وزارت تجارت ترکیه روز پنجشنبه (۱۳ ثور) در بیانیهای اعلام کرد در واکنش به «تشدید فاجعه انسانی» در غزه تمامی صادرات و واردات به مقصد اسرائیل را متوقف کرده است.
در بیانیه وزارت تجارت ترکیه تصریح شده است که این تعلیق شامل تمامی مبادلات صادراتی و وارداتی بین دو کشور است.
این بیانیه تاکید کرده است: ترکیه این تدابیر اتخاذ شده جدید را تا زمانی که دولت اسرائیل اجازه جریان بیوقفه و کافی کمکهای بشردوستانه به غزه را ندهد، به شدت و قاطعانه اجرا خواهد شد.
گزارشها حاکی است که تجارت بین اسرائيل و ترکیه در سال ۲۰۲۳ بیش از ۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دالر بوده است.
ترکیه پس از آن که اسرائیل اجازه نداد این کشور در ارسال کمکهای هوایی به غزه مشارکت کند، محدودیتهای تجارتی خود علیه اسرائیل را اعمال کرد.
در واکنش به این اقدام، ییسرائیل کاتز، وزیر خارجه اسرائیل، در همین روز گفت که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، با بستن بنادر به روی واردات و صادرات اسرائیل، توافقات بین دو کشور را زیر پا گذاشته است.
ییسرائیل کاتز در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است: «این رفتار یک دیکتاتور است. منافع مردم و تاجران ترکیه را نادیده میگیرد و توافقات تجاری بینالمللی را زیر پا میگذارد.»
وزیر خارجه اسرائیل تاکید کرد که کشورش فوراً به دنبال جایگزینهایی برای مبادلات تجارتی با ترکیه خواهد بود.
انتقاد شدید رجب طیب اردوغان از حمله اسرائیل به غزه یکی از دلایل بالا گرفتن جنگ لفظی بین مقامهای دو کشور است.
از زمان حمله گروه حماس به اسرائیل در سال گذشته و حمله متقابل اسرائیل به غزه که بیش از ۳۴ هزار کشته بر جا گذاشته و مشخص نیست چه زمانی پایان یابد، رئیس جمهور ترکیه چند بار به شدت از اقدامات اسرائیل انتقاد کرده است.
امریکا و شماری از کشورهای اروپایی گروه حماس را سازمانی تروریستی میدانند.
رجب طیب اردوغان که با گروه حماس رفتاری حسنه دارد اغلب بنیامین نتانیاهو، صدر اعظم اسرائیل، را با آدولف هیتلر مقایسه کرده و ایالات متحده را به حمایت از «نسل کشی» فلسطینیان متهم کرده است.
در پاسخ به این اظهارات رجب طیب اردوغان مقامهای اسرائیلی گفتهاند، ترکیه «در کنار ایران، بزرگترین کشور حامی تروریسم در جهان» است.