تجارت
افغانها برای حفظ داراییهای خود ارز دیجیتلی میخرند

یک تحقیق شبکه خبری بلومبرگ نشان داده که افغانها برای حفظ داراییهای خود به خرید ارزهای دیجیتلی روی آورده اند.
در گزارش این شبکه آمده که اکثر خریداران ارزهای دیجیتلی ترجیح میدهند که به جای خرید بیتکوین، ارزهای باثباتتر را بخرند تا از ضرر ناشی از نوسانات بازار در امان باشند.
حبیبالله تیموری، مالک شرکت میهن کریپتو جایی که در هرات خدمات خرید ارز دیجیتلی را به مشتریان عرضه میکند، میگوید که شش شرکت در افغانستان خرید این ارز را تسهیل میکند و از این میان چهار شرکت در هرات فعالیت دارند.
به گفته تیموری تقاضا برای خرید ارز دیجیتلی بالا است.
او گفت: “در گذشته وقتی چنین بحرانی پیش میآمد، مردم پول نقد و جواهراتشان را یا گور میکردند یا این که به داخل بالشهایشان نگه میداشتند، اکنون به خرید ارزهای دیجیتال روی آورده اند.”
ناصرعلی مالک یک رهنمای معاملات در شهر هرات، ابتدا در ماه اکتبر از صرافی میهن بازدید کرد و برای یک جلسه آموزشی ۴۵ دقیقهای ارزهای دیجیتلی ۱۵۰ افغانی پرداخت و سپس در بایننس (Binance)، بزرگترین اپلیکشن خرید و فروش ارز دیجیتلی، یک حساب باز کرد.
او در ماه نوامبر ۳۰ هزار دالر پول ذخیرهاش را گرفت و آن را Tether، بزرگترین استیبلکوین یا ارز دیجیتلی خرید. میهن کریپتو به او کمک کرد تا این معامله را انجام دهد.
در ماه نوامبر، شورای رهبران مذهبی اندونیزیا اعلام کرد که ارزهای دیجیتال برای مسلمانان ممنوع است، زیرا به گفته این شورا، ارز مذکور غیرمطمئن، توام با شرط بندی و آسیب است.
حبیب الله تیموری که کاروبارش با تجارت ارز دیجیتال رونق بیشتر گرفته است، اما باور دارد که او با این کار اقتصاد افغانستان را کمک می کند.
تجارت
گزارش بانک جهانی: دورنما رشد اقتصادی افغانستان در میان بیثباتی جهانی همچنان نامطمئن است
بانک جهانی پیشبینی کرده است که رشد اقتصادی افغانستان در سال ۲۰۲۵-۲۶ تنها به طور متوسط به ۲.۲ درصد افزایش خواهد یافت.

در حالی که بیثباتی در اقتصاد جهانی افزایش یافته، دورنما رشد اقتصادی در جنوب آسیا تضعیف شده و پیشبینیها در اکثر کشورهای این منطقه، از جمله افغانستان، کاهش یافته است.
بانک جهانی در گزارش دو بارۀ سالانۀ خود تحت عنوان «بهروزرسانی توسعۀ جنوب آسیا» که روز چهارشنبه منتشر شد، گفت که افزایش بسیج درآمدهای داخلی میتواند به کشورهای منطقه کمک کند تا موقعیت مالی شکننده خود را تقویت کرده و در برابر تغییرات ناگهانی آینده مقاومت بیشتری داشته باشند.
براساس این گزارش، با وجود کاهش کمکهای خارجی، تخمین زده میشود که اقتصاد افغانستان در سال مالی ۲۰۲۴-۲۵ به میزان ۲.۵ درصد رشد کرده است که این میزان کمتر از رشد جمعیت کشور بوده است.
بانک جهانی پیشبینی کرده است که رشد اقتصادی افغانستان در سال ۲۰۲۵-۲۶ تنها به طور متوسط به ۲.۲ درصد افزایش خواهد یافت.
همزمان با انتشار گزارش منطقهای جنوب آسیا، گزارش بهروزرسانی توسعۀ افغانستان نیز از سوی بانک جهانی منتشر شد که وضعیت کشور را بهطور مفصلتری تشریح کرده است.
در این گزارش آمده است که هرچند اقتصاد کشور بهتدریج در حال بهبود است، اما چشمانداز آینده همچنان نامطمئن است، به دلیل فشارهای مالی روبهرشد، کسری تجاری گسترده و تداوم فقر و ناامنی غذایی.
این عوامل همچنان فشار زیادی بر خانوادهها وارد کرده و مانع رشد فراگیر میشوند.
با این حال، بانک جهانی اعلام کرده است که افغانستان در سال ۲۰۲۴ دومین سال پیاپی رشد اقتصادی را تجربه کرده که این رشد عمدتاً ناشی از بخش زراعت بوده است.
در عین حال، بخشهای تولید و خدمات به دلیل محیط نامساعد تجاری، موانع پایدار صادراتی و کاهش کمکهای خارجی همچنان ضعیف باقی ماندهاند.
در گزارش آمده است که افزایش اندک در مصرف خصوصی و سرمایهگذاری در بخش املاک به رشد اقتصادی کمک کرده، اما واردات فزاینده باعث تشدید کسری تراز (تغییرات در صادرات و واردات) تجاری شده و آسیبپذیریهای خارجی را افزایش داده است.
در همین حال، رشد سریع جمعیت و بازگشت مهاجران، همچنان فشار زیادی بر ایجاد اشتغال و ارائۀ خدمات عمومی وارد کرده و شکنندگی اقتصاد را عمیقتر ساخته است.
در سال ۲۰۲۴، روند کاهش قیمتها (دِفلِیشن) ادامه یافت و قیمت مواد غذایی به شدت کاهش پیدا کرد. تورم در بخش غیرغذایی ثابت باقی ماند.
با وجود رشد اندک دستمزدها، بیکاری بلندمدت و محدودیتهای موجود بر زنان همچنان معیشت مردم را تحت فشار قرار دادهاند.
اوایل امسال، ۱۴.۸ میلیون نفر با کمبود مواد غذایی روبهرو بودند و سوءتغذیۀ شدید که اکنون ۴.۷ میلیون زن و کودک را در بر میگیرد، در حال بدتر شدن است. بانک جهانی هشدار داده است که اگر اقدامات عاجل صورت نگیرد، توسعۀ سرمایه انسانی بیشتر تضعیف خواهد شد.
از سوی دیگر، فشارهای مالی همچنان بالا باقی ماندهاند، زیرا با وجود بسیج نسبتاً قوی درآمدهای داخلی، این درآمدها برای جبران کاهش شدید کمکها کافی نیستند.
در گزارش همچنین آمده است که صادرات افغانستان در سال ۲۰۲۴ کاهش یافته، در حالی که واردات بهطور چشمگیری افزایش یافتهاند و موجب تشدید کسری تجاری شدهاند.
افزایش واردات عمدتاً ناشی از تقاضای صنعتی روبهرشد و جایگزینی کالاهای مصرفی داخلی بوده است.
ارز افغانی که در سال ۲۰۲۳ به دلیل ورود قوی ارزهای خارجی به طور قابل توجهی تقویت شده بود، در سال ۲۰۲۴ اندکی کاهش یافته اما در وضعیت نسبتاً با ثبات باقی مانده است. با این حال، بخش بانکی همچنان شکننده است.
بانک جهانی پیشبینی کرده که رشد اقتصادی افغانستان در سال ۲۰۲۵ به ۲.۲ درصد کاهش خواهد یافت، اما بهتدریج در سالهای ۲۰۲۶ تا ۲۰۲۷ به ۲.۵ درصد خواهد رسید.
این نهاد هشدار داده، در حالی که جوانان افغانستان منبع مهمی از مقاومت و ظرفیت بالقوه هستند، اقدامات عاجل برای ایجاد فرصتهای شغلی برای آنها ضروری است.
تجارت
عزیزی: تجارت میان افغانستان و قزاقستان ۳۲ درصد افزایش یافته است

نورالدین عزیزی، سرپرست وزارت صنعت و تجارت در پایان روز نخست مجمع تجاری و افتتاح نمایشگاه قزاق–افغان میگوید که حجم تجارت میان افغانستان و قزاقستان ۳۲ درصد افزایش یافته است و دو طرف همچنان در نظر دارند تا میزان دادوستد میان دو کشور به سه میلیارد دالر برسد.
براساس خبرنامه وزارت صنعت و تجارت، آقای عزیزی ضمن استقبال از سفر هیئت قزاقستان به افغانستان، از برنامه دیجیتالسازی ادارات افغانستان، کمکهای بشردوستانه و سایر همکاریها از سوی این کشور ابراز امتنان کرد.
عزیزی با تأکید به وصل آسیای مرکزی به جنوبی از مسیر افغانستان، در رابطه به افزایش قراردادهای تجاری، برگزاری نمایشگاههای محصولات و تولیدات دوطرف در دو کشور، ایجاد مرکزهای تجاری در کابل و آلماتا و زمینهسازی به کالاهای صادراتی و وارداتی یکدیگر گفتگو کرده است.
سریک ژومانگارین، معاون صدراعظم قزاقستان نیز با تأکید به اینکه افغانستان و قزاقستان شرکای کلیدی و استراتیژیک در منطقه میباشند، برگزاری مجمع تجاری میان دو کشور را در تقویت همکاریهای اقتصادی، ایجاد روابط تجاری جدید، تبادل تجربیات و ترویج ابتکارات مشترک مهم دانسته است.
آقای ژومانگارین گفته است: «ما باورمندیم که افغانستان با ثبات و مرفه عامل مهم برای صلح و ثبات در منطقه است که میتواند به یک مرکز لوژیستیکی کلیدی بین آسیای مرکزی و جنوبی تبدیل شود.»
گفتنی است که نمایشگاه محصولات و تولیدات قزاقستان به دعوت وزارت صنعت و تجارت با اشتراک ۲۵ شرکت قزاقستانی برگزار گردیده است.
تجارت
قیمت طلا برای اولین بار از ۳۲۰۰ دالر فی اونس فراتر رفت

قیمت طلا امروز (جمعه) برای اولین بار از سطح کلیدی ۳۲۰۰ دالر فی اونس عبور کرد. افزایش قیمت طلا ناشی از کاهش ارزش دالر و تشدید جنگ تجارتی میباشد که سرمایه گذاران را به سمت دارایی های امن سوق داده است.
به گزارش رویترز، قیمت هر اونس طلا امروز به ۳۲۱۹ دالر رسید که افزایش شش درصدی را در هفته جاری نشان میدهد.
ارزش دالر در برابر سایر اسعار عمده تقریباً یک درصد کاهش یافته است.
پس از آنکه دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا تعرفه واردات کالاهای چینی را به ۱۴۵ درصد افزایش داد، شاخص های عمده بازار سهام نیز کاهش یافت. ترمپ اما تعرفه های اعلام شده قبلی برای ده ها کشور را به مدت ۹۰ روز تعلیق کرد.
چین نیز در حال افزایش تعرفهها بر واردات کالاهای امریکایی است که در حال حاضر ۸۴ درصد میباشد.
-
رویداد های اخیر4 روز ago
نشست علمی، تحقیقی روی فرصت های تازه در روابط افغانستان و قزاقستان برگزار شد
-
رویداد های اخیر3 روز ago
پاکستان مرکز رسیدگی به شکایات مهاجرین افغان ایجاد کرد
-
رویداد های اخیر3 روز ago
شرکت هوایی آریانا از افزایش پروازهای هفتهوار خود به چین خبر داد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
آغاز کمپاین تطبیق واکسین پولیو در افغانستان
-
رویداد های اخیر3 روز ago
قزاقستان ۵۰۰ میلیون دالر برای ساخت خط آهن تورغندی-هرات سرمایهگذاری میکند
-
رویداد های اخیر4 روز ago
فراغت ده پیلوت از پوهنتون هوایی افغانستان
-
اخبار ساحوی4 روز ago
سلطان عمان با پوتین دیدار میکند
-
رویداد های اخیر5 روز ago
متقی در دیدار با اسحاق دار: جلو نقض حقوق مهاجرین را بگیرید