اخبار ساحوی
روسیه به دنبال میانجیگری بین امریکا و ایران است
مسعود پزشکیان، رئیس دولت ایران، نیز روز ۱۲ حوت در جلسه استیضاح وزیر اقتصاد اعلام کرد که شخصاً با مذاکره با امریکا موافق بوده، اما پس از مخالفت خامنهای، از موضع خود عقبنشینی کرده است.

رسانههای دولتی روسیه و مشاور سیاست خارجی کرملین گزارش خبرگزاری بلومبرگ مبنی بر پذیرش میانجیگری میان ایران و امریکا از سوی ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، را تأیید کردند.
با این حال، خبرگزاری رویترز اعلام کرد که پیشنهاد میانجیگری از سوی روسیه مطرح شده است.
بلومبرگ روز سهشنبه ۱۴ حوت گزارش داد که در گفتگوی تیلیفونی اخیر میان دونالد ترمپ و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور امریکا از همتای روس خود خواسته که در مذاکرات میان دو کشور نقش میانجی را ایفا کند. این مذاکرات شامل مسائل مربوط به برنامه هستهای ایران و همچنین حمایت تهران از گروههای نیابتی خود در منطقه است.
در همین حال، رویترز به نقل از یک منبع امریکایی اعلام کرد که روسیه این پیشنهاد را ارائه کرده و امریکا از مسکو درخواست چنین نقشی نکرده است. چند ساعت پس از انتشار این گزارش، رسانه دولتی روسیه تأیید کرد که پوتین با ایفای نقش میانجی در مذاکرات میان ایران و امریکا موافقت کرده است.
یوری اوشاکوف، مشاور سیاست خارجی رئیسجمهور روسیه نیز این خبر را تأیید و اعلام کرد که موضوع ایران یکی از محورهای گفتگوهای اخیر مقامات روسی و امریکایی در ریاض بوده است. او افزود که دو طرف بر سر برگزاری مذاکراتی جداگانه در این زمینه توافق کردهاند، اما تاکنون از سوی واشینگتن هیچ نشانهای مبنی بر مشخص شدن زمان و نحوه این مذاکرات دریافت نشده است.
بلومبرگ همچنین گزارش داد که مقامات بلند رتبهای دولت ترمپ در دیدار با همتایان روس خود در ریاض، درباره ایران نیز صحبت کرده و بر ادامه گفتگوها تأکید کردهاند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین نیز روز سهشنبه ۱۴ حوت گفت که مسئله هستهای ایران باید از راههای مسالمتآمیز حل شود و روسیه برای کمک در این زمینه آمادگی دارد.
در حالی که روسیه این موضوع را تأیید کرده، مقامات و رسانههای ایران تاکنون در این باره سکوت کردهاند و واکنشی به گزارشهای منتشرشده نشان ندادهاند.
انتشار این خبر تنها چند روز پس از سفر چندساعته سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه به تهران صورت گرفته است.
ترامپ و پوتین روز ۲۴ دلو در یک گفتگوی تیلیفونی ۹۰ دقیقهای، درباره جنگ اوکراین و مسائل خاورمیانه تبادل نظر کردند. پس از این تماس، مارکو روبیو و سرگئی لاوروف، وزیران خارجه امریکا و روسیه، ۳۰ دلو در ریاض دیدار کردند.
در هفتههای اخیر، نگرانیهای بینالمللی درباره برنامه هستهای ایران افزایش یافته است. رافائل گروسی، سرمنشی سازمان بینالمللی انرژی اتمی، روز ۱۳ حوت در نشست شورای حکام در وین، گسترش برنامه هستهای ایران را «نگرانکننده» خواند و از تهیه گزارشی جامع درباره تخلفات این کشور خبر داد. او همچنین هشدار داد که ایران از چهار سال پیش اجرای تعهدات خود در چارچوب برجام را متوقف کرده است و سازمان در این مدت قادر به انجام دسترسیهای تکمیلی در ایران نبوده است.
علی خامنهای، رهبر ایران، روز ۱۹ دلو تأکید کرد که مذاکره با امریکا «عاقلانه، هوشمندانه و شرافتمندانه نیست» و هیچ تأثیری در حل مشکلات کشور نخواهد داشت.
مسعود پزشکیان، رئیس دولت ایران، نیز روز ۱۲ حوت در جلسه استیضاح وزیر اقتصاد اعلام کرد که شخصاً با مذاکره با امریکا موافق بوده، اما پس از مخالفت خامنهای، از موضع خود عقبنشینی کرده است.
در این میان، دیمیتری پسکوف اعلام کرد که روسیه معتقد است ایران و امریکا باید مشکلات خود را از طریق گفتگو حل کنند و مسکو آماده است در این زمینه کمک کند.
از سوی دیگر، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، تلویحاً تأیید کرد که روسیه برای میانجیگری اعلام آمادگی کرده است. او گفت که طبیعی است کشورها برای کمک به مذاکرات میان ایران و امریکا ابراز تمایل کنند، اما درعینحال تأکید کرد که «دوستان روس ما میدانند که هیچ چیز درباره موضوع هستهای ایران بدون نظر ما انجام نخواهد شد».
بلومبرگ همچنین گزارش داده که سرگئی لاوروف در سفر اخیر خود به تهران، جزئیات دیدار خود با مقامات امریکایی در ریاض را با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در میان گذاشته است. هنوز مشخص نیست که تهران چه واکنشی به پیشنهادهای ارائهشده از سوی امریکا خواهد داشت، اما بسیاری از جریانهای تندرو در ایران، از جمله سپاه پاسداران، مخالف هرگونه مذاکره با واشینگتن هستند.
اخبار ساحوی
ترمپ: آمادهام با رهبر یا رئیس جمهور ایران دیدار کنم

دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده، در مصاحبهای با مجله تایم گفت که آماده دیدار با رهبر یا رئیسجمهور ایران است و باور دارد که دو کشور میتوانند به توافقی جدید بر سر برنامه هستهای مورد مناقشه تهران دست یابند.
با این حال، ترمپ که در سال ۲۰۱۸ ایالات متحده را از توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی خارج کرد، بار دیگر تهدید به اقدام نظامی علیه ایران کرد، مگر اینکه بهزودی توافق جدیدی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای حاصل شود.
ترامپ در مصاحبهای که در تاریخ ۲۲ اپریل انجام و روز جمعه منتشر شد، گفت: «فکر میکنم قرار است با ایران به توافق برسیم.» این اظهارات پس از مذاکرات غیرمستقیم هفته گذشته میان امریکا و ایران مطرح شد که به گفته یکی از مقامات امریکایی، پیشرفت «بسیار خوبی» در آن حاصل شده و طرفین برای تدوین چارچوبی برای توافق احتمالی به توافق رسیدهاند.
وقتی از ترمپ پرسیده شد که آیا مایل به دیدار با آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران که منتقد سرسخت غرب است، یا رئیسجمهور اصلاحطلب مسعود پزشکیان است، پاسخ داد: «البته.»
مذاکرات در سطح کارشناسی قرار است روز شنبه در عمان، کشوری که نقش میانجی میان دو دشمن دیرینه را ایفا میکند، از سر گرفته شود. همچنین قرار است در همان روز دور سوم مذاکرات سطح بالا پیرامون برنامه هستهای برگزار شود.
اسرائیل، متحد نزدیک ایالات متحده و دشمن اصلی ایران در خاورمیانه، برنامه غنیسازی اورانیوم ایران را که ممکن است به ساخت بمب اتمی منجر شود، «تهدیدی وجودی» توصیف کرده است.
بنیامین نتانیاهو، صدراعظم اسرائیل، خواستار برچیدن کامل ظرفیت هستهای ایران شده و گفته است که اقدامات نیمبند نمیتواند امنیت اسرائیل را تضمین کند.
وقتی از ترمپ پرسیده شد که آیا نگران است نتانیاهو امریکا را به جنگ با ایران بکشاند، پاسخ داد: «نخیر».
اما در پاسخ به این پرسش که آیا در صورت اقدام نظامی اسرائیل، امریکا وارد جنگ با ایران خواهد شد، گفت: «اگر نتوانیم توافق کنیم، شاید خیلی هم با رغبت وارد شوم. اگر توافقی نداشته باشیم، من نفر اولی خواهم بود که وارد میشود.»
در ماه مارچ، ایران در پاسخ به نامهای از ترمپ که در آن خواستار مذاکره برای توافق جدید شده بود، اعلام کرد که تحت فشار حداکثری و تهدید نظامی وارد مذاکرات مستقیم نخواهد شد، اما مانند گذشته آماده گفتگوهای غیرمستقیم است.
اگرچه گفتگوهای کنونی غیرمستقیم و با میانجیگری عمان انجام شدهاند، اما مقامات امریکایی و ایرانی پس از دور اول مذاکرات در ۱۲ اپریل، بهطور مختصر رودررو نیز صحبت کردهاند.
آخرین مذاکرات رودرروی شناختهشده میان دو کشور در دوران ریاستجمهوری باراک اوباما و در جریان دیپلوماسی منتهی به توافق هستهای ۲۰۱۵ انجام شد.
قدرتهای غربی ایران را متهم میکنند که برنامه هستهایاش اهداف پنهانی برای تولید سلاح هستهای دارد و اورانیوم را تا سطحی فراتر از نیازهای برنامه صلحآمیز غنیسازی میکند.
تهران تأکید دارد که برنامه هستهایاش کاملاً صلحآمیز است. توافق ۲۰۱۵ فعالیت غنیسازی ایران را در ازای لغو تحریمهای بینالمللی محدود کرد، اما پس از خروج امریکا از آن توافق به رهبری ترمپ در سال ۲۰۱۸، ایران این فعالیتها را از سر گرفت و تسریع کرد.
اخبار ساحوی
مقامهای فلسطینی پست معاونیت تحت رهبری محمود عباس را ایجاد کردند

خبرگزاری رویترز گزارش داده که شورای مرکزی فلسطین ایجاد پست معاونیت رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین را تایید کرده است که مسوول آن، احتمالاً جانشین محمود عباس خواهد شد.
رویترز به نقل از خبرگزاری فلسطینی وفا نوشته است که ۱۷۰ عضو شورای مرکزی فلسطین به این تصمیم رأی مثبت دادند، در حالی که یک عضو به آن رأی منفی و دیگری رأی ممتنع داد.
هیچ فردی بلافاصله برای این سمت تعیین نشد. بربنیاد این تصمیم، محمود عباس حق دارد وظایفی را به معاون محول، او را از سمتش برکنار یا استعفای او را بپذیرد.
عباس، ۸۹ ساله، از زمان مرگ یاسر عرفات در سال ۲۰۰۴، ریاست سازمان آزادیبخش فلسطین و تشکیلات خودگردان فلسطین را بر عهده داشته است، اما سالهاست که در برابر اصلاحات داخلی، از جمله تعیین جانشین، مقاومت کرده است.
تشکیلات خودگردان فلسطین که مورد حمایت غرب است، حاکمیت محدودی در کرانه باختری زیر اشغال اسرائیل دارد و از زمان جنگ داخلی با حماس در سال ۲۰۰۷، غزه را اداره نکرده است.
اخبار ساحوی
روبیو: ایران تنها میتواند مواد هستهای را برای برنامه غیرنظامی وارد کند
وزیر خارجه امریکا همچنین از علاقهمندی ایران به گفتگو و مذاکره استقبال کرد و در مورد نماینده ایالات متحده هم گفت: «افراد خوبی داریم که در حال مذاکرهاند و دخیل در این کار هستند».

وزیر خارجه ایالات متحده بار دیگر بر راه حل دیپلوماتیک برای حل پرونده هستهای ایران تاکید کرد و همچنین گفت که تحت هر توافقی، ایران باید غنیسازی اورانیوم را متوقف کند و تنها میتواند مواد هستهای لازم برای برنامهای غیرنظامی را وارد کند.
مارکو روبیو در گفتگو با بری وایس، مجری پادکست معروف «آنستلی» که شامگاه چهارشنبه سوم ثور پخش شد تاکید کرد: «ما جنگ نمیخواهیم.»
او گفت دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده، به صراحت گفته است که ایران نباید به سلاح هستهای دست یابد و هر راهی برای جلوگیری از این اتفاق محفوظ است «اما ترجیح میدهد که نیازی به توسل به نیروی نظامی، از طرف ما یا هر کس دیگر، نباشد».
آقای روبیو که در آستانه دور بعدی مذاکرات هستهای تهران و واشینگتن سخن میگفت، با اشاره به اینکه «ما هر فرصتی را میدهیم که این چالش به طور صلحآمیز حل و فصل شود» در عین حال تاکید کرد: «اولویتهای ما ثابت میماند.»
او افزود: «اگر ایران خواهان برنامه هستهای غیرنظامی است، میتواند همان را داشته باشد که بسیاری از کشورهای دیگر جهان دارند؛ و آن هم واردات است.»
ایران بارها تصریح کرده است که «حق غنیسازی اورانیوم» را قابل مذاکره نمیداند.
چند روز پیش نیز عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، در واکنش به اظهارات استیو ویتکاف، فرستاده خاص رئیس جمهور امریکا، گفت: «برای اعتمادسازی در خصوص نگرانیهای احتمالی آمادگی داریم، اما اصل موضوع غنیسازی قابل مذاکره نیست.»
استیو ویتکاف حدود ده روز پیش در مصاحبه با فاکس نیوز گفت که ایران نیازی به غنیسازی بالاتر از ۳.۶۷ درصد ندارد؛ او یک روز پس از آن تاکید کرد که ایران باید برنامه غنیسازی و تسلیحاتی هستهای خود را متوقف کرده و از بین ببرد.
مارکو روبیو در پاسخ به پرسش مجری پادکست آنستلی درباره اظهارات آقای ویتکاف گفت: «استیو بعدا توضیح داد که منظورش محدودیتی است که آنها مجاز به واردات [اورانیوم حداکثر ۳.۶۷ درصد غنیشده] برای برنامه داخلی خود هستند و همین حالا هم این کار را انجام میدهند.»
آقای روبیو افزود: «اما اگر آنها بر غنیسازی پافشاری کنند، تنها کشوری در جهان خواهند بود که “برنامه تسلیحاتی” ندارد اما در حال غنیسازی است؛ بنابر این فکر میکنم این مشکلساز است.»
وزیر خارجه امریکا همچنین از علاقهمندی ایران به گفتگو و مذاکره استقبال کرد و در مورد نماینده ایالات متحده هم گفت: «افراد خوبی داریم که در حال مذاکرهاند و دخیل در این کار هستند».
روز چهارشنبه موسسه علوم و امنیت بینالمللی با استناد به تصاویر ماهوارهای گزارش داد که ایران اخیرا یک حصار امنیتی عظیم پیرامون تونلهای عمیق در جنوب تاسیسات هستهای نطنز کشیده است.
با این حال عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران که به چین سفر کرده است، این گزارش را بخشی از تلاشهای اسرائیل و دیگران برای به شکست کشاندن دیپلوماسی خواند.
ایران و امریکا در دو هفته گذشته دو دور مذاکره هستهای در مسقط و روم انجام دادهاند و دور سوم این گفتگوها قرار است روز شنبه ششم ثور بار دیگر در پایتخت عمان برگزار شود.
مقامهای ایران هر دو دور مذاکرات قبلی را «سازنده و رو به جلو» خواندهاند و رئیس جمهور امریکا هم از «گفتگوهای خوب با ایران» سخن گفته است.
آقای ترمپ گفته است که در صورت امتناع ایران از توافق هستهای با امریکا، به گزینه اقدام نظامی روی خواهد آورد اما ترجیح او مذاکره و توافق است.
پس از خروج امریکا از توافق برجام در سال ۱۳۹۷، ایران برخی تعهدات خود ذیل این توافق را کنار گذاشت و سطح غنیسازی اورانیوم را به ۶۰ درصد رساند که بسیار نزدیک به سطح ۹۰ درصد، میزان غنای لازم برای تولید سلاح اتمی، است.
-
رویداد های اخیر4 روز ago
پاکستان مرکز رسیدگی به شکایات مهاجرین افغان ایجاد کرد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
شرکت هوایی آریانا از افزایش پروازهای هفتهوار خود به چین خبر داد
-
تجارت2 روز ago
گزارش بانک جهانی: دورنما رشد اقتصادی افغانستان در میان بیثباتی جهانی همچنان نامطمئن است
-
اخبار ساحوی2 روز ago
روبیو: ایران تنها میتواند مواد هستهای را برای برنامه غیرنظامی وارد کند
-
علم و تکنالوژی2 روز ago
چین و روسیه ممکن است یک نیروگاه هستهای در ماه بسازند
-
رویداد های اخیر2 روز ago
اتاق تجارت و صنایع کویته: برای افغانهای ماهر جواز کار صادر شود
-
رویداد های اخیر4 روز ago
قزاقستان ۵۰۰ میلیون دالر برای ساخت خط آهن تورغندی-هرات سرمایهگذاری میکند
-
رویداد های اخیر2 روز ago
افغان بیسیم یک سایت جدید در ولسوالی کوزکنر ننگرهار فعال کرد