رویداد های اخیر
واکنشهای جهانی به دستور رعایت حجاب زنان در افغانستان
صدورفرمان وزارت امربه معروف و نهی عن المنکر که ولی زن بیحجاب تنبیه ویا مجازات میشود با واکنشهای داخلی و خارجی رو به رو شده است.
سرمنشی سازمان ملل از امارت اسلامی میخواهد به وعدهها وتعهدات خود بر اساس قوانین بینالمللی حقوق بشر به زنان ودختران افغان عمل کنند.
نماینده ویژه این سازمان برای افغانستان هم در واکنش به طرح پوشش سر تا پای اسلامی برای زنان گفته است که این تصمیم درکنارمسدود نگه داشتن مکاتب به روی دختران، فاصله میان حاکمان جدید وجامعه جهانی را بیشترمی کند.
امریکا و بریتانیا هم گفته اند که این تصمیم برچگونگی تعامل جهان با حکومت سرپرست افغانستان اثرخواهد گذاشت.
شمار ازسازمانهای بینالمللی حقوق بشری به شمول دیدبان حقوق بشرهم ازجامعه جهانی می خواهد برای پاسخگویی با این تصمیم استراتیژی مشترک را تدوین ویک نشست اضطراری برگزار کنند.
درحالی که در مکاتب به روی دختران صنوف بالاتر از ششم هنوز بسته است وجامعه جهانی مدعی است که حاکمان جدید به تعهدات و وعدههای شان عمل نکرده اند، فرمان جدید مبنی بر پوشش سرتاپای زنان واکنش های بیشتر را به همراه شده است.
آنتونیو گوترش، سرمنشی سازمان ملل دراین باره گفته است که:"من باردیگر از طالبان میخواهم به وعدههای خود به زنان ودختران افغان وتعهدات خود بر اساس قوانین بینالمللی حقوق بشرعمل کنند".
هیات معاونت سازمان ملل (یوناما) نیز دراین باره واکنش نشان داده است:" این تصمیم درکنارمسدود نگه داشتن مکاتب به روی دختران، تعامل دولت افغانستان با جامعه بینالمللی را مشکل تر و فاصله میان آنها را بیشترمی کند، ما به زودی با رهبران طالبان برای شفاف سازی دراین زمینه دیدارخواهیم کرد ونگرانی جهانی را با آنان شریک خواهیم ساخت".
میلانی ورویر، رییس اجراییه انستیتوت جورج تاون برای زنان، صلح و امنیت گفته است که:" افراد زیادی هستند که درشرایط کنونی از طالبان (امارت اسلامی) میخواهند درتصامیم شان تجدید نظرکنند، این تخطی حقوق بنیادی زنان ودختران است".
وزارت خارجه امریکا هم درتویتی گفته است که واشنگتن و شرکای بینالمللیاش عمیقا از اقدامات اخیرحکومت سرپرست در مورد زنان و دختران، از جمله محدودیت تحصیل و سفر نگران هستند.
مدیراموربین الملل عفو بریتانیا هم درتویتی گفته است که بریتانیا حاکمان جدید را با اعمال شان قضاوت خواهد کرد، اگر آنها خواهان مشروعیت بینالمللی هستند، باید به تعهدات خود، به ویژه در مورد حقوق زنان و دختران، عمل کنند.
در این میان سازمان دیده بان حقوق بشر میگوید، کشورهایی که از حقوق زنان حمایت میکنند، باید یک نشست اضطراری برگزارکنند.
هیدربار، معاون بخش حقوق زنان درسازمان دیده بان حقوق بشر میگوید که:" کشور هایکه دفاع از حقوق زنان جز پالیسی خارجی آنهاست باید برای تدوین یک استراتیژی مشترک و شیوه ای واکنش جهان در برابر تخطیهای طالبان از حقوق زنان و دختران، نشست اضطراری را دایر کنند. این پلان، باید شامل تشویق و مجازات باشد."
رینا امیری، نماینده ویژه وزارت خارجه امریکا در امور زنان و حقوق بشر میگوید که:" طالبان هنوزهم پالیسیهای سرکوب گرانه علیه زنان و دختران را به عنوان جاگزینی برای رسیدگی به بحران اقتصادی و نیاز به حکومت فراگیر اتخاذ میکند. من با خواستهای افغانها و جامعه بینالمللی یکجا میشوم تا اقدامات سرکوبگرانه پایان یابد، مکاتب دختران دو باره باز گردند، زنان اجازه کار پیدا کنند و زندگی شان را از سر بگیرند."
رعایت حجاب اسلامی توسط زنان از فرمودههای قرآنی است که عالمان دین ودانشمندان اسلامی تطبیق آنرا از مسوولیتهای یک نظام اسلامی می دانند.
آنان به این باورند که کشورهای غربی با منع قراردادن پوشش اسلامی برای زنان مسلمان حقوق اسلامی زنان مسلمان را نقص کرده اند ونباید براساس آزادی مذهب که غرب خود را به آن متعهد میداند حق پوشش اسلامی از زنان مسلمان گرفته شود.
وزارت امربه معروف و نهی از منکر روزگذشته درحکمی از تمام زنان در افغانستان خواست، حجاب اسلامی را رعایت کنند. در این حکم گفته شده است که با هر لباسی که بدن پوشانیده شود، آن حجاب است، اما افزوده که "تنگ و نازک" نباشد.
به گفته این وزارت، لباس و چادر مروج به رنگ سیاه موسوم به حجاب، نیزحجاب شرعی است.
شماری از باشندهگان کابل در حالیکه داشتن حجاب را یک فریضه دینی میدانند اما میگویند کسانی که این امر را رعایت نمیکند باید خودشخص تنبه یا مجازات شود.
گیتی، باشنده کابل گفت:" در هیچ جای قانون اسلام کسی نیامده که کسی یک گناه را انجام بدهد واعضا خانواده آن مجازات شود."
حزب الله، باشنده کابل گفت:" امارت اسلامی چرا باید اینگونه رفتارکنند همراه زنان چون قبل از آمدن امارت اسلامی نیز همه زنان دارای حجاب بوده اند."
در این میان شماری از عالمان دینی حجاب را یک فریضه دینی و شرعی دانسته میگویند درکشور اسلامی برای تطبیق حجاب نیاز به جبر واکراه نیست.
سیدمحسن قریشی، عالم دین گفت:"حجاب در قرآن به آن تاکید شده و زن بیحجاب نمازش روا نیست روزهاش نمیشود و زکات هم داده نمیتواند پس در کشور ما همه مسلمان هستیم و نیاز به زور و جبر نداریم."
پس از صدور فرمان تازه وزارت امربه معروف و نهی عن المنکر که ولی زن بیحجاب تنبیه ویا مجازات می شود برخی از فعالان عرصه حقوق زن میگویند امارت اسلامی همیشه نگاه خشک و انعطاف ناپذیری نسبت زنان داشته و به همین دلیل نه تنها هیچ نقشی برای زنان قایل نشده بلکه محدودیتهای بسیار شدید را علیه زنان وضع کرده اند. آنان فرمان اخیر امارت اسلامی را در مورد حجاب نیز اجباری می دانند.
فروزان رسولی، فعال حقوق زن گفت:" قبل از صدور این فرمان امارت اسلامی تمام زنان ودختران دارای حجاب بودند و نباید امارت اسلامی این فریضه را به گونه اجبار بالای زنان بقبولانند بلکه باید زمینه را مساعد کرده که زنان در جامعه خود را مصون احساس کنند."
درهیمن حال، محمد نعیم، سخنگوی دفتر سیاسی امارت اسلامی درقطر در رشته توئیتهای گفته است طبق قوانین بینالمللی، هر جامعهای حق دارد در پرتو ارزشها و اعتقادات خود زندگی کند.
به گفته وی حجاب رمز عقيدوی وشعار جامعه افغانستان و یکى از ارزشهاى مهماش است.
وی افزوده است:"هیچ کس نمیتواند نماینده جامعه دیگری باشد، رهبران هر جامعه نمایندگان جامعه خود هستند."
رویداد های اخیر
قمی در دیدار با معاون یوناما درباره افزایش همکاریها با افغانستان تاکید کرد
سفیر و نماینده ویژه ایران برای افغانستان در دیدار با معاون سیاسی دفتر معاونت سازمان ملل متحد در کابل درباره افزایش همکاریها با افغانستان تأکید کرده است.
سفارت ایران در کابل با نشر خبرنامهای نوشته است که در این دیدار حسن کاظمی قمی به جورجیت گانیون گفته ایران از هر ابتکاری که از سوی جامعه جهانی برای افغانستان صورت گیرد، حمایت خواهد کرد.
در خبرنامه آمده است: «در دیدار جورجیت گانیون، معاون جدید نماینده ویژه سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) با آقای کاظمی قمی موضوع موادمخدر و حضور بخش خصوصی در افغانستان مورد بحث و بررسی قرار گرفت. آقای قمی گفت جمهوری اسلامی ایران از هر ابتکار سازنده جامعه جهانی برای افغانستان حمایت میکند.»
در همین حال، آگاهان نیز به این باوراند که راهکارهای سازمان ملل با همکاری کشورهای همسایه افغانستان در تحکیم ثبات و امنیت میتواند مسائل کلیدی همچون تروریزم و مهاجرت را حل سازد.
برخی دیگر از آگاهان تقویت مشارکت و همکاری ایران با سازمان ملل متحد را برای استحکام ثبات بیشتر در افغانستان مهم و ضروری میدانند.
ایران هرچند تا هنوز حکومت سرپرست افغانستان را به رسمیت نشاخته و بارها بر ایجاد حکومت فراگیر در کشور تأکید کرده است.
با این حال، در بیشتر از سه سال گذشته روابط خوبی با امارت اسلامی ایجاد کرده و دادوستد تجارتی نیز میان دوکشور به میزان بلندی رسیده است.
گفتنی است که تهران همچنان پیش از این با تعیین نماینده ویژه از سوی سازمان ملل برای افغانستان مخالفت کرده است.
رویداد های اخیر
ده نفر در یک حمله در بغلان کشته شدند
پولیس بغلان میگوید ده نفر که شب گذشته در حال ذکر در مسجدی در ولسوالی نهرین این ولایت بودند، از سوی افراد ناشناس کشته شدند.
دفتر مطبوعاتی و روابط عامه قوماندانی امنیه ولایت بغلان در خبرنامهای نوشته است که افراد مذکور در طول روز برای تأمین معیشت خود مشغول به کار بودند و شب هنگام برای عبادت به مسجد و خانقاه میرفتند.
عبدالغیور خادم، آمر امنیت قوماندانی امنیه بغلان گفته است که چند تن در پیوند به این قضیه بازداشت شده اند و تحقیقات در این زمینه ادامه دارد.
مسوولیت این حمله را فرد یا گروهی برعهده نگرفته است.
رویداد های اخیر
مقامهای چین و ترکمنستان درباره افغانستان گفتگو کردند
یو شیائویونگ، نماینده خاص چین در امور افغانستان با سردار محمد دوردی اف، معاون وزیر امور خارجه ترکمنستان دیدار کرده است.
وزارت امور خارجه ترکمنستان در خبرنامهای نوشته است که در این دیدار، طرفین در مورد همکاریهای استراتژیک درازمدت و مورد منفعت دوجانبه بحث و تبادل نظر کردند و همچنین در مورد اجرای توافقهای قبلی به تبادل نظر پرداختند.
در این دیدار خاطرنشان شد که تماسهای شخصی بین رهبران دو کشور نقش اساسی در افزایش گفتگوهای بینالمللی دارد و انگیزه قوی برای توسعه و گسترش بیشتر روابط ترکمنستان و چین میدهد.
ترکمنستان تاکید کرد که ساختار های بین المللی چندجانبه برای حفظ ثبات در افغانستان عامل مهمی در ارتقای بهبود پایدار وضعیت اجتماعی-اقتصادی این کشور میباشد.
مقامهای چین و ترکمنستان در مورد آمادگیها برای پنجمین نشست وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان که قرار است در ترکمنستان برگزار شود، تبادل نظر کردند.
آنان تاکید کردند که ترکمنستان و چین به حمایت همه جانبه برای احیای اقتصادی افغانستان ادامه خواهند داد.
-
ورزش4 روز ago
تلویزیون آریانا مسابقات لیگ کریکت ده آوره ابوظبی را نشر میکند
-
جهان3 روز ago
موافقت حزبالله لبنان با طرح امریکا برای آتش بس با اسرائیل
-
جهان3 روز ago
امریکا چند مقام بلند پایهای حماس را تحریم کرد
-
جهان5 روز ago
بایدن به اوکراین اجازه استفاده از سلاحهای امریکایی برای حمله به داخل روسیه را داد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
عربستان امسال بیش از ۱۰۰ تن به شمول سه شهروند افغانستان را اعدام کرده است
-
رویداد های اخیر13 ساعت ago
مجلس نمایندگان امریکا لایحه انتقال همکاران افغان را تصویب کرد
-
رویداد های اخیر2 روز ago
در یک انفجار در پاکستان ۱۱ نیروی امنیتی جان باختند
-
رویداد های اخیر1 روز ago
یک هوتل بزرگ معیاری و ترمینال عصری در پنجشیر ساخته میشود