گروههای حقوق بشری اعلام کرده اند که پدر مهسا امینی روز شنبه در بحبوحه حضور شدید نیروهای امنیتی در اولین سالگرد مرگ دخترش در توقیف گاه پولیس ایران که ماهها اعتراضات ضد دولتی را برانگیخت، برای مدت کوتاهی بازداشت شد.
شبکه حقوق بشر کردستان گفت که امجد امینی قبل از آزادی، هشدار داده شده بود که مراسم سالگرد مرگ دخترش را برگزار نکند. خبرگزاری رسمی ایران، ایرنا، دستگیری امجد امینی را تکذیب نمود، اما اشاره نکرد که آیا وی برای مدت کوتاهی بازداشت شده یا هشدار دریافت کرد.
به گزارش رویترز، پیش از این، رسانههای اجتماعی و گزارشهای گروههای حقوقی از حضور نیروهای امنیتی در اطراف خانه امینی در سقز در غرب ایران خبر داده بودند.
مرگ این زن ۲۲ ساله کُرد در سال گذشته در بازداشت پولیس ارشاد به اتهام زیر پا گذاشتن قانون پوشش اجباری ایران، ماه ها اعتراضات را برانگیخت که بزرگترین نمایش مخالفت با حکومت در سال های اخیر بود.
بسیاری از معترضان خواستار تغییر رژیم حاکم شدند.
بر اساس پستهای شبکههای اجتماعی، والدین امینی در اوایل هفته جاری در بیانیهای گفته بودند که علیرغم هشدارهای دولت، «مراسم سالگرد سنتی و مذهبی» را بر سر مزار دختر ۲۲ سالهشان در سقز برگزار خواهند کرد.
به گفته گروههای حقوق بشر، روز شنبه در انتظار ناآرامیها، یک نیروی امنیتی گسترده در مناطق عمدتا کردنشین ایران مستقر شد.
اعتصابات گسترده ای نیز در چندین شهر در اقلیم کردستان ایران گزارش شده است.
با این حال، ایرنا گفت که شهر سقز زادگاه امینی «کاملاً آرام» است و به دلیل «هوشیاری مردمی و حضور نیروهای امنیتی و نظامی» درخواست ها برای حمله به مناطق کردنشین ناکام مانده است.
به نقل از یک مقام مسئول در ولایت کردستان، تعدادی از عوامل وابسته به گروه های ضدانقلاب که قصد ایجاد اغتشاش و تهیه خوراک رسانهای را داشتند، در ساعات اولیه صبح امروز دستگیر شدند.
گروههای حقوق بشری گفتند که در اعتراضات پس از مرگ امینی بیش از ۵۰۰ نفر از جمله ۷۱ خردسال کشته، صدها تن زخمی و هزاران نفر دستگیر شدند. ایران هفت مورد اعدام مرتبط با ناآرامی ها را انجام داد.
عفو بینالملل در گزارشی در ماه گذشته گفت که مقامات ایرانی «خانوادههای قربانیان را در معرض بازداشت و دستگیری خودسرانه قرار دادهاند، محدودیتهای ظالمانهای را برای تجمعات مسالمتآمیز در مقبرهها اعمال کردهاند و سنگ قبر قربانیان را تخریب کردهاند.»
به گفته گروه های حقوق بشری ایرانی و غربی، بسیاری از روزنامه نگاران، وکلا، فعالان، محصلان، اکادمسین ها، هنرمندان، شخصیت های عمومی و اعضای اقلیت های قومی متهم به ارتباط با موج اعتراضات و همچنین بستگان معترضان کشته شده در ناآرامی ها طی چند هفته گذشته دستگیر، احضار، تهدید و یا اخراج شده اند.
روزنامه اعتماد ایران در ماه آگست گزارش داد که وکیل خانواده امینی نیز با اتهام «تبلیغ علیه نظام» مواجه است. صالح نیکبخت در صورت مجرم شناخته شدن اش، به یک تا سه سال حبس محکوم خواهد شد.