رویداد های اخیر
سیآیای درحال طرحریزی راهبرد تازه پس از خروج برای افغانستان است
روزنامه امریکایی نیویارک تایمز روز گذشته (یکشنبه ۱۶ جوزا) گزارش کردهاست که سازمان استخبارات مرکزی امریکا یا سیآیای در حال طرحریزی یک راهبرد تازه برای مبارزه با هراسافگنی در افغانستان پس از خروج نیروهای امریکایی از این کشور است.
نیویارک تایمز در این گزارش به نقل از یک کارشناس سازمان استخبارات امریکا (سیآیای) از تهدیدهای روز افزون تصرف کابل از سوی طالبان، گزارش کردهاست.
طبق این گزارش، این سازمان گزینههای محدود دارد.
خروج شتابان نیروهای امریکایی از افغانستان، نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده از جمله سیآیای را در کار نظارت از گروههای هراسافگن درافغانستان، با چالش روبهرو ساختهاست.
اکنون که نیروهای استخباراتی امریکا نیز از افغانستان بیرون میشوند، برخی از مقامهای امریکایی به روزنامه نیویارک تایمز گفتهاند که سیآیای بهدنبال اجرای فعالیتهای تجسسی و گردآوری اطلاعات در افغانستان، از یک پایگاه در پاکستان، کار خواهند گرفت.
گزارش با تمرکز به پاکستان، نگاشتهاست: "سیآیای پایگاهی را در آنجا برای انجام حملههای هوایی برضد جنگجویان در کوههای غربی آن کشور استفاده میکرد؛ اما در سال ۲۰۱۱ زمانی که روابط امریکا و پاکستان تیره شد، این نیروها از آنجا بیرون کشیده شدند. هر توافقی حالا باید بر محور این واقعیت باشد که دولت پاکستان بهگونه دوامدار، طالبان را حمایت کردهاست."
در گزارش اضافه شدهاست که گفتگوهایی دربارۀ استفاده از خاک پاکستان برای ایجاد پایگاهها، میان مقامهای دو کشور جریان دارند.
تایمز گزارش داده است که دیپلماتها همچنین در حال بررسی گزینه دسترسی مجدد به پایگاهها در جمهوریهای شوروی سابق هستند که برای جنگ افغانستان استفاده میشد، هرچند آنها انتظار دارند که ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه به شدت با این گزینه مخالفت کند.
در گزارش تأکید شدهاست: "بر بنیاد گفتههای سه کارشناس امریکایی، در گفتگوها میان مقامهای پاکستانی و امریکایی، طرف پاکستانی خواهان اعمال محدودیتهایی در برابر استفادۀ خاک پاکستان برای پایگاههای امریکایی شدهاست. پاکستان خواستهاست تا هر هدفی که در داخل افغانستان از سوی سیآیای یا نظامیان آماج قرار میگیرند، از سوی پاکستان تأیید شوند."
سیآیای که در ۲۰ سال گذشته، صدها مأموریت کشفی در پایگاههای گونهگون در افغانستان داشت، بهزودی پایگاههایش را درافغانستان از دست میدهد.
اما به گزارش نیویارک تایمز، سیآیای برای نظارت دقیق از طالبان و گروههای دیگری چون شبکۀ القاعده و داعش درافغانستان به دنبال رایزنی با پاکستان است.
بر بنیاد گزارش، ویلیم بُرنس، رییس سیآیای دیدارهای پنهانی از پاکستان نیز داشتهاست. اگرچه پاکستان درظاهر از دادن پایگاۀ نظامی به نیروهای امریکایی انکار کردهاست.
توجۀ سیآیای اکنون به یکی از پایگاهها درایالت بلوچستان بودهاست. جاییکه هواپیماهای بیسرنشین امریکایی زمانی از آنجا پرواز میکردند و اعضای طالبان و گروههای دیگر در دوطرف خط دیورند را، هدف قرار میدادند.
تایمز گزارش داده است که علاوه بر این، وزیر دفاع امریکا بارها با رییس ارتش پاکستان در مورد دریافت کمک این کشور برای عملیات آینده ایالات متحده در افغانستان تماس داشته است.
اما بر اساس این گزارش، ویلیم بُرنس، رییس سیآیای در سفر خود به پاکستان موضوع اساسی را مطرح نکرده است و این دیدار بیشتر در زمینه همکاری گسترده تر ضد هراسافگنانه بین دو کشور بوده است.
گزارشهای اطلاعاتی سیآیای دربارۀ آیندۀ افغانستان بهگونۀ فزاینده، "بدبینانه" بودهاند.
در این گزارشها، دستاوردهای طالبان و سایر گروههای شبه نظامی در جنوب و شرق برجسته شده و هشدار داده شدهاست که کابل میتواند ظرف چند سال بهدست طالبان سقوط کند و به یک پناهگاه امن برای گروههایی مبدل گردد که قصد حمله به غرب را دارند.
از همینرو، امریکا برای پیکار با این گروهها، نیاز بهحضور دراز مدت در منطقه دارد.
در بخشی از این گزارش آمدهاست که تمایل کشورهای آسیای میانه برای دادن پایگاه به نیروهای امنیتی و استخباراتی امریکا به این علت کمتر است که روسیه مخالف چنین حضور است.
داگلاس لندن، رییس پیشین عملیات ضد هراسافگنی برای افغانستان و پاکستان گفته است که این سازمان احتمالاً به شبکه "درعقب ماندن" در افغانستان که اطلاعات را بتواند در مورد طالبان، القاعده، ثبات دولت مرکزی و سایر موضوعات جمعآوری کنند، متکی باشد. وی گفت:" بدون حضور گسترده سیآیای در این کشور، بررسی اطلاعات یک چالش خواهد بود."
به نقل از این گزارش در کوتاه مدت پنتاگون از ناو هواپیمابر برای پرتاب هواپیماهای جنگنده در افغانستان برای پشتیبانی از روند خروخ نیروها استفاده میکند. تایمز گزارش داد ، اما بعید به نظر می رسد حضور حامل یک راه حل طولانی مدت باشد و مقامات نظامی گفتند که احتمالاً پس از ترک اخرین نیروهای امریکایی، انتقال مجدد آن انجام شود.
امریکا همچنین هواپیماهای بدون سرنشین را در منطقه خلیج فارس مستقر کرده اند، هواپیماهایی که میتوانند توسط پنتاگون و سیآیای برای جمع آوری اطلاعات و حمله استفاده کنند.
تایمز همچنین گزارش داده است که پاکستان بعنوان یکی از حامیان طولانی مدت طالبان، بعید است که اسلام آباد در حملات امریکا علیه طالبان که از یک پایگاه در پاکستان هدف قرار بگیرند، امضا کند.
این در حالی است که ماه گذشته وزیر امور خارجه پاکستان، شاه محمود قریشی گفت که دولت اجازه نمیدهد ارتش ایالات متحده به پایگاه های هوایی این کشور برگردد.
رویداد های اخیر
شهباز شریف: حمله اخیر اسلامآباد بر افغانستان، پاسخ مناسبی به مخالفان مسلح پاکستان بود
صدراعظم پاکستان به تازگی گفته که حمله اخیر نظامیان آن کشور بر ولسوالی برمل ولایت پکتیکا، پاسخ مناسبی به مخالفان مسلح دولت پاکستان بوده است.
شهباز شریف هشدار داده که پاکستان به حملات از آن سوی سرحدات پاسخ قاطع و محکمی داده است و خواهد داد. او در جلسهای در اسلامآباد با تاکید بر اقدامات ضروری افزود که عوامل داخلی و بیرونمرزی علیه پاکستان فعالیت میکنند.
وی گفته است: «امروز در مورد حملهای صحبت میکنیم که در روزهای گذشته بالای پاکستان صورت گرفت و ما پاسخ مناسب به آن دادیم. هنوز هم عاملان و جنگجویان شان در پاکستان به ویژه در خیبرپختونخوا و بلوچستان وجود دارند و توطئهچینی دارند. ما میدانیم کسانی هستند که در خارج از کشور نشسته اند، هرچند در لباس دوست ولی علیه پاکستان کار میکنند که یک تهدید جدی است.»
با این حال، رسانههای پاکستانی گزارش دادهاند که این سخنان صدراعظم پاکستان در اشاره به نفوذ گروه تیتیپی از خاک افغانستان به پاکستان بوده که با مقابله نیروهای پاکستانی مواجه شده است. هرچند منابع محلی و وزارت دفاع ملی افغانستان قبلاً اعلام کردند که در حمله پاکستان بر ولسوالی برمل پکتیکا افراد ملکی مشمول کودکان و زنان کشته و زخمی شدند.
در همین حال، شیرمحمد عباس ستانکزی، معین سیاسی وزارت خارجه در واکنش به این سخنان گفته که مشکل پاکستان داخلی است و اگر آن کشور مسیر تخاصم را با افغانسان بگیرد، به شکست مواجه خواهد شد.
آقای ستانکزی هشدار داد: «اگر از سرحد پنج تن از فرزندان محمود، ابدالی و بابر را بفرستیم، در بحر هند هم کسی نمیتواند آنان را متوقف کند.»
او تصریح کرد که نیروهای افغان به خوبی از سرحدات کشور حفاظت کردهاند. وی افزود: «دشمن اگر با چشم بد به سوی آن نگریسته است، چشم اش را کشیدهاند.»
از سویی هم، به باور آگاهان تناقضاتی در دیدگاهها و موضع نهادها و مقامات مختلف پاکستان در مورد افغانستان وجود دارد. در همین سلسله و در حالی که شهباز شریف صحبت از زورآزمایی میزند، وزارت خارجه پاکستان ادعا کرده که آن کشور به دیپلوماسی باور دارد و خواهان روابط دوستانه با افغانستان است.
رویداد های اخیر
افزایش میزان بیکاری در هرات
با وجود فعالیت صدها کارخانه خورد و کلان و شهرک صنعتی در هرات، میزان بیکاری در این ولایت بلند است.
بسیاری از افراد از صبح تا شام در گوشه وکنار شهر دنبال کار هستند اما برخی ها میگویند که برای آنها در یک هفته هم زمینه کار مهیا نمیشود.
با این حال، در فصل زمستان وسردی هوا زندگی برای قشر کارگر سخت شده است. آنان نمیتوانند مصارف اولیه زندگی خود را تامین کنند.
سید مهدی یک ماه میشود که از ایران اخراج شده است. او حالا همه روزه در جستجوی کار است. خانواده او در ایران هستند و خودش شب و روزهای سخت را در هرات سپری میکند. همانند سید مهدی ده ها جوان دیگر روزانه در انتظار پیدا کردن کار هستند.
سید مهدی میگوید: «من آمدم تا در مملکت خود زندگی کنم. اما با چه امیدی زندگی کنم؟ بروم در مسجد بخوابم؟ در این فصل سرما نه کار است و نه بار.»
محمد علی، کارگر میگوید: «من رد مرز شدم و جای درست ندارم. خانه من آنجاست. چهار فرزندم آنجا اند. مرا رد مرز کردند. کسانی اینجا هستند که شرایط شان خیلی بدتر از من است.»
برخی از کارگران میگویند که میزان بیکاری نسبت به سال گذشته بیشتر شده است و حالا در سرمای زمستان، وضعیت دشوار را سپری میکنند. آنان میگویند که توان پرداخت مصارف اولیه زندگی را ندارند و این وضعیت آنان را آزار میدهد.
احمدشاه، کارگر میگوید: «دو هفته یا سه هفته میشود که دستلاف نکرده ام. بیکاری است. دو هزار یا سه هزار نفر کارگر اینجا وجود دارد، اما کار نیست.»
غلام رسول، کارگر میگوید: «وقتی دست خالی به خانه میرویم، بچه ما ناراحت میشود. اما چارهای نداریم. آن بچه هم چشم انتظار است. زن هم چشم انتظار است.»
عزیز احمد درگوشه دیگری از شهر هرات با ابزار کار خود روزانه درانتظار کار میباشد. او میگوید فرصت های کاری بسیار کم شده است و با وجود هزینه های سنگین زندگی، اما کار نیست تا بتواند مصارف اولیه زندگی خود را پیدا کند.
عزیز احمد میگوید: «صبح تا نماز دیگر اینجا برای کار میآیم. اینجا ایستاده هستم، اما کار نیست.»
مسوولان محلی بارها گفته اند که هزاران کارگر در شهرک صنعتی هرات مصروف هستند و تلاش میشود تا با راه اندازی پروژه های استخراج معادن بتوانند سقف بیکاری را کاهش دهند.
رویداد های اخیر
ستانکزی میگوید افغانستان مبارزانی دارد که مثل «بمب اتم» عمل میکنند
معین سیاسی وزارت امور خارجه، ظاهراً به پاکستان هشدار داده است که افغانستان مبارزانی دارد که همانند «بمب اتم» عمل میکنند.
شیر محمد عباس ستانکزی در یک مراسم دستار بندی امروز (شنبه) در تالار لویه جرگه گفت: «امروز روزی نیست که با کلاشینکوف کار کرد. امروز با ام فور کار نمیشود. امروز طیاره سریع و طیاره بی سرنشین خواهید داشت. سلاحی خواهید داشت که جهانیان از شما بترسند. کشورهای همسایه به سلاحهای خود میبالند و میگویند که امارت در مقابل ما هیچ است. اما ما به آنها میگوییم که اگر شما بر راکت نام احمد و محمود را گذاشته اید، خود احمد و محمود در اینجا با ما هستند. اگر شما راکت را غزنوی، بابر یا ابدالی نام گذاری کرده اید، کشور من پر از ابدالیان، محمودیان و ابدالیان است. هر یکی شان بمب اتم است.»
ستانکزی هشدار داد که «اگر از سرحد پنج تن از فرزندان محمود، ابدالی و بابر را بفرستیم، در بحر هند هم کسی نمی تواند آنان را متوقف کند.»
معین سیاسی وزارت امور خارجه گفت که نیروهای افغان به خوبی از سرحدات کشور حفاظت کرده اند. وی افزود: «دشمن اگر با چشم بد به سوی آن نگریسته است، چشم اش را کشیده اند.»
این اظهارات در حالی مطرح میشود که اخیراً پاکستان بر ولسوالی برمل پکتیکا حملات هوایی انجام داد که در نتیجه آن ده ها تن کشته و زخمی شدند.
امارت اسلامی سپس در یک حمله انتقام جویانه چندین نقطه را در پاکستان هدف قرار داد.
ستانکزی در سخنرانی اش امروز در تالار لویه جرگه همچنان بر اهمیت خودکفایی افغانستان از لحاظ اقتصادی تاکید کرد.
او گفت: «هر کشوری که فقیر است، غلام است. این در جهان یک اصل است. فرد گرسنه و فقیر حرف سرمایه دار را می پذیرد و اگر حرفش را نپذیرفت، کسی به او نان نمیدهد. امروز اگر در افغانستان کشورها و موسسات خارجی شرایط میگذارند، به این دلیل است که ما محتاج آنها هستیم. اگر ما از لحاظ اقتصادی متکی به خود باشیم، به همه میگوییم که یک شرط تان را هم قبول نمیکنیم و با ما کار نداشته باشید، اما متاسفانه به یک بوجی آرد هم محتاج هستیم.»
-
جهان5 روز ago
امریکا کمک ۵.۹ میلیارد دالری را برای اوکراین اعلام کرد
-
جهان3 روز ago
یک سرباز سابق امریکایی در افغانستان در حمله با موتر بر جشن سال نو ۱۵ نفر را کشت
-
رویداد های اخیر4 روز ago
پروژه بند شاه و عروس در کابل به بهرهبرداری رسید
-
علم و تکنالوژی5 روز ago
وزارت خزانهداری امریکا: هکرهای چینی اسناد را به سرقت بردند
-
اخبار ساحوی4 روز ago
امریکا علیه ایران و روسیه به دلیل تلاش برای دخالت در انتخابات تحریم جدید اعمال کرد
-
رویداد های اخیر3 روز ago
گنداپور: خصومت با افغانها به پشتونهای پاکستان نیز گسترش یافته است
-
رویداد های اخیر2 روز ago
یک فابریکه تولید و تصفیه نمک در تخار ساخته میشود
-
اخبار ساحوی4 روز ago
ملل متحد: مراقبتها بخش صحی غزه به دلیل حملات اسراییل در آستانه فروپاشی کامل قرار دارد