Connect with us

رویداد های اخیر

نگرانی کارشناسان از ادامه فرار نخبگان از افغانستان

منتشر شده

در

فرار مغزها؛ خسارتی جدی به افغانستان و ارتباط علمی آن با جهان گذاشته است.

شماری از آگاهان و استادان پوهنتون می گویند، با تغیر وضعیت سیاسی، تحصیل یافته های افغانستان به طور فزاینده‌ای به کشور خود پشت کرده اند.

فرار اشرف غنی، همه داشته ها را از هم پاشید، سبب شد تا در کنار صدها شهروند افغان، اغلب نخبگانی که ستون سازنده‌گی کشور در آینده بودند نیز به کشور و آینده اش پشت کنند و برای آینده خود افغانستان را ترک گفتند.

پرستو فروغ، دختر ۱۹ ساله است که در بامیان، زبان انگلیسی را تدریس می‌کند، می‌گوید؛ ترس، جایگزین کلمه امید در زندگی وی شده است.

فروغ که پس از به دست گرفتن قدرت توسط امارت اسلامی، شغل اش را از دست داده است، شغلی که امید برای آینده اش حساب می آمد.

خانم فروغ میگوید: "در حال حاضر بسیار احساس ناامیدی می کنم و کلمه «ترس» جایگزین کلمه «امید» در زندگی من شده است. زیرا قبل از اینکه رویاهای زیادی داشته باشم آرزوهایی داشتم که بسیار موفق شوم، اما اکنون در واقع هیچ امیدی ندارم. در افغانستان چون حتی به من اجازه تدریس و تحصیل را نمی دهند و در حال حاضر زندگی من آنگونه نیست که تصورش را می کرد."

بامیان در ۲۰ سال گذشته یکی از امن ترین نقاط در جغرافیایی جنگزده افغانستان بود، و از این رو بامیانی ها به گونه چشم گیری رشد کرده اند اما در دو ماه پسین باشنده گان زیادی از این ولایت، یکی پی دیگری شهر شان را ترک گفتند.

برخی از استادان در موسسه های محلی، معتقد هستند که همه چیز از بین نرفته و با وجود اینکه فرصت خروج از کشور را داشته اند، ترجیح داده اند در آنجا بمانند و برای آینده روشن ادامه بدهند.

امید عیسی مدیر مجتمع ستاره میگوید: "من اینجا هستم و مانند من افراد زیادی هستند و آنها بسیار مشتاق هستند و به آینده خود بسیار امیدوار هستند و این کشور ما است و ما باید کشورمان را بسازیم و این مسوولیت ما است."

محمدرضا ابراهیم معاون پوهنتون بامیان میگوید: "این زمانی است که من فکر می کنم اگر امارت اسلامی می خواهد افغانستان را باثبات کند، می خواهد تمام مشکلاتی را که برای افغانستان تلفات ایجاد می کند از بین ببرد، باید رفتار و اقدامات روزمره خود را تغییر دهد. فکر نکنید ما می توانیم به زور حکومت کنیم، ما باید در دل مردم حکومت کنیم."

امارت اسلامی از افغان‌های تحصیل‌کرده خواسته‌اند تا در این کشور باقی بمانند و به بازسازی کشور کمک کنند.

ذبیح الله مجاهد سخنگوی امارت اسلامی میگوید: "ما اقداماتی را انجام خواهیم داد تا آنها مجبور به ترک کشور نشوند. ما فرصت هایی را برای کسانی که باز خواهند گشت ایجاد خواهیم کرد. من یک بار دیگر از همه افغان ها در سراسر جهان که در زمینه های خود متخصص هستند می خواهم که برگردند. آنها باید برای بازسازی کشور خود بازگردند."

مغز ها روشن و تحصیل یافته های کشور اکثرا امروز در کمپ های پناهجویان در کشور های غربی به سر می برند. تحصیل یافته های جوان تا حتی تیم نوپای دختران ربایتک افغانستان کسانی اند که امروز در کشور حضور ندارند و تنها از آن ها جام های افتخاری که به دست آورده اند باقیست.

رویداد های اخیر

عضو مجلس نمایندگان ایران: ساخت بندهای آب در افغانستان جای سوال دارد

Published

on

یک عضو مجلس نمایندگان ایران درمورد ساخت بندهای آب در افغانستان ابراز نگرانی کرده و گفته است که این موضوع جای سوال دارد.

فدا حسین مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نمایندگان ایران، در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا گفته است: «اگر به اتفاقاتی که در حال حاضر در به اصطلاح حاکمیت طالبان (امارت اسلامی) می‌افتد با نگرش منطقه‌ای نگاه کنیم برای کشورهایی همسایه بازخورد خوبی ندارد.»

او گفت که حاکمان کنونی افغانستان با کشورهای همسایه به شمول ایران به نوعی رفتار می‌کنند که در گذشته دیده نشده است.

مالکی گفت: «در دولت‌های گذشته افغانستان، در هر موضوعی تعامل وجود داشت که این رفتار بر روابط کشورها با توجه به جایگاهی که خود افغانستان داشت تاثیرگذار بود، اما ما در طول این مدتی که طالبان (امارت اسلامی) حاکمیت این کشور را بر عهده گرفته است، چیز دیگری مشاهده کرده‌ایم.»

او مدعی شد که حقابه ایران از سوی امارت اسلامی رعایت نشده است و ایجاد بندهای آب در افغانستان جای سوال دارد.

وی افزود: «معتقدم هر اقدامی باید در فضای مشارکت دو کشور صورت گیرد که امروز اینطور نیست، البته طبیعی است طالبان (امارت اسلامی) نه مجلسی دارد و نه دولتی، هیچ چیزی در این حاکمیت سر جای خودش نیست. »

فدا حسین مالکی که در گذشته به‌حیث سفیر ایران در افغانستان کار کرده است، تصریح کرد: «برای جمهوری اسلامی ایران بسیار دشوار است که مردم سیستان و بلوچستان سختی، خشکسالی و هزار گرفتاری را تحمل کنند اما طالبان (امارت اسلامی) اجازه دهد ۳ میلیارد متر مکعب آب هامون به شورزارهای گودزره ریخته شود و این اصلاً از هیچ منطقی، چه از نظر شرعی و چه از نظر قانونی برخوردار نیست.»

این درحالیست که امارت اسلامی بارها تاکید کرده که به تامین حقابه ایران مطابق معاهده سال ۱۳۵۱ متعهد است، اما ایران همچنان باید وضعیت خشکسالی را درنظر گیرد.

Continue Reading

رویداد های اخیر

مشاور صدراعظم پاکستان: حق عملیات در افغانستان را داریم

Published

on

مشاور امور سیاسی صدراعظم پاکستان ادعا کرده است که کشورش حق عملیات علیه تحریک طالبان پاکستان در خاک افغانستان را دارد.

رانا ثناالله در مصاحبه با تلویزیون سما گفته است که حکومت پاکستان علیه تی‌تی‌پی در جنگ است و اعضای این گروه را در هر جا که باشند، هدف قرار خواهد داد.

او گفت: «در عملیات نظامی در خاک پاکستان تردیدی نیست، اما نظر به قوانین بین‌المللی اگر کشوری از قلمرو کشور دیگری تهدید به حمله شود یا حمله‌‌ای در حال طرح ریزی باشد، این کشور حق دارد برای حفاظت از خود در آنجا عملیات کند. عملیات علیه تروریست‌ها ادامه می‌یابد و ما حق آن را داریم که تروریست‌های دشمن را هر جا که باشند هدف قرار دهیم.»

در همین حال، احسان اقبال، وزیر برنامه‌ریزی پاکستان گفته است که این کشور با یک جنگ جدید تروریزم روبه‌رو است و بهای «فداکاری» به مردم افغانستان را می‌پردازد.

او گفت: «حکومت پاکستان همواره از طریق گفتگو به دولت افغانستان اعلام کرده است که از خاک افغانستان برای استفاده تروریست‌ها علیه پاکستان جلوگیری کند. مردم کشور ما فداکاری‌های زیادی برای مردم افغانستان انجام داده‌اند اما تا امروز با عواقب آن رو‌به‌رو هستند. امیدوار هستیم طالبان در این زمینه توجه کنند.»

گفتنی است که نظامیان پاکستانی در اوایل ماه جاری هجری خورشدی حمله‌های هوایی را بر چهار بخش ولسوالی برمل پکتیکا انجام دادند که به گفته وزارت دفاع ملی در نتیجه آن بیش از ۵۰ تن به‌شمول کودکان و زنان کشته و زخمی شدند. در پاسخ به آن، امارت اسلامی حملاتی را به آنسوی خط دیورند انجام داد.

معین سیاسی وزارت امور خارجه کشور روز گذشته خطاب به پاکستان هشدار داد که از دخالت و تعرض به تمامیت ارضی افغانستان خودداری کند در غیر آن پاسخ تُندی از جانب افغانستان دریافت خواهد کرد.

Continue Reading

رویداد های اخیر

سرپرست وزارت معادن و رئیس پروژه تاپی بر تسریع این پروژه تاکید کردند

طرفین در این دیدار روی پیشرفت‌های اخیر پروژه تاپی، تسریع بخشیدن به کارهای باقی‌مانده پروژه و چگونگی بلندبردن سطح فرصت‌های کاری به افغان‌ها در پروژه، ارتقای ظرفیت انجنیران افغان و سایر موضوعات مرتبط بحث و گفتگو کردند.

Published

on

هدایت‌الله بدری، سرپرست وزارت معادن و پترولیم روز شنبه‌( ۱۵ جدی) با محمد مراد امانوف، رئیس اجرائیوی پروژه تاپی دیدار کرد.

طرفین در این دیدار روی پیشرفت‌های اخیر پروژه تاپی، تسریع بخشیدن به کارهای باقی‌مانده پروژه و چگونگی بلندبردن سطح فرصت‌های کاری به افغان‌ها در پروژه، ارتقای ظرفیت انجنیران افغان و سایر موضوعات مرتبط بحث و گفتگو کردند.

پروژه تاپی بیش از دو ماه است در خاک افغانستان جریان دارد.

آگاهان درحوزه‌ی اقتصادی، تطبیق پروژه تاپی را گام مهم در راستای پیشرفت اقتصادی کشور می‌دانند و تاکید دارند که عملی شدن این پروژه، افغانستان را به پایگاه مهم اقتصادی منطقه مبدل خواهد کرد.

اعضای بخش خصوصی هم معتقد اند که اگر پروژه تاپی عملی گردد تعاملات بهتر سیاسی، اقتصادی و همکاری های منطقه‌ای به خصوص میان چهار کشور ترکمنستان، افغانستان، پاکستان وهند بیشتر خواهد شد.

اما آگاهان روابط بین‌الملل می‌گویند که مشکلات سیاسی اسلام آباد با دهلی‌نو سبب شده تا چرخ آغاز کار پروژه لوله گاز ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند به گردش در نیآید. آنان تأکید می‌کنند که اگر دولت سرپرست پروژه کاسایک‌هزار را به مثابه ابزار فشار در برابر پاکستان استفاده کند، اسلام آباد گره از مشکل پروژه تاپی را باز خواهد کرد.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2024 Ariana News. All rights reserved!