رویداد های اخیر
رئیس جمهور ازبیکستان: تنها گذاشتن افغانستان «اشتباه فاحش» خواهد بود

شوکت میرضیایف، رئیس جمهور ازبیکستان در مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز سه شنبه هشدار داد که تنها گذاشتن افغانستان یک بار دیگر با مشکلات خودش یک «اشتباه فاحش» خواهد بود.
آقای میرضیایف تصریح کرد که امنیت بین المللی مستقیماً با وضعیت افغانستان مرتبط بوده و حل مشکلات موجود در این کشور نیازمند رویکرد خاص است.
او گفت: «تنها گذاشتن افغانستان با مشکلاتش، اشتباه فاحش خواهد بود. نادیده گرفتن، انزوا و اعمال تحریمها وضعیت را بدترمیکند. ما باورمندیم که کمکهای بشردوستانه برای مردم افغانستان نباید کاهش یابد. ما خواستار توسعه میکانیزمهای مناسب برای استفاده از داراییهای بین المللی مسدود شده افغانستان برای رسیدگی به مشکلات حاد اجتماعی در آن کشور هستیم.»
میرضیایف افزود: «ما به یک افغانستان صلحآمیز وباثبات نیاز داریم که در فرآیندهای همکاری منطقهای مشارکت داشته و پذیرای مشارکتهای سودمند متقابل با همسایگان خود وسایر کشورها باشد. از جامعه جهانی میخواهم برای حل مشکل افغانستان متحد شوند؛ تحت رهبری سازمان ملل متحد ایجاد یک موضع هماهنگ وسازنده درمورد افغانستان مهم است.»
رجب طیب اردوغان، رییسجمهور ترکیه از دیگر سخنرانان مجمع، گفت که نیم قرن است مردم افغانستان روزهای سختی را سپری میکنند و این کشور با یک بحران بزرگ انسانی مواجه است وجهان از یک حکومت فراگیر در این کشوراستقبال میکند.
آقای اردوغان گفت: «تغییر حکومت موقت طالبان (امارت اسلامی) در افغانستان به یک اداره فراگیر که در آن همه اقشار جامعه به طورمنصفانه سهم داشته باشند، راه را برای افغانستان با ثبات هموار میکند. تشکیل حکومت فراگیر حمایت جهانی را نیز خواهد داشت. بدون توجه به انگیزههای سیاسی، مردم افغانستان نیازمند کمک و حمایتهای جدی بشردوستانه هستند.»
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران نیز در سخنانش درمجمع گفت که کشورش ازایجاد یک حکومت همه شمول درافغانستان حمایت میکند.
در همین حال، سرمنشی سازمان ملل متحد در گشایش هفتاد وهشتمین مجمع عمومی به نادیده گرفتن حقوق زنان ودختران برای کار وتحصیل ازسوی امارت اسلامی اشاره کرد و از بیشتر شدن نیازمندی های مردم افغانستان، به کمک های بشری سخن گفت.
انتونیو گوترش گفت: «در افغانستان به صورت تکان دهنده، هفتاد درصد مردم به کمکهای بشری نیاز دارند و همچنان حقوق زنان و دختران به صورت سیستماتیک نادیده گرفته شده. ایجاد محدودیت ها بر کار و تحصیل زنان، حل بحران در افغانستان را پیچیده کرده است.»
از سوی دیگر، امیر قطر گفت که تلاش خواهند کرد تا مبتنی بر توافقنامه دوحه از تبدیل شدن افغانستان به پناهگاه های امن تروریزم جلوگیری شود.
تمیم بن حمد آل ثانی گفت: «درهماهنگی تلاشهای بینالمللی برای اطمینان از پایبندی به توافقنامه دوحه ادامه میدهیم تا مانع بازگشت افغانستان به بحران بشری که حل آن دشوار است و همچنان تبدیل شدن افغانستان به پناهگاه امن گروههای تروریستی، شویم. قطر تلاش میکند تا مردم افغانستان از پشتیبانی و کمکهای بینالمللی، حقوق بشر به ویژه حقوق اقلیتها و حقوق زنان برای تحصیل و کار برخوردار شوند.»
دومین سال است که کرسی افغانستان درمجمع عمومی سازمان ملل خالی است.
نماینده امارت اسلامی اجازه حضور در این مجمع را نیافته زیرا در سطح بین المللی به رسمیت شناخته نشده است.
تهاجم روسیه بر اوکراین روی این اجلاس به ویژه بر سخنان جو بایدن، رئیس جمهور امریکا سایه افگند. بایدن درسخنرانی خود نامی از افغانستان نبرد و بیشتر به مسایل جهانی و جنگ اوکراین پرداخت.