Connect with us

رویداد های اخیر

سی‌آی‌ای درحال طرح‌ریزی راهبرد تازه پس از خروج برای افغانستان است

منتشر شده

در

روزنامه امریکایی نیویارک تایمز روز گذشته (یک‌شنبه ۱۶ جوزا) گزارش کرده‌است که سازمان استخبارات مرکزی امریکا یا سی‌آی‌ای در حال طرح‌ریزی یک راهبرد تازه برای مبارزه با هراس‌‎افگنی در افغانستان پس از خروج نیروهای امریکایی از این کشور است.

نیویارک تایمز در این گزارش به نقل از یک کارشناس سازمان استخبارات امریکا (سی‌آی‌ای) از تهدیدهای روز افزون تصرف کابل از سوی طالبان، گزارش کرده‌است.

طبق این گزارش، این سازمان گزینه‌های محدود دارد.

خروج شتابان نیروهای امریکایی از افغانستان، نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده از جمله سی‌آی‌ای را در کار نظارت از گروه‌های هراس‌افگن درافغانستان، با چالش روبه‌رو ساخته‌است.

اکنون که نیروهای استخباراتی امریکا نیز از افغانستان بیرون می‌شوند، برخی از مقام‌های امریکایی به‌‎ روزنامه نیویارک تایمز گفته‌اند که سی‌آی‌ای به‌دنبال اجرای فعالیت‌های تجسسی و گردآوری اطلاعات در افغانستان، از یک پایگاه در پاکستان، کار خواهند گرفت.

گزارش با تمرکز به پاکستان، نگاشته‌است: "سی‌آی‌ای پایگاهی را در آنجا برای انجام حمله‌های هوایی برضد جنگجویان در کوه‌های غربی آن کشور استفاده می‌کرد؛ اما در سال ۲۰۱۱ زمانی که روابط امریکا و پاکستان تیره شد، این نیروها از آنجا بیرون کشیده شدند. هر توافقی حالا باید بر محور این واقعیت باشد که دولت پاکستان به‌گونه دوامدار، طالبان را حمایت کرده‌است."

در گزارش اضافه شده‌است که گفتگوهایی دربارۀ استفاده از خاک پاکستان برای ایجاد پایگاه‌ها، میان مقام‌های دو کشور جریان دارند.

تایمز گزارش داده است که دیپلمات‌ها همچنین در حال بررسی گزینه دسترسی مجدد به پایگاه‌ها در جمهوری‌های شوروی سابق هستند که برای جنگ افغانستان استفاده می‌شد، هرچند آنها انتظار دارند که ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه به شدت با این گزینه مخالفت کند.

در گزارش تأکید شده‌است: "بر بنیاد گفته‌های سه کارشناس امریکایی، در گفتگوها میان مقام‌های پاکستانی و امریکایی، طرف پاکستانی خواهان اعمال محدودیت‌هایی در برابر استفادۀ خاک پاکستان برای پایگاه‌های امریکایی شده‌است. پاکستان خواسته‌است تا هر هدفی که در داخل افغانستان از سوی سی‌آی‌ای یا نظامیان آماج قرار می‌گیرند، از سوی پاکستان تأیید شوند."

سی‌آی‌ای که در ۲۰ سال گذشته، صدها مأموریت کشفی در پایگاه‌های گونه‌گون در افغانستان داشت، به‌زودی پایگاه‌هایش را درافغانستان از دست می‌دهد.

اما به گزارش نیویارک تایمز، سی‌آی‌ای برای نظارت دقیق از طالبان و گروه‌های دیگری چون شبکۀ القاعده و داعش درافغانستان به دنبال رایزنی با پاکستان است.

بر بنیاد گزارش، ویلیم بُرنس، رییس سی‌آی‌ای دیدارهای پنهانی از پاکستان نیز داشته‌است. اگرچه پاکستان درظاهر از دادن پایگاۀ نظامی به نیروهای امریکایی انکار کرده‌است.

توجۀ سی‌آی‌ای اکنون به یکی از پایگاه‌ها درایالت بلوچستان بوده‌است. جایی‌که هواپیماهای بی‌سرنشین امریکایی زمانی از آنجا پرواز می‌کردند و اعضای طالبان و گروه‌های دیگر در دوطرف خط دیورند را، هدف قرار می‌دادند.

تایمز گزارش داده است که علاوه بر این، وزیر دفاع امریکا بارها با رییس ارتش پاکستان در مورد دریافت کمک این کشور برای عملیات آینده ایالات متحده در افغانستان تماس داشته است.

اما بر اساس این گزارش، ویلیم بُرنس، رییس سی‌آی‌ای در سفر خود به پاکستان موضوع اساسی را مطرح نکرده است و این دیدار بیشتر در زمینه همکاری گسترده تر ضد هراس‌افگنانه بین دو کشور بوده است.

گزارش‌های اطلاعاتی سی‌آی‌ای دربارۀ آیندۀ افغانستان به‌گونۀ فزاینده، "بدبینانه" بوده‌اند.

در این گزارش‌ها، دستاوردهای طالبان و سایر گروه‌های شبه نظامی در جنوب و شرق برجسته شده و هشدار داده شده‌است که کابل می‌تواند ظرف چند سال به‌دست طالبان سقوط کند و به یک پناه‌گاه امن برای گروه‌هایی مبدل گردد که قصد حمله به غرب را دارند.

از همین‌رو، امریکا برای پیکار با این گروه‌ها، نیاز به‌حضور دراز مدت در منطقه دارد.

در بخشی از این گزارش آمده‌است که تمایل کشورهای آسیای میانه برای دادن پایگاه به نیروهای امنیتی و استخباراتی امریکا به این علت کمتر است که روسیه مخالف چنین حضور است.

داگلاس لندن، رییس پیشین عملیات ضد هراس‌افگنی برای افغانستان و پاکستان گفته است که این سازمان احتمالاً به شبکه "درعقب ماندن" در افغانستان که اطلاعات را بتواند در مورد طالبان، القاعده، ثبات دولت مرکزی و سایر موضوعات جمع‌آوری کنند، متکی باشد. وی گفت:" بدون حضور گسترده سی‌آی‌ای در این کشور، بررسی اطلاعات یک چالش خواهد بود."

به نقل از این گزارش در کوتاه مدت پنتاگون از ناو هواپیمابر برای پرتاب هواپیماهای جنگنده در افغانستان برای پشتیبانی از روند خروخ نیروها استفاده می‌کند. تایمز گزارش داد ، اما بعید به نظر می رسد حضور حامل یک راه حل طولانی مدت باشد و مقامات نظامی گفتند که احتمالاً پس از ترک اخرین نیروهای امریکایی، انتقال مجدد آن انجام شود.

امریکا همچنین هواپیماهای بدون سرنشین را در منطقه خلیج فارس مستقر کرده اند، هواپیماهایی که می‌توانند توسط پنتاگون و سی‌آی‌ای برای جمع آوری اطلاعات و حمله استفاده کنند.

تایمز همچنین گزارش داده است که پاکستان بعنوان یکی از حامیان طولانی مدت طالبان، بعید است که اسلام آباد در حملات امریکا علیه طالبان که از یک پایگاه در پاکستان هدف قرار بگیرند، امضا کند.

این در حالی است که ماه گذشته وزیر امور خارجه پاکستان، شاه محمود قریشی گفت که دولت اجازه نمی‌دهد ارتش ایالات متحده به پایگاه های هوایی این کشور برگردد.

رویداد های اخیر

رئیس دفتر سیاسی امارت اسلامی با سفیر چین در قطر دیدار کرد

Published

on

رئیس دفتر سیاسی امارت اسلامی در دوحه در دیدار با کائو شیائولین، سفیر چین در قطر درباره حسن همجواری، تجارت، سرمایه‌گذاری و روابط دو جانبه میان دو کشور گفتگو کرده است.

سهیل شاهین درباره این دیدار که دوشنبه‌شب انجام شده، گفته است: «در مورد سرک واخان، صادرات میوه تازه افغانستان به چین، بازسازی سردخانه‌ها، کمک‌های چین در بخش تجهیزات طبی به وزارت صحت و همسایگی خوب میان دو کشور گفتگو شده است.»

در حاضر حاضر، چین روابط سیاسی و تجارتی خوب با امارت اسلامی دارد و ظاهراً این روابط با گذشت هر روز در حال گسترش است.

با این حال، آگاهان گفته‌اند از اینکه افغانستان از انزوا بیرون شود کشورهای دیگر نیز باید مانند چین وارد تعامل سیاسی و اقتصادی با امارت اسلامی شوند.

گفتنی است که آقای شاهین در دیدار جدا‌گانه با رئیس هیأت صلیب سرخ در افغانستان درباره کمک‌های بشردوستانه، وضعیت بخش صحی و تغییرات اقلیمی همچنان بحث و تبادل نظر کرده‌اند.

Continue Reading

رویداد های اخیر

مالدیف سفیر خود را به دلیل دیدار با سرپرست سفارت افغانستان فراخواند

وزارت خارجه مالدیف روز یک‌شنبه (۱۳عقرب) اعلام کرده که دیدار محمد طه، کمیسار عالی‌اش در اسلام آباد با دیپلومات امارت اسلامی با مجوز وزارت خارجه صورت نگرفته است.

Published

on

دولت مالدیف دیپلومات بلند رتبه خود در اسلام آباد را به دلیل ملاقات بدون مجوز با سرپرست سفارت افغانستان در اسلام آباد که ۳ روز قبل انجام شده، به آن کشور فراخوانده است.

سفارت افغانستان در اسلام آباد، سه روز قبل از دیدار سردار احمد شکیب سرپرست این سفارت با محمد طه، کمیسار عالی مالدیف در اسلام آباد خبر داد.

وزارت خارجه مالدیف روز یک‌شنبه (۱۳عقرب) اعلام کرده که دیدار محمد طه، کمیسار عالی‌اش در اسلام آباد با دیپلومات امارت اسلامی با مجوز وزارت خارجه صورت نگرفته است.

این وزارت در اعلامیه‌ای گفته است: «متعاقباَ اقدام مناسب از سوی حکومت مالدیف روی دست گرفته شده است.»

در همین حال، منابع رسمی به خبرگزاری فرانسه گفته‌اند که مالدیف دیپلومات بلند رتبه خود در اسلام آباد را به دلیل این دیدار به کشور فراخوانده است.

 همچنین، نام محمد طه از ویب‌سایت نمایندگی مالدیف در پاکستان حذف شده است.

سفارت افغانستان در اسلام آباد در اعلامیه‌ای گفته بود که دیپلومات مالدیف در این دیدار «خواهان روابط مستحکم و نزدیک با افغانستان است.»

Continue Reading

رویداد های اخیر

افغانستان سال گذشته بیش از ۲۵۰۰ تُن جلغوزه صادر کرده است

جلغوزه افغانستان اکثراْ به کشورهای چین، هند، ترکیه و امارت متحده عربی صادر شده است.

Published

on

وزارت صنعت و تجارت می‌گوید که در سال گذشته بیش از ۲۵۰۰ تُن جلغوزه به ارزش ۲۷ میلیون دالر به کشورهای همسایه و جهان صادر شده است.

جلغوزه افغانستان اکثراْ به کشورهای چین، هند، ترکیه و امارت متحده عربی صادر شده است.

عبدالسلام جواد آخندزاده، سخنگوی وزارت صنعت وتجارت می‌گوید: «صادرات جلغوزه سیاه در جریان سال ۱۴۰۲ به وزن مجموعی ۲۵۲۳ تُن و به ارزش ۲۷ میلیون دالر بوده که اکثراْ به کشورهای چین، هندوستان، پاکستان، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، قطر، امریکا، انگلستان، استرالیا، هالند و دیگر کشورها صورت گرفته است.»

مسوولان در وزارت زراعت، آبیاری و مالداری می‌گویند که از سال گذشته به اینسو تولیدات جلغوزه در کشور افزایش یافته و آنان جنگل های مصنوعی را نیز گسترش داده اند تا جلغوزه بیشتر به دست آورند.

مصباح الدین مستعین، سخنگوی وزرات زراعت، آبیاری و مالداری می‌گوید: «برای احیای جنگلات جلغوزه، طبق بودجه انکشافی سال گذشته تقریباً در ۱۵۰۰ هکتار زمین جنگلات مصنوعی جلغوزه ایجاد شده است. در این زمین‌ها قبلاً درختان جلغوزه وجود داشت اما قطع شده و یا در آتش سوزی از بین رفته بود.»

آگاهان می‌گویند که در حال حاضر، بیشتر جلغوزه افغانستان را چین خریداری می‌کند و اما باید حکومت مارکیت های جدیدی را برای جلغوزه کشور پیدا کند تا به قیمت مناسب به فروش برسد.

میرویس حاجی زاده، معاون اتاق زراعت ومالداری می‌گوید: «فعلاً اگر از طریق ترانسپورت زمینی و از طریق خط آهن صادرات شود، شاید هزینه آن از ۵ یا ۶ هزار دالر بیشتر نیاید. این یک فرصت خوب برای تاجر است. در افغانستان تولید جلغوزه بیشتر است و جهان تقاضا دارد. هر قدر با دنیا روابط تجارتی بالخصوص در بخش زراعت داشته باشیم عواید کشور بیشتر می شود و فرصت های خوب برای دهقانان بیشتر می‌باشد.»

هرگاه جلغوزه کشور از طریق هوا به بیرون صادر شود، در اسرع وقت به مارکیت‌های جهانی می‌رسد و از این بابت، تاجران افغان میلیون‌ها دالر مفاد به دست خواهند آورد.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 Ariana News. All rights reserved!