جهان
یک محصل در بزرگترین پوهنتون جمهوری چک ۱۴ نفر را کشت

پولیس جمهوری چک اعلام کرده است که یک محصل ۲۴ ساله چک روز پنجشنبه در پوهنتون چارلس در پراگ ۱۴ نفر را به قتل رساند و ۲۵ نفر دیگر را زخمی کرد. این رویداد بزرگترین تیراندازی دسته جمعی در این کشور را رقم زد.
رویترز گزارش داد که در نشست خاص کابینه با رئیس جمهور پتر پاول، دولت برای یادبود قربانیان، ۲۳ دسمبر را در سراسر این کشور اروپای مرکزی یک روز عزای عمومی اعلام کرد.
پولیس – که تعداد زیادی از سلاح را در ساختمان پوهنتون چارلز پراگ کشف کرد – اوایل روز گزارشهایی دریافت نمود که گویا مظنون احتمالاً از شهر خود در منطقه کلادنو در خارج از پایتخت به طرف پراگ به هدف پایان بخشیدن به زندگی خود میرفت.
مدت کوتاهی پس از آن، جسد پدر تیرانداز پیدا شد.
مارتین ووندراسک، قوماندان پولیس گفت که پولیس ساختمان پوهنزی هنر را تخلیه کرد که تیرانداز قرار بود در یک سخنرانی شرکت کند، اما سپس به ساختمان اصلی بزرگتر پوهنزی فراخوانده شد و در عرض چند دقیقه پس از گزارش تیراندازی به محل رسید.
ووندراسک به خبرنگاران گفت که پولیس «اطلاعات تایید نشدهای از حساب کاربری در یک شبکه اجتماعی مبنی بر الهام گرفتن او از یک حمله تروریستی در خزان امسال در روسیه» داشت. وی افزود که تیرانداز به گونه قانونی چندین سلاح در اختیار داشت.
ووندراسک گفت که مرد مسلح همچنین مظنون به قتل یک مرد دیگر و دختر دو ماهه اش است که هفته گذشته در جنگلی در یک قریه در خارج از پراگ کشته شدند.
ووندراسک افزود که مرگ مرد مسلح به احتمال زیاد یک خودکشی بوده است، اما مقامات همچنین در حال بررسی هستند که آیا او ممکن است توسط پولیس کشته شده باشد یا خیر.
ویت راکوسان، وزیر داخله چک گفت که تیراندازی هیچ ارتباطی با تروریزم بین المللی ندارد.
جهان
تظاهرات ضد ترمپ در واشنگتن و دیگر شهرهای امریکا برگزار شد
همچنان صدها نفر روز شنبه در شهرهای مختلف اروپا علیه رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترمپ، و مشاورش ایلان ماسک تظاهرات کردند؛ تظاهراتی که در پی یک هفته پرتنش برای بازارهای مالی پس از اعلام تعرفههای جهانی گسترده توسط ترمپ برگزار شد.

بیش از ۱۲۰۰ تظاهرات در روز شنبه در سراسر ایالات متحده و چند کشور دیگر برگزار شد؛ اقدامی که برگزارکنندگان آن را بزرگترین موج اعتراضی یکروزه علیه دونالد ترمپ و متحد میلیاردرش ایلان ماسک از زمان آغاز دوره دوم ریاستجمهوری ترمپ میدانند.
در حالی که آسمان واشنگتن ابری و بارانی بود، هزاران نفر به سوی مرکز شهر سرازیر شدند. برگزارکنندگان به خبرگزاری رویترز گفتند انتظار دارند بیش از ۲۰ هزار نفر در تجمع میدان ملی (National Mall) شرکت کنند.
این اعتراضات پاسخی است جمعی به مجموعه فرمانهای اجرایی ترمپ. بیش از ۱۵۰ گروه فعال در این برنامهها شرکت کردهاند. تظاهرات در تمام ۵۰ ایالت ایالات متحده و همچنین در کانادا و مکسیکو برنامهریزی شده بود.
در جاده کانتیکت در واشنگتن دیسی، معترضان با در دست داشتن شعارهای چون «پادشاه در امریکا نداریم» و «ماسک را تبعید کنید» منتظر بسهایی بودند که آنها را به مرکز شهر میبرد.
تری کلاین، دانشمند بازنشستهای از پرینستون نیوجرسی، گفت که برای اعتراض به سیاستهای ترمپ درباره مهاجرت، اصلاحات سازمان DOGE، تعرفهها، آموزش و سایر موضوعات به واشنگتن آمده است. او گفت: «کل کشور ما هدف حمله است؛ تمام نهادهایی که امریکا را ساختهاند.»
دیوید مدن، سرباز متقاعد ۷۵ ساله اردو و وکیل سابق، از دیتون اوهایو پرواز کرده بود تا در اعتراضات شرکت کند. او گفت: «بیعدالتی، سردرگمی در نظام قضایی و نژادپرستی نهادینه شده ما را به جاده کشانده است.»
از زمان بازگشت ترمپ به قصر سفید، تیم اصلاحات دولتی تحت رهبری ایلان ماسک بیش از ۲۰۰ هزار شغل فدرال را حذف کرده است. تنها در روز جمعه، اداره مالیات امریکا (IRS) اعلام کرد که قصد دارد بیش از ۲۰ هزار نفر از کارکنانش را اخراج کند.
صدها نفر نیز روز شنبه در برابر ساختمان سازمان تأمین اجتماعی در نزدیکی بالتیمور جمع شدند تا علیه کاهش نیروها و خدمات این نهاد که مسئول پرداخت مزایای تقاعد و معلولیت است، اعتراض کنند. برخی از معترضان شعارهای با نوشتههایی چون «کشور من کجاست؟»، «DOGE را اخراج کنید»، «ماسک را به مریخ بفرستید» و «به تأمین اجتماعی دست نزنید!» در دست داشتند.
لیندا فالکائو، زنی که تا دو ماه دیگر ۶۵ ساله میشود، خطاب به جمعیت گفت: «از ۱۶ سالگی برای تأمین اجتماعی پول پرداخت کردهام. وحشتزدهام، خشمگینم، حیرتزدهام که این میتواند در امریکا اتفاق بیفتد. من عاشق این کشورم، ولی دلم شکسته. من پولم را میخواهم، مزایایم را میخواهم!»
بخش زیادی از برنامههای ترمپ با شکایتهای حقوقی به چالش کشیده شدهاند؛ از جمله تلاشهایش برای اخراج کارمندان دولت، اخراج مهاجران و لغو حقوق افراد تراجنسیتی.
ترمپ که در ۲۰ جنوری دوباره به ریاستجمهوری بازگشت، مجموعهای از دستورات اجرایی را صادر کرد که منتقدان آن را در راستای برنامهای میدانند که در طرح سیاسی محافظهکارانهای به نام «پروژه ۲۰۲۵» برای تقویت قدرت ریاستجمهوری و بازسازی دولت طراحی شده است.
صدها نفر در شهرهای اروپایی علیه ترمپ تظاهرات کردند
همچنان صدها نفر روز شنبه در شهرهای مختلف اروپا علیه رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترمپ، و مشاورش ایلان ماسک تظاهرات کردند؛ تظاهراتی که در پی یک هفته پرتنش برای بازارهای مالی پس از اعلام تعرفههای جهانی گسترده توسط ترمپ برگزار شد.
در شهر فرانکفورت آلمان، تظاهرات «دستها را کوتاه کنید!» توسط سازمان دموکراتهای خارج از کشور، نهاد رسمی حزب دموکرات ایالات متحده برای شهروندان امریکایی مقیم خارج، برگزار شد.
در برلین، معترضان در مقابل یکی از نمایشگاههای تسلا تجمع کردند و با در دست داشتن شعارهای، از دیگر امریکاییهای مقیم آلمان خواستند که برای «پایان دادن به هرجومرج» در کشورشان دست به اعتراض بزنند.
در میدان اپرا (Opernplatz) فرانکفورت، اعضای گروه دموکراتهای خارج از کشور خواستار استعفای رئیسجمهور امریکا شدند. در شعارهای شان نوشته شده بود: «دموکراسی را بازگردانید»، «از اطلاعات شخصی ما دور بمانید» و «دنیا از مزخرفاتت خسته شده، برو گم شو، دونالد!»
در پایتخت فرانسه، پاریس، حدود ۲۰۰ نفر ـ که بیشترشان امریکایی بودند ـ در میدان رپوبلیک تجمع کردند و علیه ترمپ شعار دادند. برخی از آنها سخنرانی کردند و بنرهایی با شعارهایی چون «در برابر استبداد مقاومت کن»، «حاکمیت قانون»، «فمینیستها برای آزادی، نه فاشیسم» و «دموکراسی را نجات دهید» در دست داشتند. یکی از معترضان آهنگ معروف باب دیلن، «اربابان جنگ» را خواند و اجرا کرد.
تظاهراتهایی علیه ترمپ و ماسک در دیگر شهرهای اروپایی از جمله لندن و لیسبون نیز برگزار شد.
در پایتخت بریتانیا، چند صد نفر در میدان ترافالگار تجمع کردند و بلبوردها با شعارهایی چون «امریکاییِ سرافراز، شرمزده» و «امریکا چه مرگشه؟» در دست داشتند. جمعیت شعار میداد: «از کانادا دست بردار»، «از گرینلند دست بردار» و «از اوکراین دست بردار»، در حالی که به سخنرانیهایی گوش میدادند که سیاستهای ترمپ را نقد میکردند.
جهان
اعزام یک کشتی طیارهبر دیگر امریکا به خاورمیانه
طبق گفته مقامات امریکایی، حداقل چهار بمبافکن «بی ۲» به پایگاه نظامی مشترک امریکا و بریتانیا در جزیره دیهگو گارسیا در اقیانوس هند منتقل شدهاند.

در پی افزایش تنشها با ایران و بمباران حوثیهای یمن، وزیر دفاع امریکا دستور اعزام تجهیزات و جیتهای جنگی بیشتر به خاورمیانه را برای تقویت موضع دفاعی و بازدارندگی این کشور صادر کرده است.
این اقدام در چارچوب سیاست امریکا برای مقابله با تهدیدهای ایران و گروههای نیابتیاش در منطقه انجام میشود.
بر اساس بیانیه پنتاگون که سهشنبه ۱۲ حمل منتشر شد، در راستای دستور دونالد ترمپ برای «دستیابی به صلح از طریق قدرت»، گروه نبرد کشتی طیارهبر «هری اس. ترومن» در منطقه تحت پوشش «سنتکام»، قوماندانی مرکزی امریکا، باقی خواهد ماند.
همچنین گروه نبرد کشتی طیاره بر «کارل وینسون» پس از اتمام تمرینات خود در منطقه هند-پاسیفیک، به سنتکام خواهد پیوست تا به تلاشها برای «ثبات منطقهای، بازدارندگی در برابر اقدامات خصمانه و حفظ جریان آزاد تجارت» ادامه دهد.
در همین حال، گروه نبرد کشتی طیاره بر «یواساس نیمیتز» نیز ماموریت خود را در غرب اقیانوس آرام آغاز کرده است تا «برتری جنگی امریکا در منطقه هند-پاسیفیک را حفظ کند.»
پنتاگون در این بیانیه نوشت: «پیت هگست بار دیگر تاکید کرده است که اگر ایران یا نیروهای نیابتیاش تهدیدی متوجه پرسنل یا منافع امریکا در منطقه کنند، ایالات متحده بدون تردید دست به اقدام قاطع خواهد زد.»
طبق گفته مقامات امریکایی، حداقل چهار بمبافکن «بی ۲» به پایگاه نظامی مشترک امریکا و بریتانیا در جزیره دیهگو گارسیا در اقیانوس هند منتقل شدهاند.
به گفته کارشناسان، این فاصله برای رسیدن به یمن یا ایران کافی است.
بمبافکنهای «بی ۲» قادر به حمل سلاحهای هستهای هستند و با توجه به اینکه تنها ۲۰ بال از این طیارهها در موجودی نیروی هوایی ایالات متحده قرار دارند، معمولا به صورت محدود استفاده میشوند.
جهان
ترمپ: زلنسکی تلاش میکند از توافق مربوط به مواد معدنی عقبنشینی کند

دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا گفته است که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین تلاش میکند از توافق مربوط به مواد معدنی خارج شود، و هشدار داد اگر چنین کاری کند، با مشکلاتی بزرگ روبهرو خواهد شد.
ترمپ در راه بازگشت به واشنگتن شام یکشنبه (۳۰ مارچ) به خبرنگاران گفت: «او تلاش میکند از توافق مواد معدنی کمیاب خارج شود و اگر این کار را بکند، با مشکلاتی روبهرو میشود، مشکلاتی بزرگ، خیلی بزرگ.»
او افزود: «او میخواهد عضو ناتو شود، اما هیچوقت عضو ناتو نخواهد شد. خودش هم این را میداند.»
-
اخبار ساحوی4 روز ago
اسرائیل حملات خود را در سوریه افزایش داده و میگوید ترکیه به دنبال «دولت تحت الحمایه» است
-
تجارت4 روز ago
توقف صادرات افغانستان به پاکستان از طریق تورخم بهدلیل نقص فنی دستگاه اسکن
-
جهان2 روز ago
تظاهرات ضد ترمپ در واشنگتن و دیگر شهرهای امریکا برگزار شد
-
رویداد های اخیر3 روز ago
اجلاس سران اتحادیه اروپا و کشورهای آسیای میانه خواستار تشکیل حکومت همه شمول در افغانستان شد
-
اخبار ساحوی1 روز ago
تهران خواستار مذاکره غیرمستقیم با واشنگتن است و هشدار به همسایگان درخصوص مشارکت در اقدام نظامی امریکا
-
رویداد های اخیر3 روز ago
گنداپور میگوید هیچ مهاجر افغان «به زور» از خیبر پختونخوا اخراج نخواهد شد
-
رویداد های اخیر1 روز ago
کارشناسان ملل متحد از پاکستان خواستند بازداشت و اخراج مهاجرین افغان را متوقف نماید
-
رویداد های اخیر4 روز ago
مقام ارشد خیبرپختونخوا: برای مهاجران افغان در پاکستان اقامت دایمی داده شود