علم و تکنالوژی
گشایش اولین کارخانه موتر تسلا در آلمان

شرکت تولیدکننده موترهای برقی تسلا روز سهشنبه (۲حمل)، اولین کارخانه خود در اروپا را در حومه شهر برلین، پایتخت آلمان، افتتاح کرد.
شرکت تسلا میگوید که گیگافکتوری جدیدش ۱۲ هزار نفر را استخدام خواهد کرد و قرار است سالانه ۵۰۰ هزار موتر تولید کند.
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، و روبرت هابک، وزیر اقتصاد آن کشور، همراه با ایلان ماسک، مؤسس شرکت موترسازی تسلا، در مراسم افتتاحیه این کارخانه در شهر گرونهایده، در جنوب شرقی برلین، حضور داشتند.
آقای هابک گفت که افتتاح این کارخانه نماد خوبی است که نشان میدهد موترهای بنزینی را میتوان با موترهای برقی جایگزین کرد، به خصوص در زمانی که آلمان و سایر کشورها تلاش میکنند میزان انتشار گازهای گلخانهای خود را کاهش دهند و وابستگیشان به نفت روسیه را قطع کنند.
تسلا کمتر از سه سال پیش، قبل از این که مجوز دریافت کند، ساخت این تاسیسات وسیع را آغاز کرد. اگر مجوز صادر نمیشد، تسلا باید آن چه را که ساخته بود خراب میکرد.
در همین حال فعالان محیط زیست هشدار دادهاند که وجود این کارخانه میتواند بر منابع آب اشامیدنی در منطقه تاثیر بگذارد، اما تسلا تمام آن هشدارها را رد کرده است.
علم و تکنالوژی
اپل میخواهد آیفون را به جای چین در هند تولید کند

رویترز گزارش داده است که شرکت اپل قصد دارد تا پایان سال ۲۰۲۶، بیشتر آیفونهای خود را که در ایالات متحده به فروش میرسد، در کارخانههای هند تولید کند.
طبق گزارش، این شرکت تکنالوژی امریکایی در حال انجام مذاکرات فوری با تولیدکنندگان قراردادی به نام فاکسکان و تاتا است.
اپل سالانه بیش از ۶۰ میلیون آیفون در ایالات متحده میفروشد که تقریباً ۸۰ درصد آنها در حال حاضر در چین ساخته میشوند.
نریندرا مودی، صدر اعظم هند، در سالهای اخیر هند را به عنوان یک قطب تولید تلیفونهای هوشمند معرفی کرده است، اما تعرفههای بالا بر واردات پرزههای تلیفون در مقایسه با بسیاری از کشورهای دیگر، به این معنی است که تولید در هند هنوز برای شرکتها قیمت تمام میشود.
به گزارش رویترز، هزینه تولید آیفون در هند ۵ تا ۸ درصد بیشتر از چین است و این تفاوت در برخی موارد به ۱۰ درصد نیز میرسد.
اپل پیش از این برای غلبه بر تعرفههای دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا، تولید خود را در هند افزایش داده و در ماه مارچ حدود ۶۰۰ تُن آیفون به ارزش ۲ میلیارد دالر به ایالات متحده ارسال کرده است.
در ماه اپریل، حکومت ایالات متحده ۲۶ درصد تعرفه بر واردات از هند وضع کرد که بسیار کمتر از بیش از ۱۰۰ درصدی بود که چین در آن زمان با آن مواجه بود. واشنگتن از آن زمان به جز چین، اکثر تعرفهها را به مدت سه ماه تعلیق کرده است.
حکومت ترمپ اخیراً از آمادگی خود برای کاهش تنشهای تجارتی با چین خبر داده است.
علم و تکنالوژی
چین و روسیه ممکن است یک نیروگاه هستهای در ماه بسازند
سازمان فضایی روسیه، روسکاسموس، سال گذشته اعلام کرده بود که قصد دارد تا سال ۲۰۳۵ با همکاری سازمان ملی فضایی چین، یک رآکتور هستهای بر سطح ماه بسازد تا انرژی مورد نیاز ایستگاه تحقیقاتی قمری را تامین کند.

به گزارش رویترز یک مقام فضایی چین در روز چهارشنبه (۳ثور) گفته است که برنامههای اولیه برای ایستگاه تحقیقاتی بینالمللی ماه به رهبری چین و روسیه شامل ساخت یک راکتور هستهای در سطح ماه است.
پی ژاویو، انجنیر ارشد ماموریت Chang’e-8 چین در سال 2028 افزود: «تامین انرژی این پایگاه میتواند به آرایههای خورشیدی در مقیاس بزرگ نیز بستگی داشته باشد که روی سطح ماه ساخته میشوند. هدف این ماموریت ساخت یک پایگاه دایمی در ماه است.»
به اساس این گزارش دومین اقتصاد بزرگ جهان قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ به یک قدرت فضایی بزرگ تبدیل شود و فضانوردان خود را روی ماه فرود آورد. جدول زمانی چین برای این کار درست با برنامه آرتمیس ناسا برای ماه همزمان است.
در همین حال طراح ارشد پروژه اکتشاف ماه چین سال گذشته گفته بود که مدل پایه ایستگاه تحقیقاتی بینالمللی ماه به رهبری چین و روسیه در قطب جنوب ماه تا سال ۲۰۳۵ ساخته خواهد شد.
سازمان فضایی روسیه، روسکاسموس، سال گذشته اعلام کرده بود که قصد دارد تا سال ۲۰۳۵ با همکاری سازمان ملی فضایی چین، یک رآکتور هستهای بر سطح ماه بسازد تا انرژی مورد نیاز ایستگاه تحقیقاتی قمری را تامین کند.
بهگزارش رویترز، گنجاندن طرح ساخت نیروگاه هستهای در اظهارات رسمی یک مقام فضایی چینی برای نمایندگان ۱۷ کشور و سازمان بینالمللی عضو پروژه ایستگاه بینالمللی تحقیقاتی قمری، نشان میدهد که چین از این ایده حمایت میکند، هرچند تاکنون بهصورت رسمی از آن رونمایی نکرده است.
وو ویرن، طراح ارشد برنامه اکتشافات قمری چین، در حاشیه این نشست به خبرگزاری رویترز گفت: «یکی از مسائل مهم در پروژه ایستگاه بینالمللی تحقیقاتی قمری تامین انرژی است. در این زمینه، روسیه بهطور طبیعی مزیت دارد؛ بهویژه در حوزه فناوری نیروگاههای هستهای فضایی که از امریکا نیز جلوتر است.»
او افزود: «در گذشته پیشرفت چندانی در مذاکرات پیرامون رآکتورهای فضایی حاصل نشده، اما امیدوارم این بار دو کشور بتوانند واقعا یک نیروگاه هستهای به ماه بفرستند.»
چین گفته در آینده پروژه ۵۵۵ را ایجاد خواهد کرد که از ۵۰ کشور، ۵۰۰ موسسه تحقیقات علمی بین المللی و ۵۰۰۰ محقق خارج از کشور دعوت می کند تا به این ایستگاه مشترک با روسیه بپیوندند.
علم و تکنالوژی
متا مدل هوش مصنوعی لاما ۴ را عرضه میکند
متا قصد دارد تا ۶۵ میلیارد دالر در سال جاری برای گسترش زیربناهای هوش مصنوعی هزینه کند، در حالی که سرمایهگذاران از شرکتهای بزرگ فناوری انتظار بازگشت سرمایه دارند.

بر اساس گزارش و به گفته دو منبع آگاه، در روز جمعه، متا پلتفرمز، مالک فیسبوک، هوش مصنوعی لاما ۴ را اواخر این ماه منتشر کند. این شرکت که در رقابت هوش مصنوعی با غولهایی مثل OpenAI پیشتاز است، ممکن است، عرضه را عقب بیندازد، دلیل اصلی تأخیر، عملکرد ضعیف لاما ۴ در معیارهای فنی، بهخصوص در استدلال و محاسبات ریاضی، و ناتوانی آن در مکالمات صوتی شبیه انسان در مقایسه با مدلهای OpenAI بوده است.
متا قصد دارد تا ۶۵ میلیارد دالر در سال جاری برای گسترش زیربناهای هوش مصنوعی هزینه کند، در حالی که سرمایهگذاران از شرکتهای بزرگ فناوری انتظار بازگشت سرمایه دارند.
این گزارش میافزاید که لاما ۴ از جنبههای فنی مدل ارزانتر DeepSeek چین الهام گرفته و از روش «ترکیب کارشناسان» استفاده میکند که بخشهای مختلف مدل را برای وظایف خاص آموزش میدهد. این رویکرد نشان میدهد بهترین مدلها لزوماً به میلیاردها دالر نیاز ندارند.
در گزارش آمده است که، متا ابتدا لاما ۴ را از طریق Meta AI عرضه کرده و سپس آن را بهصورت متنباز منتشر میکند.
موفقیت ChatGPT از OpenAI رقابت در یادگیری ماشینی را شدت بخشیده و متا را وادار به تسریع در توسعه کرده، اما مشکلات فنی همچنان میتواند برنامههای این شرکت را تغییر دهد.
-
اخبار ساحوی3 روز ago
روبیو: ایران تنها میتواند مواد هستهای را برای برنامه غیرنظامی وارد کند
-
علم و تکنالوژی3 روز ago
چین و روسیه ممکن است یک نیروگاه هستهای در ماه بسازند
-
تجارت3 روز ago
گزارش بانک جهانی: دورنما رشد اقتصادی افغانستان در میان بیثباتی جهانی همچنان نامطمئن است
-
رویداد های اخیر3 روز ago
افغان بیسیم یک سایت جدید در ولسوالی کوزکنر ننگرهار فعال کرد
-
رویداد های اخیر3 روز ago
اتاق تجارت و صنایع کویته: برای افغانهای ماهر جواز کار صادر شود
-
رویداد های اخیر4 روز ago
وزارت زراعت: چین میخواهد در بخش زراعت افغانستان سرمایهگذاری کند
-
رویداد های اخیر2 روز ago
دیدار و گفتگوی طارقعلی بخیت با معاون وزیر خارجه جاپان درباره افغانستان
-
تجارت2 روز ago
معاون صدراعظم پاکستان پروژه خط آهن ترانس-افغان را با وزیر خارجه ازبکستان بررسی کرد