جهان
قرضه از چین فقیر ترین کشورهای جهان را در آستانه فروپاشی قرار داده است
حداقل دوازده کشور فقیر زیر بار صدها میلیارد دالر قرضه که بیشتر آن به چین بر میگردد، قرار دارند.
یک تحلیل تازه که از سوی اسوشیتدپرس انجام شده نشان میدهد که دوازده کشور برای بازپرداخت قروض شان به طور فزایندهای از درآمد مالیاتی مورد نیاز برای ادامه خدمات اولیه استفاده میکنند.
از جمله کشورهایی که مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند پاکستان، کینیا، زامبیا، لائوس و مغولستان اند و مشخص شد که بازپرداخت قروض آنها همچنین باعث تخلیه ذخایر ارز خارجی می شود که این کشورها برای پرداخت سود قرضه از آن استفاده می کنند.
اسوشیتدپرس گزارش داده که در پشت صحنه، عدم تمایل چین به معافیت قروض و پنهان کاری شدید آن در مورد میزان پول و شروط آن، وجود دارد، امری که که سایر قرض دهندگان بزرگ را از کمک کردن باز داشته است.
بر اساس اطلاعات بانک جهانی که اخیرا توسط «ستاتیستا» تجزیه و تحلیل شده است، کشورهایی که به شدت مقروض چین هستند، بیشتر در افریقا واقع شده اند، اما می توان آنها را در آسیای مرکزی، آسیای جنوب شرقی و اقیانوس آرام نیز یافت.
«ستاتیستا» همچنان گزارش داده است که ابتکار جدید «یک کمربند و جاده» که هزینه ساخت زیرساخت های بندری، ریلی و زمینی را تامین می کند، قروض زیادی از چین برای کشورهای شرکت کننده، به ویژه کشورهای فقیر ایجاد کرده است.
تا ماه مارچ سال گذشته، ۲۱۵ سند همکاری با ۱۴۹ کشور در پیوند به این ابتکار به امضا رسیده بود.
با این حال، کشور های شامل تحلیل اسوشیتدپرس حدود ۵۰ درصد از قروض خارجی خود را از چین داشتند و بیشتر آنها اضافه تر از یک سوم درآمد دولت را به پرداخت قروض خارجی اختصاص می دادند.
دو کشور، زامبیا و سریلانکا، قبلاً دچار نکول شدهاند و حتی قادر به پرداخت سود قروض خود برای تأمین مالی ساخت بنادر، معادن و دستگاه های برق نیستند.
به گفته اسوشیتدپرس، در پاکستان میلیون ها کارگر نساجی اخراج شده اند، زیرا این کشور قروض خارجی زیادی گرفته است و نمیتواند برق و ماشین آلات را روشن نگه دارد.
در کینیا، دولت چک های حقوق هزاران کارمند خدمات ملکی را برای پس انداز پول نقد برای پرداخت قروض خارجی، عقب انداخته است. مشاور ارشد اقتصادی رئیس جمهور ماه گذشته در توییتی نوشت: «حقوق یا نکول؟ انتخاب کن.»
این مطالعه همچنین نشان می دهد از زمانی که سریلانکا یک سال پیش نکول کرد، نیم میلیون شغل صنعتی از بین رفته، تورم ۵۰ درصد افزایش یافته و بیش از نیمی از جمعیت در بسیاری از مناطق این کشور در فقر فرو رفته اند.
این مطالعه نشان می دهد کارشناسان پیشبینی میکنند که اگر چین موضع خود را در قبال قروض خود به کشورهای فقیر نرمتر نکند، ممکن است موجی از نکول و تحولات سیاسی بیشتر بمیان آید.
در گزارش اسوشیتدپرس آمده است که یک مطالعه موردی در باره نحوه انجام آن در زامبیا، کشوری محصور در خشکی با ۲۰ میلیون نفر در جنوب افریقا است که طی دو دهه گذشته میلیاردها دالر از بانک های دولتی چین برای ساخت بندها، راه آهن و سرک قرض گرفته است.
در حالی که قرضه اقتصاد زامبیا را تقویت کرده است، پرداخت سود خارجی را نیز به حدی بالا برد که چیزی برای دولت باقی نماند و دولت را مجبور به کاهش هزینههای مراقبتهای صحی، خدمات اجتماعی و یارانه برای دهاقین برای تخم و کود کرد.
در گذشته در چنین شرایطی، قرضه دهندگان بزرگ دولتی مانند ایالات متحده امریکا، جاپان و فرانسه برای معافیت برخی از قروض، قراردادهایی را انجام میدادند، و هر قرضه دهنده مقدار قرضه و شروط آن را به طور واضح بیان می کردند تا هیچکس احساس نکند که فریب خورده است.
به گزارش اسوشیتدپرس، چین اما طبق این اصول عمل نکرد. این کشور در ابتدا حتی از پیوستن به مذاکرات چند جانبه خودداری و با زامبیا جداگانه مذاکره کرد. چین بر محرمانه بودن اصرار نمود که زامبیا را از بازگو نمودن شروط قرضه به سایر قرضه دهندگان منع کرد.
در اواخر سال ۲۰۲۰، زامبیا قادر به پرداخت سود نبود، چیزیکه چرخه ای از کاهش مصارف و تشدید فقر را به راه انداخت.
از آن زمان، تورم در زامبیا ۵۰ درصد افزایش یافته است، بیکاری به بالاترین حد خود در ۱۷ سال گذشته رسیده و واحد پول این کشور، کواچا، تنها در هفت ماه ۳۰ درصد از ارزش خود را از دست داده است. اسوشیتدپرس همچنین دریافت که ۳.۵ میلیون زامبیایی در حال حاضر غذای کافی دریافت نمی کنند.
اسوشیتدپرس همچنان گزارش داد که چند ماه پس از نکول زامبیا، محققان دریافتند که این کشور ۶.۶ میلیارد دالر به بانک های دولتی چین مقروض است، دو برابر آنچه در آن زمان بسیاری فکر می کردند و حدود یک سوم کل قروض کشور.
با این حال، همانطور که صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی تاکید کردهاند، عدم تمایل چین به زیانهای کلان در قبال صدها میلیارد دالر قروض، بسیاری از کشورها را بر روی چرخ بازپرداخت سود قرار داده است که رشد اقتصادی را که به آنها کمک میکند قرض را بازگردانند، ضعیف میکند.
بر اساس تحلیل اسوشیتدپرس، ذخایر نقدی خارجی پاکستان بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته است، در حالی که در ۹ کشور از ۱۲ کشور مورد تجزیه و تحلیل، ذخایر نقدی خارجی تنها در یک سال به طور متوسط ۲۵ درصد کاهش یافته است.
بر این اساس، به عنوان مثال، پاکستان تنها دو ماه دیگر میتواند از پول نقد خارجی برای پرداخت مواد غذایی، سوخت و سایر واردات ضروری در صورت عدم دریافت کمک استفاده کند. کشورهای دیگر مانند مغولستان هشت ماه فرصت دارند.
خبرگزاری اسوشیتدپرس دریافت که ماه گذشته، پاکستان برای جلوگیری از بدتر شدن اوضاع، قراردادی را برای خریداری نفت به قیمت ارزان تر از روسیه منعقد کرد.
در سریلانکا، شورشیان در جولای گذشته به جاده ها ریختند، خانههای وزرای دولت را به آتش کشیدند و به قصر ریاستجمهوری حمله کردند و رهبر مرتبط با معاملات سنگین با چین را از کشور فراری دادند.
با این حال، چین با این مفکوره که بیجینگ قرضه دهنده ای است که معاف نمیکند مخالفت کرده و در بیانیه ای گفته که بانک مرکزی امریکا مقصر است.
در این بیانیه آمده است که اگر چین درخواست های صندوق بین المللی پول و بانک جهانی برای بخشش بخشی از قروض اش را بپذیرد، قرضه دهندگان چندجانبه نیز که به عنوان نمایندگان امریکا در نظر گرفته می شوند، باید آنرا بپذیرند.
در بیانیه آمده است: «ما از این مؤسسات میخواهیم تا به طور فعال در اقدامات مربوطه مطابق با اصل "اقدام مشترک، بار عادلانه" مشارکت کنند و کمکهای بیشتری برای کمک به کشورهای در حال توسعه برای عبور از مشکلات داشته باشند.»
اما رویکرد چین به قرضه دهی به طور گستردهای بیشتر معاملاتی تلقی میشود و مورد انتقاد قرار میگیرد و تحلیلگران تمایل بیجینگ برای دسترسی به نفت، مواد معدنی و سایر کالاها را نیروی محرکه پشت قرضه دهندگان چینی میدانند که کمتر مستعد اعمال شرایط سختگیرانه برای کمک به دولتها در تأمین مالی جادهها و پلها و راه آهن هستند تا قفل آن منابع باز شود.
همین ماه گذشته، جانت یلن، وزیر خزانهداری ایالات متحده امریکا به قانونگذاران گفت: «من بسیار نگران برخی از فعالیتهایی هستم که چین در سطح جهانی انجام میدهد، سرمایهگذاری در کشورها به گونهای که آنها را در دام قروض رها میکند و توسعه اقتصادی را ارتقا نمیدهد.»
او گفت: «ما سخت تلاش می کنیم تا با این نفوذ در همه نهادهای بین المللی که در آن مشارکت داریم مقابله کنیم.»
برنت نیمن، مشاور یلن در اواخر سال گذشته گفت، از سال ۲۰۱۷، چین به بزرگترین قرضه دهنده رسمی جهان تبدیل شده است و از مجموع بانک جهانی، صندوق بین المللی پول و کلپ ۲۲ عضوی پاریس پیشی گرفته است.
در همین حال، «پولیتیکو» اوایل این ماه گزارش داد که تامین مالی پروژههای چین در کشورهای دیگر بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۷ بیش از ۸۰۰ میلیارد دالر بوده که بیشتر آن به صورت قرضه بوده است.
اما برای برخی از کشورهای فقیر که نمیتوانند قروض چین را بپردازند، اکنون خود را در نوعی بلاتکلیفی گیر کردهاند: چین در متحمل شدن ضرر تکان نمیخورد، و صندوق بینالمللی قروض کم سود ارائه نخواهد کرد، درصورتیکه از این این پول فقط برای پرداخت سود قرضه چین استفاده شود.
جهان
رویدار ترافیکی مرگبار در برازیل جان ۳۰ نفر را گرفت
رئیس جمهور برازیل در واکنش به این حادثه در پیامی در حساب ایکس خود نوشت: «من عمیقا عزادارم و دعای خود را به خانوادههای بیش از ۳۰ قربانی این حادثه تقدیم میکنم و برای بازماندگان این فاجعه وحشتناک دعا میکنم.»
سازمان آتشنشانی ایالت باهیا در بیانیهای اعلام کرد که در اثر برخورد یک بس با ۴۵ سرنشین با یک لاری که از سائوپائولو به سمت این ایالت در حرکت بود، ۳۸ نفر از جمله راننده بس جان خود را از دست دادند.
به گزارش رویترز، در بیانیه سازمان آتشنشانی ایالت باهیا آمده است: این بس پس از برخورد با لاری دچار حریق شده و وضعیت سایر سرنشینان آن که به یک شفاخانه محلی منتقل شدهاند نیز وخیم اعلام شده است.
بیانیه سازمان آتشنشانی ایالت باهیا میافزاید: در جریان این تصادف سه سرنشین یک موتر تیزرفتار نیز که پس از برخورد موتر آنها با لاری در زیر آن محبوس شده بودند به طرز معجزهآسایی از این حادثه جان سالم به در بردند و راننده لاری هم متواری شده است.
در ادامه بیانیه سازمان آتشنشانی ایالت باهیا، آمده است: با توجه به گزارشهای متفاوتی که از اظهارات شاهدان جمعآوری شده است، تحقیقات صحی قانونی علت اصلی وقوع این حادثه را تعیین خواهد کرد.
لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا رئیس جمهور برازیل در واکنش به این حادثه در پیامی در حساب ایکس خود نوشت: «من عمیقا عزادارم و دعای خود را به خانوادههای بیش از ۳۰ قربانی این حادثه تقدیم میکنم و برای بازماندگان این فاجعه وحشتناک دعا میکنم.»
رئیس جمهور برازیل همچنین از آمادگی دولت این کشور برای ارائه هرگونه کمک مورد نیاز به زخمیان این حادثه خبر داد.
جهان
دستکم ۱۰۰ سرباز کوریای شمالی طی درگیریها در اوکراین کشته شدهاند
سخنگوی پنتاگون در اوایل هفته جاری بدون اعلام رقمی دقیق گفت که سربازان کوریای شمالی در جنگ روسیه و اوکراین کشته شدهاند.
به نقل از رویترز یک نماینده پارلمان کوریای جنوبی اعلام کرده است که حداقل ۱۰۰ سرباز کوریای شمالی مستقر در روسیه در جنگ با نیروهای اوکراینی در منطقه کورسک کشته و هزار سرباز دیگر زخمی شدهاند.
لی سئونگ-کیون، نماینده پارلمان این کشور به خبرنگاران گفت که این تلفات به دلیل عدم تجربه نیروهای کوریای شمالی در جنگ با طیارههای بدون سرنشین و ناآشنایی با جنگ در زمینهای باز بوده است.
این نماینده پارلمان کوریای جنوبی اعلام کرد که گزارشهایی از آمادهسازی برای استقرار نیروهای اضافی وجود دارد و ممکن است کیم جونگ-اون، رهبر کوریای شمالی، نظارت بر دورههای آموزشی این نیروها را بر عهده بگیرد.
آقای لی همچنین گفته است: «در اردوی روسیه، گزارشهایی از نارضایتی منتشر شده که نشان میدهد نیروهای کوریای شمالی به دلیل نداشتن دانش کافی درباره طیاره های بدون سرنشین، بیشتر بار اضافی هستند تا یک نیروی کمکی.»
اولین گزارشها از تلفات کوریای شمالی اوایل این هفته منتشر شد. در ماه اکتوبر مشخص شد که کوریای شمالی ۱۰ هزار نیرو برای کمک به روسیه اعزام کرده است.
سخنگوی پنتاگون در اوایل هفته جاری بدون اعلام رقمی دقیق گفت که سربازان کوریای شمالی در جنگ روسیه و اوکراین کشته شدهاند.
پس از آن یک مقام ناشناس امریکایی اظهار داشت که «چند صد نفر» کشته یا زخمی شدهاند.
گفته میشود نیروهای کوریای شمالی، که هیچکدام تجربه جنگ ندارند، چند هفته اول حضور خود در روسیه را در دورههای آموزشی و نقشهای پشتیبانی سپری کردهاند.
تلفات احتمالی نیروهای کوریای شمالی در منطقه کورسک روسیه رخ داده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین شب گذشته اعلام کرد که روسیه شروع به استفاده از «تعداد قابل توجهی» از نیروهای کوریای شمالی در حملات خود در کورسک کرده است.
نه روسیه و نه کوریای شمالی تاکنون استقرار این نیروها را تأیید نکردهاند. با این حال، روز پنجشنبه، بیانیهای از سوی کوریای شمالی که توسط خبرگزاری رسمی این کشورمنتشر شد، اعلام کرد که اتحاد این کشور با مسکو در حال «بازداشتن ایالات متحده و غرب از گسترش نفوذ بدخواهانه آنها» است.
جهان
ناتو مسوولیت هماهنگی کمکهای نظامی به اوکراین را برعهده میگیرد
به نقل از گزارش، قصر سفید در تلاش است تا پیش از شروع رسمی دور دوم ریاست جمهوری ترمپ، کمکهای نظامی بیشتری به کییف ارسال کند.
پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) مسوولیت هماهنگی کمکهای نظامی به اوکراین را که قبلاً واشنگتن داشت، برعهده گرفته است.
خبرگزاری رویترز روز سهشنبه (۱۷ دسامبر)، گزارش داده که این اقدام نقش مستقیم به ناتو در جنگ اوکراین میدهد.
براساس گزارش، این اقدام برای حفظ حمایتهای نظامی از اوکراین انجام شده تا پس از آغاز دور دوم ریاست جمهوری، دونالد ترمپ در ماه جنوری سال پیشرو ضربه نبیند.
مقر هماهنگی کمکهای نظامی ناتو، پایگاه امریکا در شهر «ویسبادن» آلمان انتخاب شده است.
پیش از این، گروه «رَماشتاین» متشکل از ائتلاف ۵۰ کشور به رهبری امریکا مسوولیت هماهنگی کمکهای نظامی به اوکراین را برعهده داشت.
به نقل از گزارش، قصر سفید در تلاش است تا پیش از شروع رسمی دور دوم ریاست جمهوری ترمپ، کمکهای نظامی بیشتری به کییف ارسال کند.
با این حال، در گزارش آمده است که این اقدام ممکن تأثیر زیادی بر جنگ اوکراین نداشته باشد.
دونالد ترمپ، رییس جهمور منتخب امریکا، پیش از این در جریان کمپاینهای انتخاباتی خود از میزان کمکهای نظامی واشنگتن به کییف انتقاد کرده، وعده داده بود که پس از پیروزی به جنگ اوکراین پایان خواهد داد.
او در دور نخست ریاست جمهوری خود تهدید کرده بود که از پیمان نظامی ناتو خارج میشود.
ترمپ از اعضای ناتو خواسته بود که سه درصد از تولیدات ناخالص داخلی خود را به این پیمان اختصاص دهند.
پیمان نظامی ناتو ۳۱ عضو دارد که امریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان، ترکیه و ایتالیا از اعضای برجسته این سازمان نظامی هستند.
از سوی دیگر روسیه افزایش کمکهای نظامی غرب به اوکراین را محکوم کرده و آن را در خطر یک جنگ گستردهتر میداند.
-
رویداد های اخیر3 روز ago
در دو حادثه ترافیکی در مسیر شاهراه کابل-کندهار بیش از ۱۰۰ تن کشته و زخمی شدند
-
رویداد های اخیر4 روز ago
تلویزیون آریانا حق نشر مسابقه نهایی کریکت تست قهرمانی جهان را بهدست آورد
-
رویداد های اخیر3 روز ago
حاکم سوریه: تفاوتهای زیادی بین ما و امارت اسلامی وجود دارد
-
رویداد های اخیر2 روز ago
فعالیت دو شرکت ترانسپورتی به دلیل حوادث ترافیکی تعلیق شد
-
اخبار ساحوی3 روز ago
یک مقام ارشد امریکا میگوید برنامه راکتی پاکستان «تهدیدی در حال ظهور» است
-
جهان3 روز ago
دستکم ۱۰۰ سرباز کوریای شمالی طی درگیریها در اوکراین کشته شدهاند
-
رویداد های اخیر3 روز ago
وزیر خارجه امریکا با اشاره به حاکمان کنونی سوریه گفته است که آنان از افغانستان درس بگیرند
-
اخبار ساحوی4 روز ago
در حملات اسرائيل بر غزه ۲۰ تن جان باختند