رویداد های اخیر
شرکت «بیات پاور» کار فاز دوم تولید برق حرارتی از گاز طبیعی را آغاز میکند

شرکت بیات پاور امیدوار است که کار فاز دوم «بیات پاور-۱» را در ولایت جوزجان برای افزایش تولید برق در افغانستان آغاز کند.
مسوولان این شرکت میگویند که برای چگونگی تطبیق این پروژه گفتگوها را با نهادهای دولتی ذیربط آغاز کردهاند.
محمد شعیب صاحبزاده، رییس تخنیکی بیات پاور، گفته است که با تکمیل فاز دوم تولید برق حرارتی از گاز طبیعی، حدود ۱۰۰ میگاوات برق به ظرفیت آن اضافه میشود و در مرحله سوم ظرفیت تولید برق به ۲۰۰ میگاوات خواهد رسید.
در سال ۲۰۱۹، بیات پاور کار روی توربین گازی ۴۰ میگاواتی بیات پاور-۱ را آغاز کرد که در اواخر همان سال در شبرغان به بهرهبرداری رسید. این دستگاه از توربین گاز متحرک SGT-A45 زیمنس انرژی استفاده میکند که در فاز دو پروژه ادغام خواهد شد.
به گفته صاحبزاده، فاز اول این پروژه در نومبر سال ۲۰۱۹ با ظرفیت تولید چهل میگاوات برق تکمیل شد و از آن زمان تاکنون به صدها هزار خانواده برق فراهم کردهاند.
صاحبزاده تصریح کرده که این توربین سالانه توانایی تولید ۳۰۰ میلیون کیلووات برق را دارد که در کنار مناطق رهایشی، مساجد، پوهنتونها، مکاتب و شفاخانهها در شبرغان، ولایات سرپل و بلخ همچنان از برق آن بهرهمند اند.
او در این مورد گفت: «رهبری بیات پاور با ادارات ذیدخل و مسوولان در تماس هستند، گفتگو آغاز شده تا بتوانیم که فاز دوم را آغاز کنیم و تطبیق فاز دوم را شروع بکنیم.»
قابل ذکر است که شرکت بیات پاور در سال ۲۰۱۳ از سوی بیات گروپ به هدف فراهم ساختن زمینه تولید داخلی، مرفوع ساختن نیازمندیها و خدمت به مردم پایهگذاری شد.
از سویی هم، آقای صاحب زاده افزوده است که برای توزیع و تنظیم برق تولیدشده با شرکت برشنا قرارداد دارند و یک قرارداد دیگر را با شرکت افغان گاز به امضا رساندهاند و در کنار آن، نهادهای همچون وزارتهای معادن و پترولیم، انرژی و آب، زمنس پاور، آرپیاس با بیات پاور همکار هستند.
او ابراز کرد: «مفاد این پروژه از نگاه برقرسانی این است که توانست در حدود دو صدهزار فامیل را برق بدهد و توربین را که انستال کرده، آن ظرفیت چهل میگاوات برق را دارد.»
به گفته وی، این پروژه سالانه توانایی تولید ۳۰۰ میلیون کیلووات ساعت برق را دارد.
در همین حال، امارت اسلامی از بلند رفتن ظرفیت بیات پاور به خاطر تولید برق گازی استقبال میکند.
سخنگوی امارت اسلامی میگوید که حکومت سکتور خصوصی را حمایت همه جانبه میکند.
ذبیحالله مجاهد گفت: «برای امارت اسلامی افغانستان انرژی برق بسیار مهم است، ارزش حیاتی دارد. بنابراین، امارت اسلامی به سکتور خصوصی بسیار توجه دارد، اگر یک شرکتی دستاورد بدست میآورد، به این معناست که به آن توجه صورت گرفته است. امارت اسلامی برای حمایت سکتور خصوصی از تمام امکانات کار گرفته است و مطمناً به پیش میروند.»
بیات پاور از سوی گروه بیات به هدف تأمین برق داخلی به مردم افغانستان در سال ۲۰۱۳ تاسیس شد.
این دستگاه از تکنالوژی پیشرفته و کارآمدی بهره میبرد که در مقایسه با سایر توربینهای گاز سیار در سراسر جهان، به طور قابل توجهی قدرت بیشتر دارد.
این پروژه علاوه بر ایجاد عواید مالیاتی قابل توجه برای دولت، هزاران فرصت شغلی مستقیم و غیرمستقیم برای افغانها ایجاد کرده است که به وضعیت اقتصادی کشور کمک میکند و مجموعه مهارتهای تخنیکی جدید را در میان شهروندان مستعد پرورش میدهد.
بیات پاور در واقع پیشگام در بخش تولید برق مستقل افغانستان است. هفته گذشته، این شرکت جایزه معتبر آسیایی «ایشین پاور ۲۰۲۳» را کسب کرد.
علی قاسمی، رییس شرکت بیات پاور، که در مراسم حضور داشت، کسب این جایزه معتبر را در شهر کوالالامپور مالیزیا «مایه افتخار و عزت» برای افغانستان دانست.
آقای قاسمی گفت که این جایزه قدردانی از تلاش و پشتکار افغانها در سعی برای امنیت انرژی و خودکفایی در سکتور برق است.
قاسمی در مراسم تفویض جایزه افزود: «ما به تلاشهای مداوم خود برای بهبود زندگی افغانها در سراسر کشور افتخار میکنیم اینکه متعلمین را قادر میسازیم تا در شب درس بخوانند، به کارکنان صحی اجازه میدهیم خدمات حیاتی ۲۴ ساعته ارایه کنند، از تولید کارخانهها حمایت میکنیم و شهرها، سرکها، مساجد را روشن میکنیم و نیز خانههای سراسر کشور را.»