رویداد های اخیر
سیآیای درحال طرحریزی راهبرد تازه پس از خروج برای افغانستان است
روزنامه امریکایی نیویارک تایمز روز گذشته (یکشنبه ۱۶ جوزا) گزارش کردهاست که سازمان استخبارات مرکزی امریکا یا سیآیای در حال طرحریزی یک راهبرد تازه برای مبارزه با هراسافگنی در افغانستان پس از خروج نیروهای امریکایی از این کشور است.
نیویارک تایمز در این گزارش به نقل از یک کارشناس سازمان استخبارات امریکا (سیآیای) از تهدیدهای روز افزون تصرف کابل از سوی طالبان، گزارش کردهاست.
طبق این گزارش، این سازمان گزینههای محدود دارد.
خروج شتابان نیروهای امریکایی از افغانستان، نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده از جمله سیآیای را در کار نظارت از گروههای هراسافگن درافغانستان، با چالش روبهرو ساختهاست.
اکنون که نیروهای استخباراتی امریکا نیز از افغانستان بیرون میشوند، برخی از مقامهای امریکایی به روزنامه نیویارک تایمز گفتهاند که سیآیای بهدنبال اجرای فعالیتهای تجسسی و گردآوری اطلاعات در افغانستان، از یک پایگاه در پاکستان، کار خواهند گرفت.
گزارش با تمرکز به پاکستان، نگاشتهاست: "سیآیای پایگاهی را در آنجا برای انجام حملههای هوایی برضد جنگجویان در کوههای غربی آن کشور استفاده میکرد؛ اما در سال ۲۰۱۱ زمانی که روابط امریکا و پاکستان تیره شد، این نیروها از آنجا بیرون کشیده شدند. هر توافقی حالا باید بر محور این واقعیت باشد که دولت پاکستان بهگونه دوامدار، طالبان را حمایت کردهاست."
در گزارش اضافه شدهاست که گفتگوهایی دربارۀ استفاده از خاک پاکستان برای ایجاد پایگاهها، میان مقامهای دو کشور جریان دارند.
تایمز گزارش داده است که دیپلماتها همچنین در حال بررسی گزینه دسترسی مجدد به پایگاهها در جمهوریهای شوروی سابق هستند که برای جنگ افغانستان استفاده میشد، هرچند آنها انتظار دارند که ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه به شدت با این گزینه مخالفت کند.
در گزارش تأکید شدهاست: "بر بنیاد گفتههای سه کارشناس امریکایی، در گفتگوها میان مقامهای پاکستانی و امریکایی، طرف پاکستانی خواهان اعمال محدودیتهایی در برابر استفادۀ خاک پاکستان برای پایگاههای امریکایی شدهاست. پاکستان خواستهاست تا هر هدفی که در داخل افغانستان از سوی سیآیای یا نظامیان آماج قرار میگیرند، از سوی پاکستان تأیید شوند."
سیآیای که در ۲۰ سال گذشته، صدها مأموریت کشفی در پایگاههای گونهگون در افغانستان داشت، بهزودی پایگاههایش را درافغانستان از دست میدهد.
اما به گزارش نیویارک تایمز، سیآیای برای نظارت دقیق از طالبان و گروههای دیگری چون شبکۀ القاعده و داعش درافغانستان به دنبال رایزنی با پاکستان است.
بر بنیاد گزارش، ویلیم بُرنس، رییس سیآیای دیدارهای پنهانی از پاکستان نیز داشتهاست. اگرچه پاکستان درظاهر از دادن پایگاۀ نظامی به نیروهای امریکایی انکار کردهاست.
توجۀ سیآیای اکنون به یکی از پایگاهها درایالت بلوچستان بودهاست. جاییکه هواپیماهای بیسرنشین امریکایی زمانی از آنجا پرواز میکردند و اعضای طالبان و گروههای دیگر در دوطرف خط دیورند را، هدف قرار میدادند.
تایمز گزارش داده است که علاوه بر این، وزیر دفاع امریکا بارها با رییس ارتش پاکستان در مورد دریافت کمک این کشور برای عملیات آینده ایالات متحده در افغانستان تماس داشته است.
اما بر اساس این گزارش، ویلیم بُرنس، رییس سیآیای در سفر خود به پاکستان موضوع اساسی را مطرح نکرده است و این دیدار بیشتر در زمینه همکاری گسترده تر ضد هراسافگنانه بین دو کشور بوده است.
گزارشهای اطلاعاتی سیآیای دربارۀ آیندۀ افغانستان بهگونۀ فزاینده، "بدبینانه" بودهاند.
در این گزارشها، دستاوردهای طالبان و سایر گروههای شبه نظامی در جنوب و شرق برجسته شده و هشدار داده شدهاست که کابل میتواند ظرف چند سال بهدست طالبان سقوط کند و به یک پناهگاه امن برای گروههایی مبدل گردد که قصد حمله به غرب را دارند.
از همینرو، امریکا برای پیکار با این گروهها، نیاز بهحضور دراز مدت در منطقه دارد.
در بخشی از این گزارش آمدهاست که تمایل کشورهای آسیای میانه برای دادن پایگاه به نیروهای امنیتی و استخباراتی امریکا به این علت کمتر است که روسیه مخالف چنین حضور است.
داگلاس لندن، رییس پیشین عملیات ضد هراسافگنی برای افغانستان و پاکستان گفته است که این سازمان احتمالاً به شبکه "درعقب ماندن" در افغانستان که اطلاعات را بتواند در مورد طالبان، القاعده، ثبات دولت مرکزی و سایر موضوعات جمعآوری کنند، متکی باشد. وی گفت:" بدون حضور گسترده سیآیای در این کشور، بررسی اطلاعات یک چالش خواهد بود."
به نقل از این گزارش در کوتاه مدت پنتاگون از ناو هواپیمابر برای پرتاب هواپیماهای جنگنده در افغانستان برای پشتیبانی از روند خروخ نیروها استفاده میکند. تایمز گزارش داد ، اما بعید به نظر می رسد حضور حامل یک راه حل طولانی مدت باشد و مقامات نظامی گفتند که احتمالاً پس از ترک اخرین نیروهای امریکایی، انتقال مجدد آن انجام شود.
امریکا همچنین هواپیماهای بدون سرنشین را در منطقه خلیج فارس مستقر کرده اند، هواپیماهایی که میتوانند توسط پنتاگون و سیآیای برای جمع آوری اطلاعات و حمله استفاده کنند.
تایمز همچنین گزارش داده است که پاکستان بعنوان یکی از حامیان طولانی مدت طالبان، بعید است که اسلام آباد در حملات امریکا علیه طالبان که از یک پایگاه در پاکستان هدف قرار بگیرند، امضا کند.
این در حالی است که ماه گذشته وزیر امور خارجه پاکستان، شاه محمود قریشی گفت که دولت اجازه نمیدهد ارتش ایالات متحده به پایگاه های هوایی این کشور برگردد.
رویداد های اخیر
A high-level Russian delegation will soon visit Kabul: envoy
Kabulov and Muttaqi discussed bilateral relations between Afghanistan and Russia, especially economic cooperation, investment and transit
Russia’s Special Representative for Afghanistan Zamir Kabulov said in a meeting with Acting Foreign Minister Amir Khan Muttaqi in Kabul that a high-level Russian delegation will visit Kabul in the near future to discuss the expansion of bilateral cooperation with the Islamic Emirate.
Kabulov and Muttaqi discussed bilateral relations between Afghanistan and Russia, especially economic cooperation, investment and transit, the Foreign Ministry said in a statement.
Muttaqi described the relations between the Islamic Emirate and Russia as important, stressing that the ties should be expanded to include economic and trade cooperation.
He said visits to Kabul by high-level officials was important, adding that during the past year, many officials of the Islamic Emirate have been invited to Russia to attend international meetings.
Meanwhile, the Russian diplomat said that his country wants to expand its relations with Afghanistan in the economic and trade sectors.
This comes on the heels of Russian Deputy Foreign Minister Andrey Rudenko’s comments that the completion of legal procedures to remove the Islamic Emirate from Moscow’s terrorist list will provide positive impetus to Russian-Afghan relations.
In an interview with Russia’s TASS news agency, published early Sunday, Rudenko said “removing the terrorist organization’s status from the Taliban Movement (Islamic Emirate) will attribute a positive impetus to Russian-Afghan interaction in various spheres, in the economy in the first instance."
"As regards the issue of the official recognition of current Afghan authorities, it is early to talk about it thus far. Let’s act gradually, step by step, but we do not intend to artificially impede the processes," Rudenko noted.
Russia has been slowly building ties with the Islamic Emirate since it regained power in Afghanistan in August 2021 but the IEA is still officially outlawed in Russia.
In response to Russia’s comments last month, the IEA’s acting foreign minister Amir Khan Muttaqi said the Islamic Emirate “appreciates the positive remarks by the high-ranking officials of the Russian Federation in this regard and hope to see more effective steps soon."
رویداد های اخیر
ایران سفیر جدید در افغانستان تعیین کرد
خبرگزاری مهر گزارش داده است که علی رضا بیگدلی، معاون سابق قونسلی وزارت امور خارجه ایران به عنوان سفیر این کشور در کابل معرفی شده است.
این رسانه افزوده است که پُست نمایندگی ویژه ریاست جمهوری ایران در افغانستان حذف و همانند سابق نماینده ویژه در امور افغانستان مستقیم زیر نظر وزیر امور خارجه عمل خواهد کرد.
گفتنی است که پیش از این حسن کاظمی قمی به عنوان سفیر ایران و نماینده ویژه رئیس جمهور این کشور در افغانستان کار میکرد.
رویداد های اخیر
بیستوهشتمین نشست سازمان همکاری اقتصادی (ایکو) هفتهی آینده در ایران برگزار میشود
وزارت امور خارجهی ایران گفته است که بیستوهشتمین نشست وزرای امور خارجهی کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (ایکو) هفتهی آینده در مشهد برگزار میشود.
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه با اعلام این خبر گفته است که وزرا و مقامهای بلند رتبهای کشورهای عضو سازمان ایکوبه همراه مدیران سازمانهای تخصصی منطقهای این سازمان و سرمنشیان کل برخی سازمانهای اقتصادی چندجانبه در این نشست شرکت خواهند کرد.
افغانستان عضو سازمان ایکواست، اما اجلاس این سازمان پس از رویکارآمدن امارت اسلامی، بدون حضور نمایندگان افغانستان برگزار شده است.
ایران در سال ۲۰۲۴ میلادی ریاست دورهای سازمان همکاری ایکو را برعهده دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان نمود که نشست وزرای ایکو دومین اجلاس وزیران یک سازمان بینالمللی در ۶ ماه اخیر است که به میزبانی ایران برگزار میشود.
با اینحال وزارت خارجهی ایران دربارهی اشتراک امارت اسلامی در نشست مشهد چیزی نگفته است.
وزارت خارجه امارت اسلامی هم تا اکنون دربارهی این نشست چیزی نگفته است.
-
رویداد های اخیر3 روز ago
مجلس نمایندگان امریکا لایحه انتقال همکاران افغان را تصویب کرد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
یک هوتل بزرگ معیاری و ترمینال عصری در پنجشیر ساخته میشود
-
جهان5 روز ago
امریکا چند مقام بلند پایهای حماس را تحریم کرد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
پاکستان شایعاتی تعیین نماینده ویژه جدید برای افغانستان را رد کرد
-
رویداد های اخیر5 روز ago
در یک انفجار در پاکستان ۱۱ نیروی امنیتی جان باختند
-
ورزش4 روز ago
تیم کریکت زیر ۱۹ سال افغانستان با تفاوت ۱۳ دوش در برابر پاکستان مغلوب شد
-
رویداد های اخیر2 روز ago
انفجار ۲۲ مرمی راکت در یک منزل مسکونی در بلخ
-
جهان4 روز ago
امریکا قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره آتش بس غزه را وتو کرد