رویداد های اخیر
گزارشگران بدون مرز بازداشت و آزار و اذیت خبرنگاران افغان را محکوم کرد

سازمان گزارشگران بدون مرز، بازداشت دو روزنامهنگار توسط نیروهای امنیت ملی در زابل و خوست و آزار و اذیت مسوولان خبرگزاری پژواک را از سوی مقامهای رسمی حکومت افغانستان، نکوهش کرده و از رییس جمهوری و امرالله صالح معاون نخستاش میخواهد تا قانون رسانههای همگانی را رعایت کنند.
در گزارشی که از سوی سازمان گزارشگران بدون مرز منتشر شده، آمده است که محبوبالله حکیمی، خبرنگار رادیو بیان در ولایت زابل، در یازدهم سرطان، از سوی نیروهای امنیت ملی بازداشت شده است.
گزارش افزوده است که اتهام آقای حکیمی، انتشار کامنتی در صفحهی فیسبوکش و کافر خطاب کردن رییسجمهور غنی بوده است.
در حالی که این خبرنگار، پیش از بازداشت در ویدیویی انتشار این کامنت را نتیجهی هک شدن صفحهاش دانسته است. بر اساس گزارش، در ویدیویی که از سوی امنیت ملی منتشر شده، آقای حکیمی به انتشار این پیام اعتراف کرده و بابت آن معذرت خواسته است.
مجیب خلوتگر رییس اجرایی نی حمایت کننده رسانه های آزاد در افغانستان گفته است: “حکومت افغانستان فشار وارد میکند بر آزادی بیان و با قطع یا حداقل با مخالفت دسترسی به اطلاعات و اخلال آن باعث می شود که بر آزادی بیان فشار وارد کند و حکومت بر تعهدات خود و رعایت قانون که خود امضا کرده پابند نیست.”
بر بنیاد این گزارش، همچنان در یازدهم سرطان، نیروهای امنیت ملی ولایت خوست، خانهی فاروغ جان منگل، خبرنگار محلی و همکار خبرگزاری رویترز و برادرش سیفالله حیات، نمایندهی کمیتهی مصوونیت خبرنگاران را بررسی کرده و با رفتاری نامناسب، او را به ریاست امنیت ملی برده اند.
صدیق الله توحیدی مسوول امور داد خواهی کمیته مصونیت خبرنگاران توحیدی گفته است: “اعلامیه خبرنگاران بدون مرز سو رفتار برخی نهادهای حکومتی در برابر خبرنگاران امر درست و روشن است. اتهام و محکومیت بالای خبرنگاران نشان میدهد که حکومت افغانستان و ادارت تحت امرش میکانیزم قانونی رسیدگی به شکایت های خبرنگاران را در نظر نمی گیرد. با سلیقه ها و اقدامات غیر قانونی سبب مشکلات جدی بر خبرنگاران می شوند.”
خبرنگارانمیگویند در کنار تهدید و نبود مصوونیت جانی برای خبرنگاران عدم دسترسی به اطلاعت یکی از چالش های جدی تر دیگری است حکومت به آن کم توجهی میکنند.
سازمان گزارشگران بدون مرز، گفته است که خبرگزاری پژواک نیز چندی پیش، پس از انتشار گزارشی در بارهی قاچاق و فروش ۳۲ دستگاه تنفس مصنوعی کمک شده به افغانستان در پاکستان، زیر فشارهای مستقیم و غیر مستقیم مقامهای حکومتی قرار گرفته است.