رویداد های اخیر
کرزی: کلید صلح و جنگ نزد پاکستان است
حامد کرزی، ریيسجمهوری پیشین افغانستان، درگفتگو با روزنامه اشپیگل روز گذشته (شنبه ۱جوزا) گفته است که افغانها توسط نیروهای خارجی علیه یکدیگر مورد استفاده قرار می گیرند و پاکستان میخواهد از طریق طالبان در افغانستان نفوذ استراتژیک داشته باشد.
او با بررسی نقش پاکستان در حمایت از طالبان و تلاش این کشور برای اعمال نفوذ به وسیله این گروه در افغانستان، به این روزنامه گفت:"حملات پاکستان با تمام قوت ادامه دارد و جنگ در جریان است؛ اما پاکستان باید بداند که نمیتواند از راه زور پیروز شود. آنها شاید ما را بکشند، شاید بتوانند بمب و افراطیون را علیه ما به کار گیرند اما نمیتوانند روحیه ما را در هم بشکنند. تسلط بر افغانستان از بیرون، هرگز جواب نداده است؛ نه برای بریتانیا، نه برای شوروی و نه برای ایالات متحده آمریکا با تمام منابعش."
او در ادامه افزود:"پاکستان هم نمیتواند کامیاب شود. هم اکنون ما در حال تشکیل جبهه مقاومت هستیم. لذا خواهش من از پاکستان این است که بیایید معقول باشیم. بیایید بین کشورهایمان یک رابطه متمدنانه آغاز کنیم."
این درحالی است که اشرف غنی، رییسجمهوری افغانستان، این روزها تقریبا با تمام رهبران عمده این کشور، دیدارهای متعددی داشته است تا در پی خروج نیروهای امریکایی در ۱۱ سپتامبر از افغانستان، در مقابل طالبان موضع واحدی اتخاذ کنند.
با وجود تلاشهای امریکا و جامعه جهانی برای دستیابی به توافق صلح با طالبان از طریق مذاکرات بینالافغانی، پیشرفتها در این زمینه کند بوده و نگرانیها از ادامه موج شدید جنگ و خونریزی و تلاش طالبان برای تصرف کشور از راه زور، افزایش یافته است.
آقای کرزی درباره گزارشها مبنی بر برگزاری کنفرانسی در پاکستان که در آن اشرف غنی و ملا هبتالله آخوندزاده، رهبر گروه طالبان، برای نخستین بار رو در رو با یکدیگر دیدار خواهند کرد، میگوید:"هنوز هیچ چیز رسمی نیست. ما از چنین پیشنهادی با کمال میل استقبال میکنیم. همزمان به نشست ترویکا توسعهیافته هم که به ابتکار روسیه جریان دارد و چین و ایالات متحده نیز به آن پیوستهاند، خیلی امیدواریم."
چند دور از این نشستها در مسکو و دوحه با حضور فرستادگان ویژه روسیه، چین، امریکا و پاکستان در امور افغانستان برگزار شده است و براساس گزارشها، آتشبس سه روزه عید فطر نیز در نتیجه همین جلسات حاصل شد. این کشورها از طالبان خواستهاند از آغاز حملات بهاری خودداری کنند.
آقای کرزی درباره ادعای نمایندگی از مردم طرفهای جنگ نیز گفت:"ابتدا هر دو طرف، طالبان و دولت، که اسلحه قدرتهای خارجی را در دست دارند، باید از این بحث خودداری کنند که از مردم افغانستان نمایندگی میکنند. توصیه من است که بگذارید طالبان بازگردند. بگذارید شرکت کنند و خود را در میان مردم ثابت کنند؛ از طریق لویه جرگه یا انتخابات یا همهپرسی که در سراسر جهان رواج دارد. آن وقت مشخص خواهد شد که واقعا چه کسی نماینده مردم است."
او با صراحت اعلام کرد که در همان سالهای نخست ریاستجمهوری خود دریافته است که این جنگ، منازعه میان افغانها نیست و مردم افغانستان در شکل طالبان و جمهوریت، علیه یکدیگر استفاده میشوند و هر دو، قربانی قدرتهای خارجی هستند.
آقای کرزی میافزاید: «امریکا همزمان از هر دو طرف جنگ حمایت میکرد؛ بر روستاهای ما بمب میریخت تا با طالبان مبارزه کند در حالی که از همان کشوری که پیکارهای هراس افگنی طالبان را هماهنگ میکرد، حمایت مالی به عمل میآورد. دونالد ترامپ، رییسجمهور پیشین امریکا، یک بار گفت که در ۱۹ سال گذشته، این کشور ۳۵ میلیارد دلار به پاکستان کمک کرده است. این سیاست متضاد، جان هزاران افغان نظامی و غیرنظامی را گرفته است. به من بگویید آیا قرار بود افغانستان به صلح برسد؟»
آقای کرزی همچنان در مورد مسئله مورد مناقشه مرزی - خط دیورند - بین دو کشور گفت: "ما خواهان تبادل علنی بین مردم هر دو طرف، بدون کنترل مرزها، و با آزادی حرکت هستیم، همان چیزی که اروپاییها امروز بین آلمان و فرانسه دارند."
وی در ادامه اظهار داشت که پاکستان دوست دارد افغانستان روابط خود را با هند قطع کند.
وی د راین باره گفت:"این غیر ممکن است. اگر تسلیم این امر شویم، از حاکمیت و استقلال خود دست میکشیم. اگر ما میخواهیم پولیس یا ارتش یا پسران و دختران خود را برای آموزش به هند بفرستیم زیرا این برای کشور ما مفید است، باید این کار را انجام دهیم. برعکس هند، اگر ما روابط دوستانهای با پاکستان داشته باشیم ، نباید شکایت کند."
وی همچنین اشاره کرد که پس از توافق طالبان در سال گذشته با ایالات متحده ، دیگر هیچ مشروعیت مذهبی یا میهنی برای حمله به هموطنان خود یا ایجاد درگیری در افغانستان وجود ندارد.
وی گفت"علاوه بر این، ما بدون مشارکت کامل زنان افغان نمیتوانیم دستاوردهای 20 سال گذشته را حفظ کنیم. اتفاقاً من به خصوص از بازگشت آنها به زندگی عمومی افتخار و خوشحالم و مردم افغانستان نیز خوشحال اند. ما نمی توانیم اجازه دهیم دختران افغان به مدرسه نروند. طالبان این را میدانند."
در پایان وی گفت که در نهایت، طالبان نیز افغان هستند، و او امیدوار است که آنها در برابر نفوذ خارجی در صورت لزوم مانند پاکستان مقاومت کنند.
وی گفت: "درخواست من از افغانها، از جمله طالبان، این است كه ما دور هم جمع شویم و سرانجام سرنوشت خود را علیه همه قدرتهای خارجی به دست خود بگیریم."
رویداد های اخیر
قمی در دیدار با معاون یوناما درباره افزایش همکاریها با افغانستان تاکید کرد
سفیر و نماینده ویژه ایران برای افغانستان در دیدار با معاون سیاسی دفتر معاونت سازمان ملل متحد در کابل درباره افزایش همکاریها با افغانستان تأکید کرده است.
سفارت ایران در کابل با نشر خبرنامهای نوشته است که در این دیدار حسن کاظمی قمی به جورجیت گانیون گفته ایران از هر ابتکاری که از سوی جامعه جهانی برای افغانستان صورت گیرد، حمایت خواهد کرد.
در خبرنامه آمده است: «در دیدار جورجیت گانیون، معاون جدید نماینده ویژه سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) با آقای کاظمی قمی موضوع موادمخدر و حضور بخش خصوصی در افغانستان مورد بحث و بررسی قرار گرفت. آقای قمی گفت جمهوری اسلامی ایران از هر ابتکار سازنده جامعه جهانی برای افغانستان حمایت میکند.»
در همین حال، آگاهان نیز به این باوراند که راهکارهای سازمان ملل با همکاری کشورهای همسایه افغانستان در تحکیم ثبات و امنیت میتواند مسائل کلیدی همچون تروریزم و مهاجرت را حل سازد.
برخی دیگر از آگاهان تقویت مشارکت و همکاری ایران با سازمان ملل متحد را برای استحکام ثبات بیشتر در افغانستان مهم و ضروری میدانند.
ایران هرچند تا هنوز حکومت سرپرست افغانستان را به رسمیت نشاخته و بارها بر ایجاد حکومت فراگیر در کشور تأکید کرده است.
با این حال، در بیشتر از سه سال گذشته روابط خوبی با امارت اسلامی ایجاد کرده و دادوستد تجارتی نیز میان دوکشور به میزان بلندی رسیده است.
گفتنی است که تهران همچنان پیش از این با تعیین نماینده ویژه از سوی سازمان ملل برای افغانستان مخالفت کرده است.
رویداد های اخیر
ده نفر در یک حمله در بغلان کشته شدند
پولیس بغلان میگوید ده نفر که شب گذشته در حال ذکر در مسجدی در ولسوالی نهرین این ولایت بودند، از سوی افراد ناشناس کشته شدند.
دفتر مطبوعاتی و روابط عامه قوماندانی امنیه ولایت بغلان در خبرنامهای نوشته است که افراد مذکور در طول روز برای تأمین معیشت خود مشغول به کار بودند و شب هنگام برای عبادت به مسجد و خانقاه میرفتند.
عبدالغیور خادم، آمر امنیت قوماندانی امنیه بغلان گفته است که چند تن در پیوند به این قضیه بازداشت شده اند و تحقیقات در این زمینه ادامه دارد.
مسوولیت این حمله را فرد یا گروهی برعهده نگرفته است.
رویداد های اخیر
مقامهای چین و ترکمنستان درباره افغانستان گفتگو کردند
یو شیائویونگ، نماینده خاص چین در امور افغانستان با سردار محمد دوردی اف، معاون وزیر امور خارجه ترکمنستان دیدار کرده است.
وزارت امور خارجه ترکمنستان در خبرنامهای نوشته است که در این دیدار، طرفین در مورد همکاریهای استراتژیک درازمدت و مورد منفعت دوجانبه بحث و تبادل نظر کردند و همچنین در مورد اجرای توافقهای قبلی به تبادل نظر پرداختند.
در این دیدار خاطرنشان شد که تماسهای شخصی بین رهبران دو کشور نقش اساسی در افزایش گفتگوهای بینالمللی دارد و انگیزه قوی برای توسعه و گسترش بیشتر روابط ترکمنستان و چین میدهد.
ترکمنستان تاکید کرد که ساختار های بین المللی چندجانبه برای حفظ ثبات در افغانستان عامل مهمی در ارتقای بهبود پایدار وضعیت اجتماعی-اقتصادی این کشور میباشد.
مقامهای چین و ترکمنستان در مورد آمادگیها برای پنجمین نشست وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان که قرار است در ترکمنستان برگزار شود، تبادل نظر کردند.
آنان تاکید کردند که ترکمنستان و چین به حمایت همه جانبه برای احیای اقتصادی افغانستان ادامه خواهند داد.
-
ورزش5 روز ago
تلویزیون آریانا مسابقات لیگ کریکت ده آوره ابوظبی را نشر میکند
-
جهان4 روز ago
موافقت حزبالله لبنان با طرح امریکا برای آتش بس با اسرائیل
-
رویداد های اخیر19 ساعت ago
مجلس نمایندگان امریکا لایحه انتقال همکاران افغان را تصویب کرد
-
جهان3 روز ago
امریکا چند مقام بلند پایهای حماس را تحریم کرد
-
رویداد های اخیر5 روز ago
عربستان امسال بیش از ۱۰۰ تن به شمول سه شهروند افغانستان را اعدام کرده است
-
جهان5 روز ago
بایدن به اوکراین اجازه استفاده از سلاحهای امریکایی برای حمله به داخل روسیه را داد
-
رویداد های اخیر3 روز ago
در یک انفجار در پاکستان ۱۱ نیروی امنیتی جان باختند
-
رویداد های اخیر2 روز ago
یک هوتل بزرگ معیاری و ترمینال عصری در پنجشیر ساخته میشود