تغییرات اقلیمی
ستانکزی: اگر آب افغانستان را کنترول نکنیم، روزی خواهد رسید که به نوشیدن آب نداشته باشیم
![](https://www.ariananews.af/wp-content/uploads/2025/01/Stanikzai.png)
معین سیاسی وزارت امور خارجه میگوید که استفاده از بمبها و سلاحهای کیمیاوی در طول دهههای جنگ در افغانستان به محیط زیست کشور آسیب وارد کرده است.
شیرمحمد عباس ستانکزی در کنفرانس بررسی نتایج و پیامدهای بیستونهمین نشست جهانی تغییرات اقلیمی از جامعه جهانی و کشورهای دخیل در جنگهای افغانستان خواسته است که مسایل مربوط به محیط زیست را سیاسی نسازند و افغانستان را همکاری کنند.
عباس ستانکزی افزوده است: «آن بمبهای مضر، وسایل، وسایط، سلاحهای کیمیاوی و باروتهای که آنها اینجا استفاده کردهاند، متأسفانه تا به حال هم اثرات آنها دیده میشود که در اکثر مناطق ما ماینها گور شده که اثرات ماینها در نسل امروز ما که نسل دوم است، دیده میشود.»
او افزوده است که ۸۰ درصد جنگلات افغانستان از اثر جنگها از بین رفته و برای بیرون از بحران کنونی باید آبهای کشور مدیریت شود زیرا افغانستان در حال حاضر نیز با کمبود آب مواجه است.
وی تصریح کرد: «شما میبینید که در تمام افغانستان سطح آبها کم میشود و افغانستان به کمبود آب مواجه است. اگر ما آب خود را مهار نکنیم، آب خود را کنترول نکنیم و همین گونه برود، این به زیان ما تمام میشود و روزی خواهد آمد که ما در تمام افغانستان به نوشیدن آب نداشته باشیم.»
در همین حال، مطیع الحق خالص، رئیس عمومی اداره ملی حفاظت از محیط زیست در این نشست گفت که تغییرات اقلیمی یک پدیده جهانی است و برای مبارزه با آن نیاز به اقدامات و تعامل مشترک است و جهان باید افغانستان را همکاری کند.
عبداللطیف نظری، مُعین وزارت اقتصاد نیز بیان نمود: «باید تحریمها برداشته شود، محدودیتها از میان برداشته شود تا نهادها و موسسات به راحتی بتوانند با ادارات مختلف ما از جمله اداره ملی حفاظت از محیط زیست همکاری همه جانبه داشته باشد و در نقل و انتقال پول با مشکل روبهرو نشود.»
از سویی هم، دفترمعاونت سازمان ملل در افغانستان گفته است که یوناما از تلاشها برای مبارزه با اثرات تغییرات اقلیمی در افغانستان حمایت میکند.
رزا اوتونبایوا، نماینده ویژه سازمان ملل در افغانستان اظهار کرد: «من تعهد میدهم که یوناما از تلاشها برای مبارزه با اثرات تغییرات اقلیمی حمایت میکند. یوناما قصد دارد امسال نشستهای ملی و بینالمللی در مورد تغییرات اقلیمی و اثرات آن در افغانستان برگزار کند. من از نهادهای سازملل و از موسسات غیردولتی هم میخواهم با کارشناسی تخنیکی و دانش عملی از این تلاشها حمایت کنند.»
گفتنی است که افغانستان در حال حاضر ششمین کشور آسیبپذیر به دلیل تغییرات اقلیمی است.