جهان
کانادا میگوید هند ممکن در قتل یک رهبر سیکها دست داشته باشد

کانادا روز دوشنبه اعلام کرد که «فعالانه در حال پیگیری اتهامات موثق» است که ماموران دولت هند را به قتل یک رهبر جدایی طلب سیک در ولایت بریتیش کولمبیای کانادا در جون مرتبط میکند، اتهاماتی که ضربه بیشتری به روابط دیپلوماتیک بین دو کشور وارد کرده است.
به گزارش رویترز، جستین ترودو، صدر اعظم کانادا در بیانیهای اضطراری به مجلس عوام گفت که هرگونه دخالت یک دولت خارجی در قتل یک شهروند کانادایی «نقض غیرقابل قبول حاکمیت ما» است.
هردیپ سینگ نیجار، ۴۵ ساله، در خارج از معبد سیکها در ۱۸ جون در ساری، حومه ونکوور که جمعیت زیادی از سیکها در آن زیست دارند، به ضرب گلوله کشته شد. نیجار از سرزمین سیکها در قالب یک ایالت مستقل «خالستان» حمایت کرد و در جولای ۲۰۲۲ توسط هند به عنوان «تروریست» معرفی شد.
ترودو گفت: «سازمان های امنیتی کانادا به طور فعال ادعاهای موثق در مورد ارتباط احتمالی بین ماموران دولت هند» و مرگ نیجار را دنبال میکنند.
او گفت که این قتل را مستقیماً با نریندرا مودی، صدر اعظم هند در حاشیه اجلاس سران گروه ۲۰ در دهلی نو در هفته گذشته مطرح کرده است و از دولت هند خواسته است که «با کانادا برای رسیدن به عمق این موضوع همکاری کند.»
او گفت: «کانادا نگرانی عمیق خود را به مقامات ارشد استخباراتی و امنیتی دولت هند اعلام کرده است. هفته گذشته در نشست گروه ۲۰ من آن را شخصا و مستقیماً با صدر اعظم مودی به گونه واضح مطرح کردم.»
ملانی جولی، وزیر امور خارجه کانادا، بدون ارائه جزئیات گفت، کانادا همچنین روز دوشنبه یک مامور استخباراتی هند را از این کشور اخراج کرد.
اظهارات ترودو تنشها بین کانادا و بزرگترین دموکراسی جهان را به گونه قابل توجه تشدید کرده است. دهلی نو از فعالیت جدایی طلبان سیک در کانادا ناراضی است.
مودی نگرانی شدید خود را در اجلاس سران گروه ۲۰ به ترودو در مورد تظاهرات اخیر سیکها در کانادا که خواستار یک کشور مستقل بودند، ابراز کرد.
روابط تجاری
تنشهای دیپلوماتیک در حال حاضر روابط تجاری را تهدید میکند و مذاکرات در مورد یک توافق تجاری پیشنهادی اکنون متوقف شده است. کانادا جزییات کمی برای این بنبست ارائه کرده است در حالی که هند به «تحولات سیاسی خاصی» اشاره کرده است.
بر اساس آمار کانادا، تجارت دوجانبه در سال ۲۰۲۲ تنها ۱۳.۷ میلیارد دالر کانادایی (۱۰.۲ میلیارد دالر امریکایی) از مجموع ۱.۵۲ تریلیون دالر کانادایی بود.
ادرین واتسن، سخنگوی شورای امنیت ملی امریکا در بیانیهای که دوشنبه شب منتشر شد، گفت: «ما عمیقاً در مورد اتهاماتی که صدر اعظم ترودو به آن اشاره کرد، نگران هستیم.»
ترودو مستقیماً هند را به دست داشتن در قتل متهم نکرد و جولی، وزیر امور خارجه بعداً از بیانیه محتاطانه تری استفاده کرد و گفت «در صورت اثبات صحت»، این اتهامات غیرقابل قبول خواهد بود.
تیم تحقیقات بریتیش کولمبیا ماه گذشته گفت که سه مظنون در ارتباط به این قضیه وجود دارد، هرچند دستگیری صورت نگرفته است.
کانادا بالاترین جمعیت سیکها را در خارج از ایالت زادگاه شان پنجاب در هند دارد و این کشور محل تظاهرات بسیاری بوده که هند را خشمگین کرده است.
کانادا همچنین اقامت گاه یکی از بزرگترین جوامع خارج از کشور با منشاء هندی است که حدود ۱.۴ میلیون نفر از جمعیت ۴۰ میلیون نفری کانادا را تشکیل می دهند. در سرشماری سال ۲۰۲۱ حدود ۷۷۰ هزار نفر مذهب سیک را به عنوان دین خود گزارش کردند.
دومینیک لبلانک، وزیر امنیت عمومی گفت که چند مقام ارشد دولت کانادا اخیراً از هند بازدید کرده اند تا نگرانی های اوتاوا را بیان کنند.
در ماه اپریل، هند از بریتانیا خواست تا نظارت بر حامیان یک جنبش جدایی طلب سیک مستقر در بریتانیا را افزایش دهد. دهلی نو پس از اینکه معترضانی که بنرهای «خالستان» را حمل مینمودند، پرچم هند را از ساختمان نمایندگی دیپلوماتیک در لندن جدا کردند، ناراحت شد.
جهان
ترمپ و زلنسکی در حاشیه مراسم تشییع پاپ فرانسیس دیدار کردند

دونالد ترمپ و ولودیمیر زلنسکی که برای مراسم خاکسپاری پاپ فرانسیس در رم حضور داشتند، امروز (شنبه) در حاشیه این مراسم بهصورت خصوصی دیدار کردند تا تلاشهای متوقفشده برای پایان دادن به جنگ روسیه با اوکراین را احیا کنند.
براساس گزارش رویترز، رئیس جمهور اوکراین گفت اگر این دیدار به صلحی که او به آن امید دارد منجر شود، میتواند تاریخی باشد، و یک سخنگوی کاخ سفید آن را «بسیار سازنده» توصیف کرد.
به گفته دفتر زلنسکی، دو رهبر بدون حضور هیچ دستیار یا مشاوری در حالی که در کلیسای سنت پیتر نشسته بودند و به یکدیگر نزدیک شده بودند، حدود ۱۵ دقیقه با هم گفتگو کردند. تصاویری از این دیدار نیز توسط دفتر ریاستجمهوری اوکراین منتشر شد.
این نخستین دیدار آنها پس از مواجههای پرتنش در دفتر بیضیشکل کاخ سفید در ماه فبروری بود و در زمانی حساس برای مذاکرات صلح میان اوکراین و روسیه انجام شد.
زلنسکی در پیامی در شبکه اجتماعی تلگرام نوشت: «دیدار خوبی بود. به صورت دونفره، توانستیم درباره مسائل زیادی صحبت کنیم. امیدواریم از صحبتهایی که شد، نتایج ملموسی به دست آید.»
او افزود: «موضوعاتی که مطرح شد شامل حفاظت از جان مردممان، آتشبس کامل و بدون قید و شرط، و صلحی قابل اعتماد و پایدار برای جلوگیری از تکرار جنگ بود.»
زلنسکی همچنان گفت: «این دیداری بسیار نمادین بود که اگر به نتایج مشترک برسیم، میتواند تاریخی شود. متشکرم، رئیسجمهور دونالد ترامپ!»
استیون چونگ، مدیر ارتباطات کاخ سفید، نیز تأیید کرد که این دو رهبر بهصورت خصوصی دیدار کردهاند و گفت: «گفتگوی بسیار سازنده انجام شد. جزئیات بیشتری از این دیدار بهزودی منتشر خواهد شد.»
در یکی از تصاویری که دفتر زلنسکی منتشر کرد، رؤسای جمهور اوکراین و امریکا روبهروی یکدیگر در یکی از سالنهای کلیسا نشستهاند و در حالی که تنها حدود شصت سانتیمتر از هم فاصله دارند، به سمت هم خم شده و در حال گفتگو هستند. هیچ دستیار یا مقام همراهی در تصویر دیده نمیشود.
ترمپ که در تلاش برای ترغیب طرفین به آتشبس است، روز جمعه اعلام کرد که مذاکرات سازندهای بین فرستاده او و مقامهای روسی در مسکو صورت گرفته و خواستار برگزاری نشستی سطح بالا بین کییف و مسکو برای نهاییسازی توافق شده است.
او پیشتر هشدار داده بود که اگر دو طرف به زودی به توافق نرسند، دولتش از تلاش برای دستیابی به صلح عقبنشینی خواهد کرد.
جهان
زلنسکی: پس از توافق آتشبس برای مذاکره مستقیم با روسیه آماده هستیم
زلنسکی در گفتگو با خبرنگاران اظهار کرد: «ما آمادگی داریم که پس از آتشبس، در هر چارچوبی حاضر شویم.»

رئیس جمهور اوکراین روز سهشنبه (۲ثور) اعلام کرد که کییف فقط پس از برقراری آتشبس، برای گفتگوی مستقیم با روسیه آمادگی دارد.
زلنسکی در گفتگو با خبرنگاران اظهار کرد: «ما آمادگی داریم که پس از آتشبس، در هر چارچوبی حاضر شویم.»
به نوشته رویترز، رئیس جمهور اوکراین در عین حال هشدار داد که موافقت سریع با همه مفاد توافقنامه صلح غیرممکن است.
وی افزود، هیاتی از مقامهای ارشد اوکراین روز چهارشنبه در لندن با مقامهای غربی دیدار و درباره آتشبس جزئی یا کامل گفتگو خواهد کرد.
زلنسکی همچنین مدعی شد که شهروندان چینی در یک مرکز تولید طیارههای بدون سرنشین در روسیه کار میکنند. وی پیشتر نیز چین را به تامین سلاح برای روسیه متهم کرده بود.
اظهارات زلنسکی درباره گفتگو با روسیه پس از آن مطرح شد که ولادیمیر پوتین هفته جاری به مناسبت عید مسحیان آتشبسی ۳۰ ساعته با اوکراین اعلام کرد.
پوتین دوشنبه پس از پایان این آتشبس گفت: «کییف در ابتدا ابتکار مسکو برای آتشبس عید را رد کرد، اما سپس «تشویق» شد که با آن موافقت کند.»
رئیسجمهور روسیه ادامه داد: «ظاهراً فرد باهوشتری -به احتمال زیاد از عوامل خارجی حامی اوکراین- پیدا شد که پیشنهاد داد که رد چنین ابتکاراتی به منزله از دست دادن موقعیت کییف است و آنها به سرعت موافقت کردند.»
وی افزود: «روسیه نسبت به هرگونه ابتکار صلح نگرش مثبتی دارد؛ ما امیدواریم که نمایندگان حکومت اوکراین نیز نسبت به آنها نگرش مثبتی داشته باشند.»
در همین حال، رسانهها گزارش دادند، سخنگوی کرملین روز سهشنبه گفت که اگر اوکراین «موانع» را بردارد، رئیس جمهور روسیه برای گفتگوی مستقیم با کییف آمادگی خواهد داشت.
جهان
پوتین: آماده مذاکرات مستقیم صلح با اوکراین هستیم
پوتین که با خبرنگار تلویزیون دولتی روسیه صحبت می کرد، گفت: «درگیریها پس از آتش بس عید پاک از سر گرفته شده است؛ با این حال مسکو پذیرای هرگونه ابتکار صلح است و از کییف نیز همین انتظار را دارد.»

خبرگزاری رویترز گزارش داده است ک ه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه برای اولین بار از روزهای آغازین جنگ، مذاکرات دوجانبه با اوکراین را پیشنهاد کرد.
در عین حال ولودیمیر زلنسکی، همتای اوکراینی او نیز گفت که کییف مشتاق است درباره توقف حملات به اهداف غیرنظامی گفتگو کند.
در حالی که زلنسکی مستقیماً به پیشنهاد پوتین پاسخ نداد، او در سخنرانی شبانه خود تأکید کرد که اوکراین آماده هرگونه گفتگو در مورد آتش بس است که حملات به غیرنظامیان را متوقف کند.
هر دو رهبر با فشار از سوی ایالات متحده روبرو هستند که تهدید کرده است تا زمانی که پیشرفتی حاصل نشود، از تلاشهای صلح خود کناره گیری خواهد کرد. این درحالی است که هم روسیه و هم اوکراین یکدیگر را به نقض آتش بس عید مسحیان متهم میکنند.
پوتین که با خبرنگار تلویزیون دولتی روسیه صحبت می کرد، گفت: «درگیریها پس از آتش بس عید پاک از سر گرفته شده است؛ با این حال مسکو پذیرای هرگونه ابتکار صلح است و از کییف نیز همین انتظار را دارد.»
زلنسکی هم گفت: «اوکراین روز چهارشنبه در لندن در مذاکرات با امریکا و کشورهای اروپایی شرکت خواهد کرد.»
این گفتگوها دنباله نشست پاریس در هفته گذشته است که در آن ایالات متحده و کشورهای اروپایی راه های پایان دادن به جنگ را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
-
اخبار ساحوی3 روز ago
روبیو: ایران تنها میتواند مواد هستهای را برای برنامه غیرنظامی وارد کند
-
علم و تکنالوژی3 روز ago
چین و روسیه ممکن است یک نیروگاه هستهای در ماه بسازند
-
تجارت4 روز ago
گزارش بانک جهانی: دورنما رشد اقتصادی افغانستان در میان بیثباتی جهانی همچنان نامطمئن است
-
رویداد های اخیر3 روز ago
افغان بیسیم یک سایت جدید در ولسوالی کوزکنر ننگرهار فعال کرد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
اتاق تجارت و صنایع کویته: برای افغانهای ماهر جواز کار صادر شود
-
رویداد های اخیر5 روز ago
وزارت زراعت: چین میخواهد در بخش زراعت افغانستان سرمایهگذاری کند
-
رویداد های اخیر3 روز ago
دیدار و گفتگوی طارقعلی بخیت با معاون وزیر خارجه جاپان درباره افغانستان
-
تجارت3 روز ago
معاون صدراعظم پاکستان پروژه خط آهن ترانس-افغان را با وزیر خارجه ازبکستان بررسی کرد