تجارت
یک شرکت ترکی علاقهمند سرمایهگذاری برای تولید برق از باد در افغانستان است
وزارت انرژی و آب میگوید که یک شرکت ترکی علاقهمند سرمایهگذاری روی پروژه تولید ۲۰۰ میگاوات برق از منابع بادی در افغانستان است.
وزارت انرژی و آب در توییتر نگاشته است که عبداللطیف منصور، وزیر این وزارت با سلیمان جیلیو، رییس شرکت «۷۷ ترکی» امروز (یکشنبه) در کابل دیدار کرده است.
در این دیدار، هردو جانب پیرامون توسعه همکاریهای مشترک به منظور سرمایهگذاری روی پروژههای تولید انرژی از منابع مختلف بحث و گفتگو کردند.
از سویی هم، آقای منصور از کارکردهای شرکت ۷۷ ترکی در افغانستان ابراز امتنان کرد و تطبیق پروژه فاز دوم بند کجکی از سوی این شرکت را برای مردم افغانستان یک دستاورد ارزشمند خواند.
برعلاوه، آقای منصور به توسعه و گسترش سرمایهگذاری روی پروژههای انرژی تاکید کرد و به رییس این شرکت اطمینان داد که رهبری وزارت انرژی و آب به انجام هرگونه همکاری جهت فراهمسازی زمینه سرمایهگذاری با شرکت مذکور متعهد میباشد.
در اخیر، هردو جناح توافق کردند که هرچه زودتر تفاهمنامه همکاری برای سرمایهگذاری در پروژه تولید ۲۰۰ میگاوات برق از منابع بادی میان دو طرف به امضا برسد تا مطابق آن کارهای عملی روی پروژه متذکره آغاز گردد.
این در حالی است که انرژی در افغانستان از طریق برق آبی و به دنبال آن سوخت فسیلی و برق آفتابی تأمین میشود، اما در حال حاضر، بیش از ۵۰ درصد برق از کشورهای همسایه وارد میشود.
بسیاری از مناطق روستایی به برق دسترسی ندارند، در حالی که مناطق شهری اغلب با محدودیتهای شدید با مشکل مواجه میشوند.
افغانستان در حال حاضر، بیش از ۶۰۰ میگاوات برق تولید میکند، اما واردات آن در مجموع از ۶۷۰ میگاوات بیشتر است.
استراتیژی انکشاف ملی افغانستان انرژیهای بدیل مانند برق بادی و آفتابی را به عنوان یک منبع انرژی با ارزش بالا برای توسعه شناسایی کرده است.
سال گذشته، وزارت انرژی و آب ۱۶ پروژه تولید برق را شناسایی کرد که پس از تأسیس، تولید برق را افزایش داده و به کاهش وابستگی کشور به همسایگان خود برای این انرژی حیاتی کمک میکند.
این وزارت در آن زمان اعلام کرد که از این ۱۶ پروژه، ۱۲ پروژه برق حرارتی و خورشیدی وجود دارد که شناسایی شده و پیشنهادهایی با سرمایهگذاران داخلی و خارجی به اشتراک گذاشته شده است تا بتواند حمایتهای مالی را جلب کند.
در همین حال، کارشناسان اقتصادی گفتهاند که اگر بتوان سرمایهگذارانی برای حمایت از این بخش پیدا کرد و در صورت تولید برق بیشتر، صنعت رشد خواهد کرد.
پروژههای برق اولویت بندی شدند
در اپریل سال گذشته، کمیسیون اقتصادی امارت اسلامی افغانستان به ریاست ملا عبدالغنی برادر، معاون صدراعظم، به وزارتخانههای مختلف دستور داد تا پروژههای تولید برق را اولویت بندی کنند.
در آن زمان، کمیسیون گفت پس از «بحثهای گسترده در مورد همه موضوعاتی که بخش خصوصی آماده سرمایهگذاری در آنها است، تصمیم گرفته شد که تولید برق باید در اولویت قرار گیرد.»
بر اساس این اعلامیه، کمیسیون به وزارتخانههای مختلف تحت رهبری وزارت انرژی و آب دستور داد که از زغال سنگ نیز برق تولید کنند.
با وجود امکانات منابع برق آبی، زغال سنگ و سوخت فسیلی - و همچنین پتانسیل برای پروژههای برق خورشیدی و بادی، کمبود برق برای دههها افغانستان را در تاریکی قرار داده است.
با این حال، طی چند سال گذشته، یک مشارکت خصوصی موفق میان دولت افغانستان و بیات پاور به وجود آمده است. بیات پاور، بزرگترین شرکت تولید برق افغانستان است که پیشرفتهترین نیروگاه برق گازی منطقه را دارا میباشد.
این شرکت در سال ۲۰۱۹ راه اندازی شد و برق قابل اعتماد و کم هزینه را برای صدها هزار شهروند در افغانستان فراهم میکند.
بیات پاور همواره در صدد تأمین انرژی اساسی برای رشد اقتصادی افغانستان است.
فاز اول عملیات بیات پاور-۱ با توربین «فست پاور» SGT-A45 زیمنس»، پیشرفته ترین راه حل سیار گاز به برق در جهان، تا ۴۴ میگاوات برق برای خانهها و مشاغل افغان تولید میکند.
بیات پاور تا به امروز بیش از ۷۰۰ میلیون کیلووات برق داخلی را به شبکه افغانستان تحویل داده است. با این حال، بیات پاور امیدوار است که در نهایت سه فاز را در مجموع راه اندازی کند که بیش از ۲۰۰ میگاوات برق تولید میکند و برای عرضه خدمات به میلیونها مشتری مسکونی و تجاری افغان کافی میباشد.
تجارت
طی مراحل گمرکی در تورخم از ۵۰۰ لاری در روز به ۱۰ لاری کاهش یافته است
اتاق تجارت و صنعت سرحد پاکستان اعلام کرده که طی مراحل گمرکی در گذرگاه تورخم از ۴۰۰ الی ۵۰۰ لاری در روز به ۵ الی ۱۰ لاری کاهش یافته است.
فضل مقیم خان، رئیس اتاق تجارت و صنعت سرحد پاکستان این مطلب را در مراسم امضای یک تفاهمنامه با اتاق مشترک تجارت و صنعت پاکستان و افغانستان به منظور توسعه تجارت و همکاریهای دوجانبه بیان کرد.
او گفت که حجم تجارت بین پاکستان و افغانستان از سه میلیارد دالر در سال به ۱ میلیارد دالر کاهش یافته است.
به گفته وی، وضع تعرفه دو درصدی بر موترهای باربری از سوی حکومت ایالت خیبرپختونخوا به هدف توسعه زیربناها، بر تجارت و ترانزیت تاثیر گذاشته است.
تجارت
بانک مرکزی پاکستان از افزایش صادرات این کشور به افغانستان خبر داد
بانک مرکزی پاکستان گزارش داده که صادرات این کشور به افغانستان در چهار ماه بین جولای و اکتوبر امسال به بیش از ۲۹۱ میلیون دالر افزایش یافته است.
به گزارش این نهاد، ارزش صادرات پاکستان به افغانستان در همین مدت در سال گذشته حدود ۱۸۲ میلیون دالر بود.
بانک مرکزی پاکستان گفته است که صادرات این کشور به هفت کشور منطقه مشمول افغانستان حدود ۴ درصد افزایش یافته است. کشورهای دیگر عبارتند از: چین، بنگلهدیش، سریلانکا، هند، نیپال و مالدیف.
این در حالیست که اخیراْ اتاق مشترک تجارت و صنایع پاکستان و افغانستان در مورد کاهش شدید سطح تجارت میان پاکستان و افغانستان ابراز نگرانی کرده است.
ضیاءالحق سرحدی، معاون ارشد اتاق مشترک تجارت و صنایع پاکستان و افغانستان خاطرنشان کرد که حجم تجارت بین این دو کشور در گذشته نزدیک به ۲.۵ میلیارد دالر بود، اما اکنون به ۷۰۰ میلیون دالر کاهش یافته است.
تجارت
نگرانی اتاق مشترک تجارت پاکستان و افغانستان از کاهش میزان تجارت میان این دو کشور
ضیاءالحق سرحدی، معاون ارشد اتاق مشترک تجارت و صنایع پاکستان و افغانستان، در مورد کاهش شدید سطح تجارت میان پاکستان و افغانستان ابراز نگرانی کرده است.
بر اساس گزارش رسانههای پاکستان، آقای سرحدی در یک بیانیه مطبوعاتی روز چهارشنبه اجرای مالیات دو درصدی توسعه زیربناها توسط حکومت ایالتی خیبرپختونخوا برای محمولههای صادراتی را یکی از دلایل کاهش سطح تجارت با افغانستان و کشورهای آسیای مرکزی عنوان کرد.
او خاطرنشان کرد که حجم تجارت دوجانبه پاکستان و افغانستان در گذشته نزدیک به ۲.۵ میلیارد دالر بود، اما اکنون به ۷۰۰ میلیون دالر کاهش یافته است.
آقای سرحدی همچنان بسته شدن مکرر گذرگاه تورخم، اجرای طرح صدور سند موقت برای رفت و آمد موترهای باربری، و محدودیتها در بندر کراچی را از دلایل دیگر کاهش سطح تجارت میان پاکستان و افغانستان عنوان کرد.
-
رویداد های اخیر2 روز ago
ترمپ: حتی یک پیچ هم نباید در افغانستان به جا میماند
-
ورزش3 روز ago
تلویزیون آریانا مسابقات جام قهرمانان کریکت ۲۰۲۵ را نشر میکند
-
اخبار ساحوی4 روز ago
رهبر حزب الله: مسیر تدارکاتی خود را از طریق سوریه از دست دادیم
-
رویداد های اخیر5 روز ago
شورای امنیت ملل متحد ماموریت کمیته نظارت بر تحریمها علیه امارت اسلامی را تمدید کرد
-
رویداد های اخیر3 روز ago
وزیر ارشد ایالت خیبرپختونخوا میگوید اسلامآباد اکنون آماده گفتگو با کابل است
-
رویداد های اخیر4 روز ago
امریکا: بی عدالتیها علیه زنان افغان، مساوات در سطح جهان را تهدید میکند
-
رویداد های اخیر5 روز ago
مقامهای چین و تاجیکستان درباره افغانستان گفتگو کردند
-
رویداد های اخیر2 روز ago
اتحادیه اروپا نزدیک به ۲۰ میلیون یورو برای تقویت رشد اقتصادی در افغانستان اختصاص داد