رویداد های اخیر
سازمان بینالمللی کار: نیم میلیون افغان کار خود را از دست داده اند

سازمان بینالمللی کار روزگذشته (چهارشنبه ۲۹جدی) گفت که از زمان به قدرت رسیدن امارت اسلامی در نیمه ماه اگست به این سو بیش از نیم میلیون نفر در افغانستان شغل شان را از دست داده اند.
این سازمان گفته است که این بحران اقتصاد افغانستان را فلج کرده و تاثیر بسیار ناگواری بر بازار کار داشته است. این وضعیت به ویژه برای زنان و آنهایی که در بخشهای زراعت، ادارات دولتی، خدمات اجتماعی و ساختمانی کار میکردند، ویران کننده است، زیرا آنها کار شان را از دست داده و معاش شان را دریافت نکرده اند.
گزارش سازمان بین المللی کار گفته است که بسیاری شرکتها برای سر پا ماندن به شدت تحت فشار هستند، زیرا همه روزه هزاران افغان کشور را ترک میکنند. بین ۷۰۰ تا ۹۰۰ هزار بست کاری احتمالا تا ماه جون از میان خواهند رفت، چنانچه بیکاری به شدت افزایش یافته است.
پیامدهای اقتصادی سقوط نظام در افغانستان بسیار گسترده است و کمبود پول نقد و محدودیت در کشیدن پول از بانک، شرکتها و افراد را با مشکلات زیادی روبرو کرده است.
اقتصاد افغانستان از قبل به دلیل چهار دهه جنگ، خشکسالی شدید و کرونا در حال فروپاشی بود. پس از آن که امارت اسلامی قدرت را پس از خروج پر هرج و مرج نیروهای امریکایی به دست گرفتند، جامعه جهانی دارایی های افغانستان را مسدود کرد و کمکها را به حالت تعلیق در آورد. زیرا تمایلی برای کار با حکومت امارت اسلامی وجود ندارد و امارت اسلامی تحت تحریم است.
گزارش سازمان بین المللی کار آخرین درخواست برای حمایتهای بیشتر بینالمللی از مردم افغانستان است، چنانچه ملل متحد هشدار داده است که ۸.۷ میلیون افغان در معرض قحطی قرار دارند.
هفته گذشته انتونیو گوترش سرمنشی عمومی ملل متحد از جامعه جهانی خواست تا ۵ میلیارد دالر مورد نیاز برای کمکهای بشری در افغانستان را تامین، دارایی های مسدود شده را آزاد نمایند و سیستم بانکی را فعال کنند تا از فروپاشی اقتصادی و اجتماعی جلوگیری شود.
گزارش سازمان بین المللی کار تخمین کرده که اشتغال زنان در ماههای جولای تا سپتامبر ۱۶ درصد کاهش داشته است. کاهش اشتغال برای مردان ۵ درصد بوده است.
گزارش سازمان بینالمللی کار اشاره کرده که بدتر شدن شرایط کاری در کشوری که بیش از یک میلیون کودک ۵ تا ۱۷ ساله آن مصروف کار هستند، به کار بیشتر کودکان خواهد انجامید.