Connect with us

تجارت

سال ۱۴۰۰، سالی پر از مشکلات اقتصادی در افغانستان

منتشر شده

در

سال ۱۴۰۰ یکی از سال های پر از مشکلات اقتصادی بود. در نیمه این سال نظام جمهوریت سقوط کرد و کشور به سوی بحران مالی رفت. ابتدا مردم به بانک ها رجوع کردند وحتا شب ها صف‌های طولانی برای کشیدن پول از بانک ها ایجاد شد.

امارت اسلامی برای جلوگیری از سقوط بانک‌ها محدودیت های هم بر گرفتن پول وضع کرد. مشکلات داخلی و تحریم‌های جهانی زندگی را برای مردم افغانستان سخت کرد. تا جایی که حتا امارت اسلامی در ماه‌های نخست قادر به پرداخت معاش ماموران دولتی نشد، اما رفته رفته وضعیت اقتصادی بهبود یافت واز تحریم های امریکا هم کاسته شد. براین اساس یک سال پر از مشکلات اقتصادی پایان یافت و مردم هم به آینده کم کم امیدوار می شوند.

در اوایل سال ۱۴۰۰ پروژه‌های نمایشی از سوی نظام جمهوریت افتتاح شد، پروژه‌های مانند اتصال افغانستان به آسیای میانه و مدیریت آب، اما نظام جمهوریت در نیمه این سال سقوط کرد. با سقوط نظام، کشور با مشکلات جدی روبه رو شد.

مشکلات اقتصادی افغانستان در این سال قرار ذیل اند:

۱- در سال ۱۴۰۰ هیچ گونه سرمایه گذاری درکشور نشد.

۲-  با روی‌کار آمدن امارت اسلامی فعالیت بانکی مدتی متوقف شد.

۳-  پروژه‌های مالی نهاد‌های بین المللی توقف یافت وکار بسیاری از پروژه‌ها نیمه کاره ماند.

۴- بر نظام اقتصادی کشور تحریم های جهانی وضع شد.

۵- دادوگرفت تجاری میان افغانستان و همسایه‌ها مدتی متوقف شد.

۶- برخی از فرصت طلبان وصرافان قیمت دالر را تا ۱۳۰ افغانی بالا بردند.

۷- بهای مواد خوراکی هم به گونه ای بی پیشینه افزایش یافت.

۸- حدود نه میلیارد دالر پول بانک مرکزی ازسوی امریکا منجمد شد.

امارت اسلامی اما در کنار مسایل سیاسی تلاش ها را برای بهبود وضعیت اقتصادی بیشتر کرد. حکومت بیشترین توجه را برای نجات اقتصاد کشور به سکتور خصوصی کرد.

وزارت مالیه اما میگوید که وضعیت اقتصادی افغانستان در شش ماه گذشته بهبود یافته و امارت اسلامی هم در سال جدید گام های بزرگ‌تری در بخش اقتصاد بر میدارد، بخصوص در بخش عملی شدن پروژه های بزرگ.

وزارت مالیه اما توانست بودجه سال مالی را از عواید داخلی تمویل کند درحالی که در سال‌های گذشته بخش بزرگ بودجه را خارجی‌ها تامین می کردند.

آگاهان اقتصادی هم به این باور اند که امارت اسلامی گام‌های موثری را در بخش اقتصادی برداشته است اما نیاز است که حکومت سهولت‌های را در بخش سرمایه گذاری فراهم کند

حالا سکتور خصوصی افغانستان از امارت اسلامی میخواهد که سرمایه گذاری را در بخش زراعت، معادن، تولید برق، تزانزیت، مخابرات و فایبر نوری جلب کند زیرا در حال حاضر این بخش ها ظرفیت سرمایه گذاری میلیاردها دالر را دارند.

تجارت

صادرات غیرنفتی ایران به افغانستان ۳۱‌درصد افزایش یافته است

ارزش واردات ایران از افغانستان نیز به بیش از ۳۳ میلیون دالر رسیده است که رشد ۱۹۲ درصدی داشته و اقلام عمده وارداتی شامل جو، جواری، ممپلی و مرچ بوده‌اند.

Published

on

اتشه تجارتی ایران در افغانستان گفته است که صادرات غیرنفتی ایران به افغانستان در شش ماه نخست سال روان هجری خورشیدی با ۲۵۴ میلیون دالر افزایش به بیش از یک میلیارد و ۷۰ میلیون دالر رسیده است.

بر اساس آمارهای ارائه شده از سوی اتشه تجارتی ایران، این میزان صادرات نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۳۱ درصد رشد داشته است.

خبرگزاری ایلنا گزارش داده است که در این مدت، نزدیک به ۵۶۰ هزار تن کالای ایرانی به شمول آهن، فولاد، سمنت، تخم مرغ و کچالو وارد افغانستان شده است.

در همین حال حسین روستائی، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران، در مصاحبه‌ای گفته است که ارزش و وزن صادرات غیرنفتی ایران به افغانستان به ترتیب ۲۵۴ میلیون دالر و ۵۵۹ هزار تن افزایش یافته است و مجموع وزن صادرات به ۲ میلیون و ۵۲۳ هزار تن رسیده که در مقایسه با سال گذشته، رشد ۲۸ درصدی داشته است.

به گفته او همچنین، ارزش واردات ایران از افغانستان نیز به بیش از ۳۳ میلیون دالر رسیده است که رشد ۱۹۲ درصدی داشته و اقلام عمده وارداتی شامل جو، جواری، ممپلی و مرچ بوده‌اند.

Continue Reading

تجارت

بخش‌های خصوصی افغانستان و قزاقستان قراردادهایی به ارزش ۱۰۰ میلیون دالر امضا کردند

Published

on

امارت اسلامی اعلام کرده که در جریان سفر هیات آن به قزاقستان قراردادهایی به ارزش ۱۰۰ میلیون دالر بین بخش‌های خصوصی دو طرف امضا شده است.

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی در صفحه ایکس خود نوشته است که این توافقات شامل صادرات بیش از ۲ هزار تن میوه خشک، صادرات میوه تازه از جمله انار، و همچنین صادرات پنبه می‌باشد.

آقای مجاهد گفت که هیات امارت اسلامی در سفر اخیرش به قزاقستان «نقشه راه همکاری‌ها میان افغانستان و قزاقستان در عرصه‌های تجارت، صنعت، معادن، انرژی، لوجستیک، زراعت، مخابرات، صحت، تحصیلات عالی و کمک‌های بشردوستانه» را با طرف قزاقستانی به امضا رساند.

به گفته وی، قزاقستان همچنین اطمینان داد که تسهیلات بیشتری برای ترانزیت اموال وارداتی و صادراتی افغانستان به چین و سایر کشورها ازطریق قزاقستان فراهم کند.

اختصاص یک ساحه «منحیث مرکز لوجستیکی برای اموال افغانستان» در بندر خارگوس نیز بخشی از توافق دو طرف به منظور تسهیل در تخلیه و بارگیری اموال تاجران افغان بود.

سخنگوی امارت اسلامی همچنان گفت که قزاقستان در پروژه ساخت خط آهن تورغندی ـ هرات، قندهار ـ سپین‌بولدک و مزارشریف ـ خرلاچی مشارکت خواهد کرد.

ذبیح الله مجاهد افزود که قزاقستان همچنین درایجاد مرکز تجارتی وترانزیتی در ولایت هرات که قرار است برای ذخیره و تمویل اموال تجارتی و ترانزیتی استفاده شود، مشارکت خواهد کرد. در همین حال، قزاقستان موافقت کرده که برای فروش اموال افغانستان در شهرهای مختلف قزاقستان، مراکزی از جمله نمایشگاه‌های دایمی ایجاد کند.

قابل یاد آوریست که هیات امارت اسلامی به رهبری نورالدین عزیزی، سرپرست وزارت صنعت و تجارت در نمایشگاه سه روزه تولیدات داخلی افغانستان که ۲۱ اکتوبر (۳۰ میزان) در شهر آلماتی، پایتخت قزاقستان برگزار شده بود، شرکت کرد.

وزارت صنعت و تجارت اخیراً اعلام کرد که ۲۳ تُن انار ولایت کندهار از طریق بندر تورغندی به شهر آلماتی صادر شد.

Continue Reading

تجارت

چین تجارت مستقیم ریلی با افغانستان را از سر گرفت

Published

on

یو شیائویونگ، نماینده خاص چین برای افغانستان از راه ‌اندازی مجدد خط مستقیم ریل باربری میان چین و افغانستان خبر داده است.

وی با انتشار پیامی در صفحه ایکس اعلام کرد: «نخستین محموله شامل ۵۵ واگون محصولات تجارتی است که در نانتونگ مرکز طرح کمربند و جاده در شمال شانگهای بارگیری شده و به سمت مرز حیرتان افغانستان حرکت کرده است.»

نماینده خاص چین برای افغانستان در مراسمی با حضور بلال کریمی سفیر افغانستان در بیجنگ مراسم آغاز مجدد این خط ریل را افتتاح کرد.

هفته گذشته نیز سفیر چین در کابل اعلام کرد که قرار است تعرفه گمرکی بر روی محصولات تجارتی افغانستان که به چین صادر می‌شوند تا پایان سال جاری میلادی لغو شود.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 Ariana News. All rights reserved!