رویداد های اخیر
کاخ سفید دولت ترامپ را مقصر خروج بی برنامه امریکا از افغانستان دانست

سرانجام کاخ سفید روز پنجشنبه (۱۷حمل) گزارش خود را درباره خروج بی برنامه و افتضاح دولت جو بایدن از افغانستان در سال ۲۰۲۱ منتشر کرد.
دولت جو بایدن خلاصهای از گزارشها پیرامون خروج امریکا از افغانستان را منتشر کرد. در این گزارش دولت دونالد ترامپ بارها مقصر خروج متشنج امریکا از افغانستان معرفی شده است و با انتقاد از دولت او به دلیل محدود کردن شرایط خروج امریکا، آمده است: «هیچ نشانهای وجود نداشت که زمان بیشتر، بودجه بیشتر یا امریکاییهای بیشتر در افغانستان میتوانست مسیر را اساساً تغییر دهد.»
در این گزارش آمده است: «طی ماههای گذشته، ادارات و سازمانهای کلیدی در خروج از افغانستان، بررسیهای کاملی را انجام داده اند و روند تصمیم گیری و اجرای امور را بررسی کرده اند. اخیراً، وزیران امور خارجه و دفاع امریکا به اعضای کنگره گفتند که کنگره را تا اواسط ماه اپریل در جریان این بررسیها قرار خواهند داد.»
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: «امروز، سازمانهای دولتی امریکا به کنگره اجازه دسترسی به این بررسیهای محرمانه را میدهند، و شورای امنیت ملی همچنین سندی را منتشر خواهد کرد که دیدگاههای ما را ارائه میکند.»
این گزارش ۱۲ صفحهای ادعا میکند که دولت امریکا از این عقبنشینی درس گرفته است.
این گزارش به “کاهش عمدی نیروها” توسط دولت ترامپ اشاره میکند و جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید در این باره میگوید که این گزارش به کاهش نیروهای امریکایی در افغانستان در زمان ریاست جمهوری ترامپ، آزادی هزاران زندانی طالبان (اعضای امارت اسلامی افغانستان)، مذاکره ” در دوحه” برای پایان دادن به جنگ بدون تشکیل دولت محلی و توقف برنامه ویزه افغانستان اشاره دارد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه امریکا سوم ماه حمل امسال اعلام کرده بود که وزارت خارجه این کشور تا اواسط ماه اپریل نتایج بررسی نقش خود در خروج واشنگتن از افغانستان را با کنگره در میان خواهد گذاشت.
وی در نشست استماع مجلس سنای این کشور گفت: «من متعهد و مصمم هستم که این اطلاعات را در اختیار کنگره قرار دهم و این کار را انجام خواهیم داد. ما این کار را تا اواسط ماه اپریل انجام خواهیم داد.»
وزیر خارجه دولت بایدن گفت: «بنابراین، امروز میتوانم به شما بگویم، از نتایج این بررسی آگاه خواهید شد. ما یافتهها را به اشتراک خواهیم گذاشت و مکانیسم مناسب برای انجام این کار را ظرف سه هفته آینده بدست خواهیم آورد.»
بلینکن افزود، این گزارش حاوی نتایج مصاحبههای انجام شده پس از خروج از افغانستان، نتیجهگیری در مورد اقدامات صحیح یا اشتباه وزارت خارجه امریکا و بهبودی عملکرد این وزارتخانه خواهد بود.
روز سهشنبه، مایکل مک کال، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفت، اگر بلینکن تا روز پنجشنبه اسناد مربوط به خروج امریکا از افغانستان را ارائه نکند، او را احضار خواهد کرد.
جمهوریخواهان مدتها به دنبال تحقیقات در مورد افغانستان بوده اند. این یکی از موضوعاتی است که حزب جمهوریخواه قصد داشت پس از کسب اکثریت در مجلس نمایندگان در انتخابات میان دورهای هشتم نوامبر ۲۰۲۲ در مورد آن تحقیق کند.
افغانستان طولانیترین جنگ تاریخ امریکا بود که از سال ۲۰۰۱ و پس از حملات یازده سپتامبر آغاز شد.
جو بایدن، رئیس جمهور امریکا برای خاتمه طولانیترین جنگ این کشور، ۱۷ روز تاریک را در سال ۲۰۲۱ برای امریکاییها و جهان و پایانی مرگبار و پر از درد و رنج را برای مردم افغانستان رقم زد تا پایان پروژه ناکام “ملت سازی” امریکا را اعلام کند.
امریکا در طولانیترین جنگ خود، نزدیک به دو هزار و ۵۰۰ نفر از نظامیانش را از دست داد، اما آنچه دولت بایدن را با چالش اساسی مواجه کرد، کشته شدن ۱۳ نظامی امریکایی در حمله انتحاری داعش در خارج از میدان هوایی کابل است که بسیاری از آنها هنگام حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ نوزاد بودند.
بایدن در نخستین سخنرانی پس از خروج نیروهایش از افغانستان اذعان کرد که این جنگ به مدت دو دهه برای امریکا روزانه ۳۰۰ میلیون دالر هزینه داشت و واشنگتن با دو گزینه خروج یا افزایش منازعه نظامی روبرو بود.
وی همچنین اذعان کرد روزانه ١٨ سرباز معلول از جنگ، در امریکا خودکشی میکنند.
رویداد های اخیر
رئیس جمهور ازبیکستان: بازسازی افغانستان به نفع اتحادیه اروپا است
میرضیایف تصریح کرد بسیاری از کسانی که در ابتدا با سیاست ازبیکستان در مورد افغانستان مخالف بودند، اکنون به این نتیجه رسیده اند که سیاست درستی بوده است.

شوکت میرضیایف، رئیسجمهور ازبیکستان تاکید کرده که ثبات در افغانستان و بازسازی آن به نفع کشورهای آسیای مرکزی و اتحادیه اروپا است.
میرضیایف در مصاحبه با یورونیوز که امروز (سهشنبه) منتشر شد، گفت که سیاست کشورش در قبال افغانستان همیشه عملگرایانه و مبتنی بر استراتیژی درازمدت بوده است.
او گفت: «ما هرگز همسایه خود را منزوی نکرده و یا از آن روی گردان نشده ایم. ما همیشه بر این باور بوده ایم که توسعه افغانستان بدون تعامل سازنده با کشورهای همسایه از جمله ازبیکستان به عنوان نزدیک ترین و مهم ترین شریک آن غیرممکن است.»
میرضیایف تصریح کرد بسیاری از کسانی که در ابتدا با سیاست ازبیکستان در مورد افغانستان مخالف بودند، اکنون به این نتیجه رسیده اند که سیاست درستی بوده است.
رهبر ازبیکستان همچنین از حکومت پیشین در افغانستان به دلیل ناتوانی در امر اداره کل کشور، عدم تمایل به گفتگو با مخالفان و عدم تمایل برای تشکیل یک حکومت همه شمول انتقاد کرد. وی افزود که فساد اداری گسترده در همه سطوح حکومت پیشین وجود داشت.
او گفت: «رهبری کنونی توانسته است وضعیت را در افغانستان باثبات سازد و منابع خود را به سمت توسعه زیرساختها از جمله میدانهای هوایی، شبکه های داخلی راه آهن، تاسیسات آب و انرژی و همچنین به سمت کاهش کشت تریاک هدایت کند.»
میرضیایف گفت که افغانستان را باید از دریچه فرصت های استراتیژیک در حال ظهور دید.
او گفت: «ادغام افغانستان در روند های اقتصادی جهانی از جمله از طریق اجرای پروژه های زیربنایی در قلمرو آن بسیار مهم است.»
رئیس جمهور ازبیکستان ضمن ابراز آمادگی برای همکاری مشترک با اتحادیه اروپا در مورد افغانستان، گفت که وظیفه اصلی در این مرحله، تداوم کمک ها در زمینه آموزش است.
رویداد های اخیر
بلغاریه پنج نفر را در پیوند به جان باختن ۱۸ مهاجر افغان محاکمه میکند

سارنوالی شهر صوفیه بلغاریه اعلام کرده است که پنج نفر در پیوند به قاچاق و جان باختن ۱۸ مهاجر افغان حدود دو سال قبل، محاکمه میشوند.
در هفدهم فبروری سال ۲۰۲۳، اجساد ۱۸ مهاجر افغان که ظاهراْ از اثر نرسیدن هوا در یک لاری در نزدیکی شهر صوفیه جان باخته بودند، پیدا شد.
به گزارش خبرگزاری بلغاریه، در صورت دعوای این قضیه آمده است که ۵۲ افغان سوار این لاری بودند.
سارنوالی شهر صوفیه گفته است که دو تن از متهمان دیدند که مهاجران به گونه عادی نفس کشیده نمیتوانستند زیرا به شدت به هم چسپیده بودند، اما با آن هم کانتینر را بسته و حرکت کردند.
رویداد های اخیر
روبیو: تا زمانی که تمام امریکاییهای بازداشت شده در افغانستان آزاد نگردند، آرام نخواهیم گرفت

به دنبال رهایی فای هال، زندانی امریکایی در افغانستان، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده گفته است تا زمانی که تمام امریکاییهای بازداشت شده در افغانستان آزاد نگردند، آرام نخواهند گرفت.
روبیو در صفحه ایکس خود روز دوشنبه نوشت: «ایالات متحده از استقبال فای هال به وطن خوشحال است. تعهد رئیس جمهور دونالد ترمپ به مردم امریکا روشن است – تا زمانی که همه امریکاییهایی که در افغانستان بازداشت شدهاند و در سراسر جهان گروگان گرفته شدهاند، به وطن بازگردانده نشوند، آرام نخواهیم گرفت.»
خبر رهایی فای هال سه روز پیش توسط زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه پیشین امریکا در امور صلح افغانستان اعلام شد.
گزارشها میرسانند که او در ماه فبروری بازداشت شده بود.
تمی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا در یک نشست خبری روز دوشنبه گفت که مهم ترین اولویت دولت ایالات متحده، مصوونیت و امنیت مردم امریکا است در هر جایی که هستند.
-
رویداد های اخیر5 روز ago
ترمپ: تجهیزات نظامی ما در افغانستان را شاید پس بخواهیم، هرچند که کهنه شده است
-
اخبار ساحوی3 روز ago
رئیسجمهور سوریه، الشرع، دولت انتقالی جدید را تشکیل داد
-
تجارت3 روز ago
تلاشها برای گسترش روابط تجارتی با هند
-
رویداد های اخیر4 روز ago
سازمان بین المللی مهاجرت: بیش از ۷۰ هزار افغان در هفته سوم مارچ به کشور شان بازگشتند
-
رویداد های اخیر3 روز ago
مهلت اخراج مهاجرین افغان از پاکستان تمدید نمیشود
-
رویداد های اخیر5 روز ago
عمران خان: مذاکره با افغانستان تنها راه حل مشکل تروریزم در پاکستان است
-
رویداد های اخیر5 روز ago
بازار میوههای خشک در هرات در آستانه عید رونق یافته است
-
رویداد های اخیر4 روز ago
مطالعات امکانسنجی چهار بند آب در ولایتهای مختلف امسال آغاز میشود