رویداد های اخیر
کمیته: سربازان بریتانیایی باید تا پایان گفتگوهای صلح در افغانستان بمانند

کمیته مجلس لاردها بریتانیا (مجلس دوم پارلمان بریتانیا) روز گذشته (سهشنبه ۲۳جدی) پیشنهاد کرد که سربازان بریتانیایی باید تا پایان گفتگوهای صلح در افغانستان بمانند.
این کمیته از دولت بریتانیا خواسته تا به عوض دنبال کردن سیاست ایالات متحده امریکا سیاست خود را دنبال کند.
کمیته روابط بینالملل و دفاع با انتشار گزارش خود در مورد “بریتانیا و افغانستان” از عدم شفافیت سیاست انگلیس در قبال افغانستان انتقاد کرده است، و نسبت به خروج زودهنگام نیروها توسط ایالات متحده ابراز نگرانی کرده است و میگوید اگر توافقنامه تقسیم قدرت در مذاکرات صلح حاصل شود، دولت انگلیس مجبور خواهد شد که رویکرد خود در قبال طالبان را به دقت بررسی کند.
در حالی که در حال حاضر نزدیک به ۸۵۰ سرباز بریتانیا در افغانستان مستقر استند، بریتانیا سومین کمک کننده دو جانبه به افغانستان است که ۱۶۷ میلیون پوند به عنوان کمک رسمی توسعه در سالهای ۲۰۲۰-۲۰۲۱ ارائه میکند.
گزارش کمیته پس از تحقیق آنها در مورد استراتژی دیپلماتیک، نظامی و کمک بریتانیا برای افغانستان، از جمله بررسی دفتر جدید امور خارجه، مشترک المنافع و توسعه (FCDO) ، و وزارت دفاع گزارش شده است.
در این گزارش همچنان همکاری بریتانیا با شرکای بینالمللیاش مانند ایالات متحده، ناتو و دولت افغانستان را در نظر گرفت شده است.
رییس این کمیته در در مورد این گزارش گفته است که : “اولویت بندی نسبی افغانستان به عنوان یک موضوع امنیت ملی بریتانیا از سال ۲۰۱۰ به بعد کاهش یافته است، اما از مقیاس چالشهای پیش رو کشور و تأثیر بالقوه آنها بر منافع انگلیس کاسته نشده است.”
وی در ادامه افزوده است که : “وضعیت دولت افغانستان بسیار شکننده است، در حالی که خشونتهای طالبان ادامه دارد و گروههای هراسافگن، از جمله القاعده و داعش، در این کشور فعالیت میکنند. افغانستان منبع ۹۵ درصد هروئین در خیابانهای انگلیس است.”
وی همچنان گفته است که :” این یک زمان حساس برای افغانستان است، مذاکرات صلح در قطر در آخر هفته از سر گرفته شده و خشونت غیر قابل قبول بالا و همچنان اذیت کردن یک کشور فقیر و ناپایدار ادامه دارد.”
وی در ادامه گفته است که :” دولت (بریتانیا) باید فوراً با دولت تازه بایدن در مورد استراتژی افغانستان تعامل کند و بر اهمیت حضور مداوم آنها در افغانستان تا رسیدن به توافق صلح به ایالات متحده و متحدان ناتو تأکید کند. دولت باید خواستار برخورد چند ملیتی با افغانستان در چارچوب ناتو ، مقابله با ثبات منطقهای، مبارزه با هراس افگنی و مقابله با تولید و قاچاق مواد مخدر باشد.”
در همین حال گزارش نشان میدهد که بریتانیا تمایلی چندان به اعمال سیاست مستقل در قبال افغانستان نشان نداده است بل از سیاست امریکا پیروی کرده است.
در این گزارش همچنان آمده است که حضور مستمر نیروهای امریکایی و ناتو در افغانستان برای قدرت نظامی و موقعیت مذاکره دولت افغانستان در مذاکرات دوحه ضروری است و بر ضرورت تعامل انگلیس با دولت بایدن در مورد افغانستان تأکید کرده است.
درگزارش نیز آمده است که طالبان تا هنوزثابت نه کرده اند که تغیر کرده باشند و “از نظر ایدئولوژیکی با پیشرفت در زمینه حقوق بشر از سال ۲۰۰۱ تاکنون مخالف هستند.”
بر اساس این گزارش، در حالی که طالبان “مصروف مذاکرات صلح هستند، تعهد آنها به توافق با مذاکره و تقسیم قدرت همچنان نامشخص است.
این کمیته همچنان گفته است که دولت (بریتانیا) باید به دقت بررسی کند که چگونه روابط آینده خود را با طالبان در صورت مذاکرات صلح که منجر به توافق شود، اداره خواهد کرد.
همچنان مشخص شدن حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان و اقلیتها ، مسئلهای است که کمیته آنرا در معرض خطر درجریان گفتگوهای صلح افغانستان میبیند.