رویداد های اخیر
خلیلزاد: توافقنامه دوحه به حقوق بشر ارتباط نداشت
به گفته او برخی از این مذاکرات صورت گرفت؛ اما هیچ توافقی قبل از تکمیل خروج نیروهای امریکایی از کشور، حاصل نشد.
زلمی خلیلزاد، نماینده خاص پیشین ایالات متحده در امور صلح افغانستان میگوید که توافقنامه دوحه به حقوق بشر ارتباط نداشت و مربوط به شرایطی جهت خروج امن نظامی بود.
او در صحفه ایکس خود در واکنش به پیشنویس قطعنامهای در کانگرس امریکا که جو بایدن رئیس جمهور، کامالا هریس معاون او و دیگر مقامهای بلند رتبهای ایالات متحده بهشمول شخص او را در پیوند به «خروج فاجعهبار» از افغانستان محکوم میکند، گفته است که طالبان (امارت اسلامی) توافق کرده بودند که «یک دولت جدید برای افغانستان تشکیل میدهند و احتمالاً سیاستهای حقوق بشری آن به طور جداگانه و متعاقباً بین آنها (طالبان و دیگر شهروندان افغانستان) مذاکره میشود».
به گفته او برخی از این مذاکرات صورت گرفت؛ اما هیچ توافقی قبل از تکمیل خروج نیروهای امریکایی از کشور، حاصل نشد.
نماینده خاص پیشین ایالات متحده در امور صلح افغانستان بخشی از پیشنویس این قطعنامه را که در آن آمده است، «خلیلزاد بدون دلیل ادعا کرده که طالبان به تعهدات خود عمل میکنند و به حقوق اساسی بشر احترام میگذارند» را رد کرد.
خلیلزاد میگوید: «این ادعا کاملاً نادرست است. من هرگز چنین بیانیهای ندادهام. من تعجب میکنم که چنین ادعایی بدون مستند و به اصطلاح بی اساس مطرح شود.»
آقای خلیلزاد میافزاید: «من هرگز بیانیهای درباره طالبان و تعهدات آنها در مورد حقوق بشر ندادهام. در حضورهای خود در برابر کمیتههای مختلف کانگرس، هرگاه از من پرسیده شد که آیا به طالبان برای عمل به تعهداتشان در امور نظامی و تروریزم اعتماد دارم، پاسخ من همیشه این بود که ما در مورد روابط بینالمللی صحبت میکنیم؛ عرصهای که در آن به هیچ کس نمیتوان اعتماد کرد، به خصوص طالبان.»
در بیانیهای که از سوی آقای خلیلزاد در صحفه ایکس نشر شده، آمده است که او تأکید کرده توافقنامه همانطور که مذاکره شد، بر اساس شرایط بود؛ نه بر اساس اعتماد. اجرای تعهدات امریکا در توافقنامه به اجرای تعهدات امارت اسلامی مرتبط بود که باید به طور مداوم ارزیابی و تائید میشد.
این درحالیست که عدم حمله به نیروهای امریکایی و اجازه ندادن به گروههای «ترورست» یا افراد بهشمول القاعده، مبنی بر استفاده نشدن از خاک افغانستان به هدف تهدید امنیت ایالات متحده و همپیمانانش، بخشی از توافقنامه دوحه است.
مایکل مککال رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده پیشنویس قطعنامهای را به کانگرس ارائه کرد که در آن مقامهای بلند رتبهای پیشین و بر حال ایالات متحده در پیوند به خروج «فاجعهبار» نیروهای امریکایی از افغانستان محکوم شدهاند.
اما خلیلزاد در واکنش به این قطعنامه گفته است که جو بایدن تصمیم گرفت خروج را به «توافق سیاسی میان افغانها» مشروط نکند؛ با ترس از اینکه اگر مذاکرات بینالافغانی طولانی شود، امارت اسلامی حملههای شان را علیه نیروهای امریکایی از سر بگیرند.
او میگوید که مرحله نهایی خروج از افغانستان یک فاجعه بود. دلایل اصلی این موضوع هم اطلاعات نادرست، برنامهریزی و اجرای نظامی ناکافی ایالات متحده در مواجهه با این تحولات غیرمنتظره بود؛ اما آقای خلیلزاد میافزاید: «سربازان (نیروهای امریکایی) در شرایطی که به هرج و مرج در داخل و اطراف میدان هوایی کابل منجر شده بود، قهرمانانه عمل کردند.»
این اظهارات درحالی مطرح شده اند که مایکل مککال، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده پیشنویس قطعنامهای که جو بایدن، رئیس جمهور، کامالا هریس، معاون رئیس جمهور و ۱۵ مقام دیگر دولت بایدن را به دلیل «عملکرد ضعیفشان» در قبال خروج سربازان امریکایی از افغانستان محکوم میکند، به کانگرس ارائه کرد.
مککال در سخنرانیاش در کانگرس گفت که این قطعنامه به نمایندگی از سربازان امریکایی، خانوادههای قربانیان و مردم امریکا، اولین گام برای پاسخگویی به دولت بایدن و هریس به دلیل یکی از بزرگترین «ناکامیهای سیاست خارجی در تاریخ ایالات متحده» است.
گفتنی است که در انفجاری در میدان هوایی کابل هنگام خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، ۱۳ سرباز ایالات متحده و بیش از ۱۷۰ شهروند ملکی افغانستان کشته شدند و ۴۵ سرباز دیگر امریکایی و بسیاری از شهروندان کشور زخمی شدند؛ رویدادی که با واکنشهای شدید و تندی داخلی در امریکا و در سطح جهان مواجه شده است.
رویداد های اخیر
هشت مهاجر افغان در پی غرق شدن قایق در آبهای یونان جان باختند
مقامهای یونان اعلام کرده اند که هشت مهاجر افغان در پی غرق شدن یک قایق در آبهای این کشور جان خود را از دست داده اند.
به گزارش اسوشیتدپرس، این حادثه روز جمعه در نزدیکی جزیره رودس در شرق یونان رخ داده است.
قایق هنگام فرار از کشتی گشتزنی گارد ساحلی یونان غرق شد.
گارد ساحلی یونان گفته است که هجده نفر از جمله ۱۲ مرد، سه زن و سه کودک که همگی اتباع افغانستان هستند، نجات یافتند.
تعدادی از بازماندگان حادثه در شفاخانه بستری شدند که وضعیت یکی از آنها وخیم گزارش شده است.
به گفته مقامات یونان، دو شهروند ترکیه به ظن قاچاق این افراد بازداشت شده اند.
این دومین حادثه مرگبار غرق شدن قایق مهاجران در آبهای یونان در یک هفته اخیر است.
در حادثه قبلی، هفت نفر جان باختند و بیش از ۲۰۰ تن دیگر نجات یافتند.
رویداد های اخیر
دیدار سرپرست سفارت ناروی برای افغانستان با معین سیاسی وزارت خارجه افغانستان
شیر محمد عباس ستانکزی معین سیاسی وزارت خارجه در دیدار با آلبرت ایلساس، تقویت روابط سیاسی میان افغانستان و ناوری را با اهمیت دانسته و برگسترش روابط میان کابل و اسلو تأکید کرده است.
پس از آنکه ناروی اعلام کرد روابط دیپلوماتیکاش با امارت اسلامی کاهش میدهد، سرپرست سفارت ناروی برای افغانستان به کابل آمده و با معین سیاسی وزارت خارجه در باره روابط دو کشور گفتگو کرده است.
وزارت امور خارجه در بیانیهای گفته که شیر محمد عباس ستانکزی، در دیدار با آلبرت ایلساس، درباره موضوعات دوجانبه سیاسی و بشردوستانه گفتگو کرده و در این دیدار دو طرف ابراز امیدواری کرده اند که ادامه تعامل بتواند مشکلات را حل کند.
وزارت خارجه ناروی چندی پیش به دلیل تصمیم امارت اسلامی مبنی بر بستن انستیتوتهای طبی به روی دختران اعلام کرد که در واکنش به این کار میخواهد روابطاش را با افغانستان کاهش دهد. حالا سرپرست سفارت ناروی برای افغانستان به کابل آمده تا با مقامهای امارت اسلامی از نزدیک گفتگو کند.
وزارت خارجه در بیانیه ای گفته که شیر محمد عباس ستانکزی معین سیاسی وزارت خارجه در دیدار با آلبرت ایلساس، تقویت روابط سیاسی میان افغانستان و ناوری را با اهمیت دانسته و برگسترش روابط میان کابل و اسلو تأکید کرده است.
در اعلامیه وزارت خارجه همچنان آمده است که در این دیدار دو طرف ابراز امیدواری کردند که ادامه تعاملات بتواند منجر به «راه های حل سازنده» برای مشکلات موجود شود.
این دیدار در حالی انجام می شود که ناروی در کابل سفارت ندارد و مأموریت دیپلماتیک آن کشور برای افغانستان از دوحه پایتخت قطر، مدیریت میشود. از سویی هم پس از توقف فعالیت سفارت افغانستان در ناروی در ۱۲ سپتامبر وزیر خارجه ناروی تأکید کرد که کشورش سفیر امارت اسلامی را نخواهند پذیرفت.
رویداد های اخیر
دور جدید واکسین پولیو در کشور آغاز میشود
افغانستان و پاکستان دو کشوری در جهان اند که هنوز هم بیماری پولیو در آن محو نشده و از کودکان قربانی میگیرد.
نهاد افغانستان عاری از پولیو از آغاز دور جدید کمپاین واکسین پولیو در مناطق مختلف کشور خبر داد.
این سازمان امروز یکشنبه (۲ جدی) در اطلاعیهای در صفحهای اکس خود گفته که فردا دوشنبه کمپاین واکسین فلج کودکان (پولیو) در مناطق مختلف کشور آغاز میشود.
سازمان افغانستان عاری از پولیو در مورد جزییات بیشتر از مناطق و مدت این دور واکسین پولیو جزییات ارایه نکرده است.
پیش از این نیز وزارت صحت عامه از آغاز کمپاین دو روزه واکسین پولیو برای حدود ۵.۳ میلیون کودک در ۱۱ ولایت کشور خبر داده بود.
افغانستان و پاکستان دو کشوری در جهان اند که هنوز هم بیماری پولیو در آن محو نشده و از کودکان قربانی میگیرد.
این در حالی است که سازمان جهانی صحت از افزایش ثبت موارد پولیو در افغانستان و پاکستان هشدار داده است.
بر اساس آمارهای این سازمان در سال جاری میلادی در مجموع ۷۲ مورد مثبت پولیو شامل ۲۳ مورد در افغانستان و ۴۹ مورد در پاکستان ثبت شده است.
-
رویداد های اخیر3 روز ago
در دو حادثه ترافیکی در مسیر شاهراه کابل-کندهار بیش از ۱۰۰ تن کشته و زخمی شدند
-
رویداد های اخیر4 روز ago
تلویزیون آریانا حق نشر مسابقه نهایی کریکت تست قهرمانی جهان را بهدست آورد
-
رویداد های اخیر3 روز ago
حاکم سوریه: تفاوتهای زیادی بین ما و امارت اسلامی وجود دارد
-
رویداد های اخیر2 روز ago
فعالیت دو شرکت ترانسپورتی به دلیل حوادث ترافیکی تعلیق شد
-
اخبار ساحوی2 روز ago
یک مقام ارشد امریکا میگوید برنامه راکتی پاکستان «تهدیدی در حال ظهور» است
-
جهان3 روز ago
دستکم ۱۰۰ سرباز کوریای شمالی طی درگیریها در اوکراین کشته شدهاند
-
رویداد های اخیر3 روز ago
وزیر خارجه امریکا با اشاره به حاکمان کنونی سوریه گفته است که آنان از افغانستان درس بگیرند
-
اخبار ساحوی3 روز ago
در حملات اسرائيل بر غزه ۲۰ تن جان باختند