جهان
تمایل فنلاند و سویدن به عضویت در پیمان نظامی ناتو
عضویت فنلاند و سویدن در ناتو زمانی غیرممکن تلقی میشد و مردم هر دو کشور حتی در دوره جنگ سرد و پس از الحاق کریمه به روسیه هم تمایلی به عضویت در ناتو نداشتند. اما حمله روسیه به اوکراین آنها را به سمت پیوستن به ناتو سوق داد.
شبکه یک رادیو تلویزیون آلمان در یک گزارش مفصل پیوستن فنلاند و سویدن به ناتو را بررسی کرده و نوشته است، از جنگ سرد تا الحاق کریمه در سال ۲۰۱۴ هیچ چیز تاکنون فنلاند و سویدن را متقاعد نکرده بود که به پیمان آتلانتیک شمالی ناتو بپیوندند و از استقلال نظامی خود دست بکشند.
به ویژه فنلاند نمیخواست همسایهاش روسیه را عصبانی کند و همیشه در نقش پل ارتباطی میان شرق و غرب در صحنه سیاست جهانی حضور داشت.
این نقش را فنلاند در نشست ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت امریکا در هلسینکی در سال ۲۰۱۸ بر عهده داشت.
اما در سالهای اخیر سویدن و فنلاند به ناتو نزدیکتر شدند. اواخر مارچ ۲۰۲۲ این دو کشور در رزمایش بزرگ ناتو در ناروی شرکت کردند.
در فنلاند نگرانی درحال گسترش وجود دارد که این کشور به دلیل داشتن ۱۳۰۰ کیلومتر مرز با روسیه بسیار آسیبپذیر است.
هر دو کشور اکنون به این نتیجه رسیده اند که بدون عضویت در ناتو نمیتوان در شرایط اضطراری روی حمایت کامل نظامی سایر کشورهای غربی حساب کرد.
در آغاز جنوری سال جاری تنها ۳۰ درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجیهای فنلاند موافق پیوستن به ناتو بودند. اما در پایان ماه مارس، یعنی بعد از حمله روسیه به اوکراین، بیش از ۶۰ درصد موافق پیوستن کشورشان به ناتو بودند و این تمایل همواره بیشتر میشود.
دولت فنلاند روز چهارشنبه (۲۴ حمل) گزارشی در مورد سیاست خارجی و امنیتی خود ارائه کرد.
ساولی نینیستو، رئیس جمهور فنلاند گفته است قصد دارد تصمیم در مورد پیوستن کشورش به ناتو را به پارلمان واگذار کند و روی موافقت اکثریت نمایندگان حساب میکند.
اما حزب چپ که در دولت نیز حضور دارد با عضویت کشورش در ناتو مخالفت میکند.
درهیمن حال سویدنیها هم طرفدار پیوستن به ناتو هستند.
در سویدن هم بسیاری از مردم به طور سنتی به استقلال نظامی خود افتخار میکنند. این کشور بیش از ۲۰۰ سال است که مستقیماً در جنگی درگیر نبوده است. این بیطرفی به سویدن کمک کرده تا از جنگهای جهانی قرن بیستم در امان باشد.
با این حال اغلب سویدنیها هم خواستار پیوستن به ناتو هستند.
در یک نظرسنجی که اندکی پس از شروع جنگ اوکراین در این کشور انجام گرفت تقریباً نیمی شرکت کنندگان موافق پیوستن کشورشان به ناتو بودند و کمی بیش از یک چهارم به وضوح با آن مخالف بودند.
اما اوضاع سیاسی تا حدودی در سوئد پیچیدهتر است. قرار است در پائیز امسال انتخابات پارلمانی برگزار شود و موضوع پیوستن به ناتو در هفتههای اخیر به طور فزایندهای به یک موضوع کارزار انتخاباتی تبدیل شده است.
حزب سوسیال دموکرات حاکم ماگدالنا اندرسون، نخستوزیر سویدن به طور سنتی با عضویت کشورش در ناتو مخالف است اما احزاب مخالف دولت با آغاز کارزار انتخاباتی از این موضوع برای فشار بر دولت استفاده میکنند.
اولف کریسترسون، رهبر اپوزیسیون سویدن وعده داده است که در صورت پیروزی در انتخابات عضویت در ناتو را تقاضا خواهد کرد.
درهمین حال، پیوستن فنلاند و سویدن برای دو کشور اما بیخطر نخواهد بود. روسیه بارها مخالفت خود را با عضویت این کشورها در ناتو اعلام کرده است.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اخیرا گفت که عضویت فنلاند سویدن در ناتو می تواند باعث بیثباتی در اروپا شود.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در اواخر فبروری تهدید کرده بود که پیوستن این دو کشور به ناتو "عواقب نظامی و سیاسی جدی" خواهد داشت.
جهان
جیمی کارتر، رئیسجمهور پیشین امریکا در ۱۰۰ سالگی درگذشت
رییس جمهور سابق امریکا با بیماریهای متعددی از جمله سرطان پوست دستوپنجه نرم میکرد. روزالین کارتر، همسرش یک سال پیش در سن ۹۶ سالگی درگذشت.
جیمی کارتر؛ سیونهمین رییس جمهور امریکا و برنده جایزه «صلح» نوبل، روز یکشنبه (۹ جدی) به عمر ۱۰۰ سالگی درگذشت.
خبرگزاری رویترز گزارش داده است که کارتر بعد از ظهر روز گذشته به وقت محلی در خانهاش در شهر «پلینز» ایالت جورجیا جان داده است.
چیپ کارتر، پسر جیمی کارتر، درگذشت او را تأیید کرده است.
چیپ کارتر در بیانیهای گفته: «پدرم نه تنها برای من، بلکه برای همه کسانیکه به صلح، حقوق بشر و عشق فداکارانه اعتقاد دارند یک قهرمان بود.»
کارتر در سال ۱۹۷۶ میلادی بهعنوان رییس جمهور امریکا، انتخاب شده بود.
او برای یک دوره از جنوری ۱۹۷۷ تا جنوری ۱۹۸۱ به حیث رییس جمهور ایالات متحده کار کرد.
کارتر در سالهای اخیر چندینبار در شفاخانه بستری شد.
رییس جمهور سابق امریکا با بیماریهای متعددی از جمله سرطان پوست دستوپنجه نرم میکرد. روزالین کارتر، همسرش یک سال پیش در سن ۹۶ سالگی درگذشت.
دیدبان جهانی حقوق بشر از نقش کارتر در حمایت از حقوق بشر ستایش کرده و گفته که او حتی پس از ریاست جمهوری خود نیز به دفاع از حقوق بشر ادامه داد.
کارتر همچنین نقش مهمی در سیاست جهانی و منطقهای داشته است.
پس از انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۹۷۹، کارتر میانجی توافق صلح بین اسرائیل و مصر بود و همچنین به شاه محمدرضا پهلوی، شاه ایران که از حمایت امریکا برخوردار بود، پناهندگی سیاسی داد.
جهان
سقوط طیاره مسافربری در کوریای جنوبی ۶۲ کشته برجا گذاشت
علت این سقوط مشخص نیست اما به گزارش رسانههای محلی امکان دارد برخورد با پرندگان باعث اختلال در فرود طیاره شده باشد.
در حادثه سقوط یک طیاره در کوریای جنوبی دستکم ۶۲ نفر کشته شدهاند.
سازمان ملی آتش نشانی کوریای جنوبی اعلام کرده است که بر اثر انحراف یک طیارهی مسافربری از خط و سقوط آن در میدان هوایی در شهر موان، دست کم ۶۲ نفر کشته شدند.
این حادثه روز یکشنبه (9جدی) در ساعت ۹:۰۳ صبح به وقت محلی و زمانی رخ داد که پرواز «ججو ایر» با ۱۷۵ مسافر و شش خدمه از بانکوک پایتخت تایلند در حال فرود در میدان هوایی بین المللی موان در جنوب غربی کوریای جنوبی بود. موان در حدود ۲۸۹ کیلومتری جنوب غربی پایتخت کوریای جنوبی قرار دارد.
مقامات کوریای جنوبی میگویند آتش باقیمانده طیاره خاموش شده و عملیات بیرون کشیدن اجساد از درون طیاره ادامه دارد.
یک مقام میدان هوایی در ابتدا به رویترز گفته بود که مقامات در حال کار برای نجات افراد زنده مانده هستند و تعداد کشتهها ۶۲ تن است.
علت این سقوط مشخص نیست اما به گزارش رسانههای محلی امکان دارد برخورد با پرندگان باعث اختلال در فرود طیاره شده باشد.
عکسهایی که رسانههای محلی به اشتراک گذاشتهاند نشان میدهد که دود و شعله قسمتهایی از طیاره را فرا گرفته است.
دفتر رئیس جمهور موقت، چوی سونگ-موک، که روز جمعه پس از استیضاح رئیس جمهور موقت پیشین در بحبوحه بحران سیاسی این کشور به عنوان رهبر موقت این کشور معرفی شد، دستور اقدامات همه جانبه نجات را صادر کرده است.
سخنگوی ججو ایر در واکنش اولیه به این سانحه عمیقا عذرخواهی کرده است.
نشریه محلی جونگآنگ ایلبو گزارش میدهد که اگر تعداد کشتهها تایید شود، این بدترین فاجعه داخلی در هوانوردی داخلی کوریای جنوبی خواهد بود.
جهان
رویترز: طیاره آذربایجان از اثر فیر سیستم دفاع هوایی روسیه سقوط کرد
رویترز به نقل از منابع آگاه از یافته های ابتدایی تحقیقات آذربایجان در مورد سقوط طیاره این کشور در قزاقستان گزارش داده است که این حادثه از اثر فیر سیستم دفاع هوایی روسیه رخ داده است. در این حادثه ۳۸ نفر کشته شده اند.
پرواز شماره J2-8243 روز چهارشنبه در نزدیکی شهر آکتائو در قزاقستان پس از انحراف از منطقهای در جنوب روسیه که مسکو بارها از سیستمهای دفاع هوایی علیه حملات پهپادهای اوکراینی استفاده کرده است، سقوط کرد.
طیاره مسافربری امبرائراز از باکو، پایتخت آذربایجان به گروزنی در منطقه چچن در جنوب روسیه به پرواز درآمده بود.
این طیاره در ساحل مقابل بحر خزر سقوط کرد. سازمان دیدهبان هوانوردی روسیه اعلام کرد که طیاره ممکن به دلیل برخورد با پرندگان سقوط کرده است.
مقامات توضیح ندادند که طیاره چرا از بحر عبور کرده است. نزدیکترین میدان هوایی روسیه در مسیر پرواز این طیاره، ماخاچکالا، صبح چهارشنبه بسته شد.
یکی از منابع آذربایجانی مطلع از تحقیقات آذربایجان در مورد سقوط این طیاره به رویترز گفته است که نتایج ابتدایی نشان می دهد که طیاره توسط سیستم دفاع هوایی «پانسیر اس» روسیه مورد اصابت قرار گرفته است. این منبع گفت که ارتباطات آن توسط سیستم های جنگ الکترونیکی در نزدیکی گروزنی فلج شد.
-
رویداد های اخیر4 روز ago
تیمهای کریکت افغانستان و زیمبابوی امروز بازی تست را آغاز میکنند
-
جهان5 روز ago
چهارده سرباز پولیس سوریه از سوی نیروهای حکومت پیشین کشته شدند
-
رویداد های اخیر4 روز ago
پاکستان حملات هوایی در افغانستان را تایید کرد
-
رویداد های اخیر2 روز ago
خلیلزاد: از نظر استراتژیک، سوریه برای امریکا مهم تر از افغانستان است
-
جهان4 روز ago
رویترز: طیاره آذربایجان از اثر فیر سیستم دفاع هوایی روسیه سقوط کرد
-
جهان2 روز ago
سقوط طیاره مسافربری در کوریای جنوبی ۶۲ کشته برجا گذاشت
-
رویداد های اخیر3 روز ago
کار فاز دوم کانال قوشتیپه در شمال کشور ۸۱ درصد پیشرفت کرده است
-
اخبار ساحوی1 روز ago
یک قوماندان پولیس ایران در حمله انتحاری کشته شد