رویداد های اخیر
حبیبه سرابی تنها زن افغان در نشست مسکو

با وجود وعدههای مکرر دولت افغانستان و سیاستمداران این کشور برای مشارکت زنان در فرایندهای تصمیم گیری، اما نشست بزرگ روز پنجشنبه در مسکو درباره روند صلح افغانستان خلاف این وعدهها بود.
در ترکیب هیئتهای دولت افغانستان چه در میز گفتوگوهای صلح در دوحه و چه در نشست روز گذشته مسکو حضور زنان نادیده گرفته شده است. در نشست مسکو، تنها حبیبه سرابی، عضو گفتوگوکنندهی هیئت دولت افغانستان اشتراک کرد و دیگر نمایندهای از زنان، کنشگران مدنی و حقوق بشری و رسانهها در میان این هیئت دیده نشده است.
زمانی که نمایندگان وارد اتاق جلسه شدند – مشخص شد که در میان دهها نفر حاضر ، همه مرد بودند – به جز یک خانم حبیبه سرابی.
خانم سرابی تنها زن در میان نمایندهگان افغانستان بود – که شامل دولت افغانستان، طالبان و افرادی از افغانستان بود که از طرف مسکو دعوت نامه برای شان فرستاده شده بود.
خانم سرابی تنها صدای زن در اتاقی پر از مردان در نشست مسکو بود.
خانم سرابی دراین باره می گوید که:”امیدوارم درنشستهای بعدی یگانه زن نباشم و خواستم که بیشتر زنان را دعوت کنند وبرای مقامهای ترکیه که درنشست حضور داشتند گفتم که باید زنان بیتشر را به نشست #ترکیه دعوت کنند و همچنان نگرانیهای زنان را شریک ساختم.”
همچنان نادر نادری ، یکی دیگر از اعضای تیم مذاکرات صلح جمهوری افغانستان، در حمایت از سرابی گفته است که خانم سرابی در سخناناش در اتاق پر از مردان گفت:” چرا من باید تنها زن در این نشست باشم؟ مگر ما بخشی از جنگ نبوده ایم؟ مطمئناً ما (زنان) میتوانیم به صلح کمک کنیم. ۵۱فیصد افراد جامعه نباید نادیده گرفته شوند. امیدوارم که میزبانان درآینده این مسله را یاداشت کرده باشند.”
نادری همچنین اظهار داشت است که امیدوار است “تعداد مساوی حضور زنان در همچو نشستها به یک اصل تبدیل شود.
درادامه واکنشها شهرزاد اکبر، رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز این عدم تعادل اشتراک کنندهگان مسکور را زیر سوال برد.
خانم اکبر در حساب تویترش نگاسته است که:”بر اساس گزارش رسانهها، برخی از دعوت نامههای نشست مسکو به افراد خاصی تحویل داده شد. چرا روسیه یک زن افغان را در آن لیست قرار نداد؟ همچنین احتمالاً از دولت افغانستان نیز دعوت شده بود، چرا از این دعوت برای ارسال چهار زن مذاکره کننده استفاده نشده است؟ “
اشرف حیدری، سفیر افغانستان در سریلانکا نیز در توییتی گفت: “حضور زنان مفصل در جلسات صلح به آرامی کاهش یافته است. ورود و رهبری اساسی آنها در هرگونه تعامل صلح به طور طبیعی مورد نیاز است، زیرا آنها از دو سوم هر جمعیت حرف می زنند، از جمله كودكانی كه تربیت میكنند. برای مسکو اهمیتی نخواهد داشت. اما هر افغان باید به آن اهمیت دهد!.”
این مسله واکنشهای زیادی را به دنبال داشت از جمله مدیر موقت دیدهبان حقوق بشر در بخش حقوق زنان، هدر بار نیز واکنش عدم تعادل زنان را در نشست مسکو زیر پرسش قرار داده است.
لیز دوسیت، خبرنگار ارشد بینالمللی شبکه بی بی سی، با واکنش دراین باره گفته است که:”صدای قوی زنان افغان. آیا به همین دلیل است که آنها (مردان) نمیخواهند بیشتر سر میز حاضر باشند؟”
این درحالی است که پس از آغاز گفتگوهای درون افغانی در دوحه، در سپتامبر سال گذشته ،گزارشی منتشر شد که در آن گفته شده بود که نزدیک به ۸۰ درصد از جلسات صلح افغانستان، از سال ۲۰۰۵ بدین سو زنان را مستثنی قرار داده اند.
در آن گزارش آمده بود که بدون مشارکت معنادار زنان، هرگونه تلاش صلح پایدار در معرض شکست خواهد بود.
همچنان در دیدارهای مقامهای امریکایی و طالبان که در ماه فبروری سال گذشته در دوحه زمینه را برای آغاز روند صلح بینالافغانی در ماه سپتامبر فراهم كرد، یك خانم در این گفتگوها نیز حضور نداشت.
رویداد های اخیر
مقام روسی: امارت اسلامی دیدگاه مثبت نسبت به مسکو دارد

الکسی اورچوک، معاون صدراعظم روسیه میگوید که امارت اسلامی دیدگاه مثبت نسبت به روسیه دارد. اورچوک اظهار داشته که روسیه باوجود چالشهای موجود، فرصتی برای تعامل عمیقتر با افغانستان میبیند.
این مقام روسی به روزنامه ایزوستیا گفته است که حاکمان افغانستان نگرش مثبتی نسبت به روسیه دارند و بسیار علاقهمند به توسعه روابط اقتصادی اند.
او افزوده که تعلیق امارت اسلامی از فهرست گروههای ممنوعه این کشور، فرصتی برای بهرهبرداری از ظرفیت اقتصادی افغانستان است.
وی گفته است: «افغانستان مشکلات زیادی دارد، اما ظرفیت هم دارد که منتظر ما هستند. ما با افغانها تماس داشتیم. آنها میخواهند توسعه پیدا کنند و در صلح زندگی کنند. آنها دیدگاه مثبتی نسبت به روسیه دارند و علاقه زیادی به توسعه روابط اقتصادی دارند. در ضمن اگر تصمیم بر تعلیق طالبان از فهرست گروههای ممنوعه گرفته شود، فرصتهای بهتری برای روابط با این کشور باز خواهد شد.»
آقای اورچوک تأکید کرده که دفتر سارنوال روسیه در حال پیگیری لغو امارت اسلامی از لیست سازمانهای ممنوعه آن کشور است.
پیش از این، امارت اسلامی از پیشرفت در بهبود روابط دیپلوماتیک با روسیه استقبال کرده و خواهان روابط نزدیک شده بود.
پیشتر ضمیر کابلوف، نماینده روسیه در امور افغانستان خبر داده بود که مسکو میخواهد در بهار ۲۰۲۵، گروه کاری دوجانبه روسیه و افغانستلان را تشکیل دهد. کابلوف گفته بود در شرایطی که امارت اسلامی هنوز به رسمیت شناخته نشده، این گروه جایگزین کمیسیون بین دولتی همکاریهای اقتصادی میشود.
رویداد های اخیر
گزارش یوناما در مورد چگونگی تطبیق و تنفیذ قانون امر به معروف و نهی از منکر

دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در گزارشی درباره پیامدهای قانون امر به معروف و نهی از منکر نوشته است که محتسبان امارت اسلامی براساس این قانون، اختیارات گسترده در «بازداشت خودسرانه و مصادره اموال متخلفین» را دارند.
یوناما گفته است که امارت اسلامی برای حمایت از انفاذ این قانون، کمیتههای اجرایی را در ۲۸ ولایت تحت رهبری والیها تشکیل داده است.
طبق این گزارش، این کمیتهها به عنوان مکملکننده تلاشهای «هزاران محتسب» وزارت امر به معروف است که اکثر آنان را مردان تشکیل میدهند.
یوناما افزوده است که مردان، زنان، اقلیتها و جوانان در سراسر افغانستان به میزانهای مختلف از انفاذ قانون امر به معروف متأثر شدهاند.
این سازمان تصریح کرده است که دسترسی زنان به خدمات صحی بهدلیل ممنوعیت سفر بدون محرم نیز محدودتر شده است.
شماری از کارمندان صحی زن به یوناما گفتهاند که بهدلیل نداشتن محرم، اجازه ورود به محل کار خود را ندارند.
این گزارش یوناما، مروری از چگونگی تطبیق، تنفیذ و پیامدهای قانون امر به معروف و نهی از منکر از ۲۱ آگست ۲۰۲۴ تا ۳۱ مارچ ۲۰۲۵ است.
با این حال، وزارت امر به معروف و نهی از منکر در واکنش به این گزارش گفته است که این وزارت به هزاران زن کمک کرده تا از حقوق خود برخوردار شوند و آنها را از ازدواجهای اجباری در تمام ولایات نجات داده است.
این وزارت همچنان افزوده است که از سوء استفادهها جلوگیری کرده تا آداب و رسوم ناپسند را حذف کند.
به گفته این وزارت، شماری از حلقات ناشناخته برای رسیدن به اهداف شوم خود همه این دستاوردها را نادیده گرفته و میخواهند افکار عامه را مغشوش سازند.
رویداد های اخیر
نشست گروه هماهنگی افغانستان با حضور کشورهای کمککننده در ترکیه برگزار شد
مسوولین سفارت ترکیه در کابل صبح امروز (پنجشنبه، ۲۱ حمل) در اعلامیهای گفته اند که نشست گروه هماهنگی افغانستان (ACG) روز گذشته در استانبول برگزار شده و امروز هم ادامه مییابد.

سفارت ترکیه در کابل اعلام کرده است که نشست گروه هماهنگی افغانستان با حضور کشورهای کمککنده در استانبول برگزار شده است.
مسوولین سفارت ترکیه در کابل صبح امروز (پنجشنبه، ۲۱ حمل) در اعلامیهای گفته اند که نشست گروه هماهنگی افغانستان (ACG) روز گذشته در استانبول برگزار شده و امروز هم ادامه مییابد.
در اعلامیه آمده که در این نشست اولویتها و برنامههای جامعه جهانی برای افغانستان مورد بحث قرار میگیرد، از نظر تأمین هماهنگی بین ابتکارات و پروژههای کشورها نیز مهم است.
این درحالیست که پیش از این یوناما، از اشتراک کنندگان این نشست خواسته بود که حمایت حیاتی از مردم افغانستان را حفظ کنند.
-
اخبار ساحوی5 روز ago
تهران خواستار مذاکره غیرمستقیم با واشنگتن است و هشدار به همسایگان درخصوص مشارکت در اقدام نظامی امریکا
-
جهان5 روز ago
تظاهرات ضد ترمپ در واشنگتن و دیگر شهرهای امریکا برگزار شد
-
رویداد های اخیر5 روز ago
کارشناسان ملل متحد از پاکستان خواستند بازداشت و اخراج مهاجرین افغان را متوقف نماید
-
تجارت5 روز ago
ایران در ۱۱ ماه گذشته ۲.۲ میلیارد دالر کالاهای غیرنفتی به افغانستان صادر کرده است
-
رویداد های اخیر3 روز ago
ایالات متحده در پی قطع کامل کمکهایش به افغانستان است
-
صحت4 روز ago
سازمان ملل: کاهش کمکهای خارجی باعث مرگ زنان بیشتر در دوران بارداری و ولادت میشود
-
جهان3 روز ago
ترمپ: مذاکره با ایران به صورت مستقیم و عراقچی میگوید غیرمستقیم دیدار میکنند
-
رویداد های اخیر4 روز ago
خواست ملل متحد از تمویل کنندگان برای ادامه پشتیبانی از افغانستان