جهان
گورباچف، آخرین رییس جمهور اتحاد جماهیر شوروی سابق در گذشت
رسانههای روسی روز سهشنبه (۸سنبله) به نقل از شفاخانه بالینی مرکزی در مسکو گزارش داده اند که میخائیل گورباچف، آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی، پس از یک دوره مریضی طولانی شدید به عمر ۹۱ سالگی در مسکو درگذشت.
آقای گورباچف که در سالهای ۱۹۸۵ تا ۱۹۹۱ قدرت را در دست داشت و روابط ایالات متحده و شوروی را بهبود بخشید، آخرین رهبر زنده دوران جنگ سرد بود.
او تقریبا تمام دو دهه آخر عمر خود رادر حاشیه سیاست گذراند و پس از اقدام روسیه در یکجا سازی شبهجزیره کریمه به خاک خود در سال ۲۰۱۴ و نیز حمله نظامی این کشور به اوکراین، به طور مداوم از کرملین و کاخ سفید درخواست کرد که روابط خود را بهبود ببخشند.
گورباچف در این سالهای آخر چندین مرتبه در شفاخانه بستری شد.
گورباچف چهرهای مورد احترام در غرب بود که گاهی با اسم مستعار گوربی از او یاد میشد. این احترام بخاطری تلاشهای وی در کاهش تنشهای هستهای میان ایالات متحده و شوروی در دهه ۱۹۸۰ بود.
وی در اکتوبر ۱۹۹۰ بهدلیل نقش در پایان جنگ سرد برنده جایزه صلح نوبل شد. از جمله برجستهترین اقدامات وی جلوگیری از دخالت نظامی در کشورهای عضو جماهیر شوروی و عدم اعزام نیروی نظامی برای مقابله با جنبشهای استقلال طلب بود.
گورباچف در ۲۵ دسامبر ۱۹۹۱ از سمت خود استعفا داد و در همان روز اتحاد جماهیر شوروی منحل شد.
او همچنین به خاطر اصلاحات در اتحاد جماهیر شوروی که به شفافیت بیشتر و آزادی عمومی انجامید و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی را تسریع کرد، مورد ستایش غرب است.
واکنش رهبران جهان:
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، نهایت تاثر خود را از درگذشت او اعلام کرد. سخنگوی پوتین گفت که او «تلگرام غمشریکی برای خانواده و دوستانش خواهد فرستاد».
در گزارش رویترز آمده است که پوتین در سال ۲۰۱۸ گفته که اگر بتواند کشورهای جماهیر شوری را دو باره یکجا میکند."
جو بایدن در بیانیهای گفته است که گورباچف آیندهای متفاوت را تصور کرده بود و شجاعت آن را داشت که برای دستیابی به چنین آیندهای موقعیت خود را به خطر بیندازد.
بایدن افزود است که:" او به - اصلاحات و بازسازی - نه به عنوان یک شعار صرف، بلکه به عنوان مسیری رو به جلو برای مردم اتحاد جماهیر شوروی پس از سالها انزوا و محرومیت اعتقاد داشت."
اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا گفت که گورباچف که در سال ۱۹۹۰ جایزه صلح نوبل را دریافت کرد، راه را برای اروپای آزاد باز کرد.
بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، گفت:"من همواره شهامت و درستی او ستایش میکنم... در زمانهای که پوتین به اوکراین تجاوز نظامی کرده، تعهد نامتزلزل او به باز کردن جامعه شوروی الگویی برای همه ما باقی خواهد ماند."
جهان
رویدار ترافیکی مرگبار در برازیل جان ۳۰ نفر را گرفت
رئیس جمهور برازیل در واکنش به این حادثه در پیامی در حساب ایکس خود نوشت: «من عمیقا عزادارم و دعای خود را به خانوادههای بیش از ۳۰ قربانی این حادثه تقدیم میکنم و برای بازماندگان این فاجعه وحشتناک دعا میکنم.»
سازمان آتشنشانی ایالت باهیا در بیانیهای اعلام کرد که در اثر برخورد یک بس با ۴۵ سرنشین با یک لاری که از سائوپائولو به سمت این ایالت در حرکت بود، ۳۸ نفر از جمله راننده بس جان خود را از دست دادند.
به گزارش رویترز، در بیانیه سازمان آتشنشانی ایالت باهیا آمده است: این بس پس از برخورد با لاری دچار حریق شده و وضعیت سایر سرنشینان آن که به یک شفاخانه محلی منتقل شدهاند نیز وخیم اعلام شده است.
بیانیه سازمان آتشنشانی ایالت باهیا میافزاید: در جریان این تصادف سه سرنشین یک موتر تیزرفتار نیز که پس از برخورد موتر آنها با لاری در زیر آن محبوس شده بودند به طرز معجزهآسایی از این حادثه جان سالم به در بردند و راننده لاری هم متواری شده است.
در ادامه بیانیه سازمان آتشنشانی ایالت باهیا، آمده است: با توجه به گزارشهای متفاوتی که از اظهارات شاهدان جمعآوری شده است، تحقیقات صحی قانونی علت اصلی وقوع این حادثه را تعیین خواهد کرد.
لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا رئیس جمهور برازیل در واکنش به این حادثه در پیامی در حساب ایکس خود نوشت: «من عمیقا عزادارم و دعای خود را به خانوادههای بیش از ۳۰ قربانی این حادثه تقدیم میکنم و برای بازماندگان این فاجعه وحشتناک دعا میکنم.»
رئیس جمهور برازیل همچنین از آمادگی دولت این کشور برای ارائه هرگونه کمک مورد نیاز به زخمیان این حادثه خبر داد.
جهان
دستکم ۱۰۰ سرباز کوریای شمالی طی درگیریها در اوکراین کشته شدهاند
سخنگوی پنتاگون در اوایل هفته جاری بدون اعلام رقمی دقیق گفت که سربازان کوریای شمالی در جنگ روسیه و اوکراین کشته شدهاند.
به نقل از رویترز یک نماینده پارلمان کوریای جنوبی اعلام کرده است که حداقل ۱۰۰ سرباز کوریای شمالی مستقر در روسیه در جنگ با نیروهای اوکراینی در منطقه کورسک کشته و هزار سرباز دیگر زخمی شدهاند.
لی سئونگ-کیون، نماینده پارلمان این کشور به خبرنگاران گفت که این تلفات به دلیل عدم تجربه نیروهای کوریای شمالی در جنگ با طیارههای بدون سرنشین و ناآشنایی با جنگ در زمینهای باز بوده است.
این نماینده پارلمان کوریای جنوبی اعلام کرد که گزارشهایی از آمادهسازی برای استقرار نیروهای اضافی وجود دارد و ممکن است کیم جونگ-اون، رهبر کوریای شمالی، نظارت بر دورههای آموزشی این نیروها را بر عهده بگیرد.
آقای لی همچنین گفته است: «در اردوی روسیه، گزارشهایی از نارضایتی منتشر شده که نشان میدهد نیروهای کوریای شمالی به دلیل نداشتن دانش کافی درباره طیاره های بدون سرنشین، بیشتر بار اضافی هستند تا یک نیروی کمکی.»
اولین گزارشها از تلفات کوریای شمالی اوایل این هفته منتشر شد. در ماه اکتوبر مشخص شد که کوریای شمالی ۱۰ هزار نیرو برای کمک به روسیه اعزام کرده است.
سخنگوی پنتاگون در اوایل هفته جاری بدون اعلام رقمی دقیق گفت که سربازان کوریای شمالی در جنگ روسیه و اوکراین کشته شدهاند.
پس از آن یک مقام ناشناس امریکایی اظهار داشت که «چند صد نفر» کشته یا زخمی شدهاند.
گفته میشود نیروهای کوریای شمالی، که هیچکدام تجربه جنگ ندارند، چند هفته اول حضور خود در روسیه را در دورههای آموزشی و نقشهای پشتیبانی سپری کردهاند.
تلفات احتمالی نیروهای کوریای شمالی در منطقه کورسک روسیه رخ داده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین شب گذشته اعلام کرد که روسیه شروع به استفاده از «تعداد قابل توجهی» از نیروهای کوریای شمالی در حملات خود در کورسک کرده است.
نه روسیه و نه کوریای شمالی تاکنون استقرار این نیروها را تأیید نکردهاند. با این حال، روز پنجشنبه، بیانیهای از سوی کوریای شمالی که توسط خبرگزاری رسمی این کشورمنتشر شد، اعلام کرد که اتحاد این کشور با مسکو در حال «بازداشتن ایالات متحده و غرب از گسترش نفوذ بدخواهانه آنها» است.
جهان
ناتو مسوولیت هماهنگی کمکهای نظامی به اوکراین را برعهده میگیرد
به نقل از گزارش، قصر سفید در تلاش است تا پیش از شروع رسمی دور دوم ریاست جمهوری ترمپ، کمکهای نظامی بیشتری به کییف ارسال کند.
پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) مسوولیت هماهنگی کمکهای نظامی به اوکراین را که قبلاً واشنگتن داشت، برعهده گرفته است.
خبرگزاری رویترز روز سهشنبه (۱۷ دسامبر)، گزارش داده که این اقدام نقش مستقیم به ناتو در جنگ اوکراین میدهد.
براساس گزارش، این اقدام برای حفظ حمایتهای نظامی از اوکراین انجام شده تا پس از آغاز دور دوم ریاست جمهوری، دونالد ترمپ در ماه جنوری سال پیشرو ضربه نبیند.
مقر هماهنگی کمکهای نظامی ناتو، پایگاه امریکا در شهر «ویسبادن» آلمان انتخاب شده است.
پیش از این، گروه «رَماشتاین» متشکل از ائتلاف ۵۰ کشور به رهبری امریکا مسوولیت هماهنگی کمکهای نظامی به اوکراین را برعهده داشت.
به نقل از گزارش، قصر سفید در تلاش است تا پیش از شروع رسمی دور دوم ریاست جمهوری ترمپ، کمکهای نظامی بیشتری به کییف ارسال کند.
با این حال، در گزارش آمده است که این اقدام ممکن تأثیر زیادی بر جنگ اوکراین نداشته باشد.
دونالد ترمپ، رییس جهمور منتخب امریکا، پیش از این در جریان کمپاینهای انتخاباتی خود از میزان کمکهای نظامی واشنگتن به کییف انتقاد کرده، وعده داده بود که پس از پیروزی به جنگ اوکراین پایان خواهد داد.
او در دور نخست ریاست جمهوری خود تهدید کرده بود که از پیمان نظامی ناتو خارج میشود.
ترمپ از اعضای ناتو خواسته بود که سه درصد از تولیدات ناخالص داخلی خود را به این پیمان اختصاص دهند.
پیمان نظامی ناتو ۳۱ عضو دارد که امریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان، ترکیه و ایتالیا از اعضای برجسته این سازمان نظامی هستند.
از سوی دیگر روسیه افزایش کمکهای نظامی غرب به اوکراین را محکوم کرده و آن را در خطر یک جنگ گستردهتر میداند.
-
رویداد های اخیر4 روز ago
در دو حادثه ترافیکی در مسیر شاهراه کابل-کندهار بیش از ۱۰۰ تن کشته و زخمی شدند
-
رویداد های اخیر5 روز ago
تلویزیون آریانا حق نشر مسابقه نهایی کریکت تست قهرمانی جهان را بهدست آورد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
حاکم سوریه: تفاوتهای زیادی بین ما و امارت اسلامی وجود دارد
-
رویداد های اخیر3 روز ago
فعالیت دو شرکت ترانسپورتی به دلیل حوادث ترافیکی تعلیق شد
-
اخبار ساحوی3 روز ago
یک مقام ارشد امریکا میگوید برنامه راکتی پاکستان «تهدیدی در حال ظهور» است
-
رویداد های اخیر4 روز ago
وزیر خارجه امریکا با اشاره به حاکمان کنونی سوریه گفته است که آنان از افغانستان درس بگیرند
-
جهان4 روز ago
دستکم ۱۰۰ سرباز کوریای شمالی طی درگیریها در اوکراین کشته شدهاند
-
اخبار ساحوی4 روز ago
در حملات اسرائيل بر غزه ۲۰ تن جان باختند