تجارت
بانک جهانی: کووید-۱۹ معیشت مردم افغانستان را با خطر مواجه کرده است
بانک جهانی در گزارشی میگوید که رشد اقتصادی افغانستان درسال ۲۰۲۰ میلادی بنابرشیوع ویروس کووید-۱۹ بین ۵.۵ الی ۷.۴ درصد کاهش می یابد و این وضعیت منجر به افزایش دامنهی فقر و تنگدستی و کاهش شدید میزان عواید دولت خواهد شد.
این گزارش که زیر عنوان «ایستادگی در برابر طوفان» روز گذشته به نشر رسید، اثرات شیوع ویروس کوید-۱۹ بر انکشاف اقتصادی افغانستان با توجه به پیچیدگی اوضاع امنیتی، ابهام در تداوم میزان کمک های مالی جامعه جهانی و پیامد های احتمالی توافق سیاسی با گروه طالبان را به بررسی گرفته است.
این گزارش هشدار میدهد که بنابر کاهش سطح درآمد و افزایش قیمت مواد غذایی و سایر نیازمندی های اولیه خانواده ها، ممکن میزان افغان های که تحت خط فقر زندگی می کنند از ۵۵ درصد در سال ۲۰۱۷ به ۷۲ درصد در سال ۲۰۲۰ میلادی افزایش یابد.
هینری کرالی، رییس دفتر بانک جهانی در افغانستان میگوید:"بحران ناشی از شیوع ویروس کووید-۱۹ تاثیرات فوق العاده منفی را روی شرایط زندگی مردم افغانستان برجا گذاشته است. از سوی دیگر کاهش میزان عواید حکومت سبب شده است تا ادارات ذیربط نتوانند منابع مالی را به منظور حفظ سلامتی مردم، راه اندازی برنامه های امرار معیشت برای نفوس فقیر جامعه و در نهایت تسریع رشد اقتصادی کشور روی دست گیرند."
یافته های این گزارش هم چنان نشان میدهد که میزان فعالیت های اقتصادی در شش ماه نخست سال ۲۰۲۰ میلادی به دلیل قرنطین شهر ها و اتخاذ تدابیر وقایوی به منظور جلوگیری از شیوع بیشتر ویروس کووید-۱۹ به شدت کاهش یافته است و این امر اثرات فوق العاده منفی را روی فعالیت سکتور صنایع و خدمات بر جا گذاشته است.
این نهاد میگوید که علیرغم افزایش قابل ملاحظهی در میزان کشت و تولید محصولات زراعتی پس از رفع خشکسالی سال ۲۰۱۸، کاهش تولیدات صنعتی و کاهش تقاضا برای خدمات از یک سو و از جانب دیگر کاهش عواید بنابر کسر تجارت و تقلیل وضع مالیات، فشار بالای نظام مالی افغانستان را به شدت افزایش داده است.
بانک جهانی میگوید که به منظور رفع اثرات بحران بوجود آمد این گزارش بانک جهانی بر اولویت بندی محتاطانه در انجام مصارف دولت به هدف حمایت از آسیب پذیرترین بخش ها و محدود ساختن خسارات اقتصادی در دراز مدت تاکید می کند.
این گزارش همچنان بر لزوم حمایت پایدار مالی از سوی جامعه جهانی برای افغانستان تاکید نموده است تا از طریق فراهم سازی کمک های بین المللی کاهش بوجود آمده در عواید داخلی این کشور جبران شود و وجوه مالی کافی به هدف تامین مصارف مورد نیاز برای بهبود اوضاع اجتماعی و اقتصادی قابل دسترس باشد.
هینری کرالی در این زمینه تصریح میکند: "به هدف حمایت از خانواده های آسیب دیده در اوضاع بحرانی فعلی نیاز است تا اقدمات سریع و کوتاه مدت عملی گردند. از جانب دیگر ایجاد تسهیلات در تنظیم قوانین و مقررات تجارتی و حمایت از تداوم و پایداری خدمات عامه میتواند در درازمدت در بهبود اوضاع نقش کلیدی ایفا نماید. حمایت دوام دار جامعه جهانی و شرکای انکشافی سبب تأمین و گسترش فعالیت های ادارات حکومت افغانستان گردیده و در نتیجه میتواند سبب احیای اعتماد سکتور خصوصی گردد. بانک جهانی در راستای تطبیق برنامه های کوتاه مدت و بستر سازی برای بهبود اوضاع اجتماعی و اقتصادی در دراز مدت با دولت افغانستان همکاری نزدیک خواهد داشت."
تجارت
ملا برادر یک فابریکه کمپل سازی را در کابل افتتاح کرد
در این فابریکه حدود ۹۳۰ میلیون افغانی سرمایه گذاری شده است و در حال حاضر روزانه ظرفیت تولید ۱۰۰۰ کمپل را دارد.
ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاست الوزرا، یک فابریکه کمپل سازی را در شهرک صنعتی پلچرخی در شهر کابل افتتاح کرده است.
در مراسم افتتاح این فابریکه که امروز (یکشنبه) برگزار شد، ملابرادر گفت که با برقراری امنیت سرتاسری در کشور و کاهش سطح فساد، زمینه مناسبی برای سرمایه گذاری های متوسط و کوچک مساعد گردیده است.
وی افزود که امارت اسلامی با اجرای سیاست های مؤثر تعویضی واردات، به حمایت از صنایع داخلی ادامه می دهد که نقش مهمی در تقویت اقتصاد ملی کشور دارد.
معاون اقتصادی ریاست الوزرا تصریح کرد که به منظور حمایت از صنایع داخلی، برای فابریکه مذکور بر اساس قرارداد تمویل مرابحه اسلامی، ماشین های مهم به ارزش ۱۰۰ میلیون افغانی خریداری شده تا فشار هزینه های سرمایه گذاری بر آن کم شود.
ملابرادر همچنان گفت که امارت اسلامی تلاش میکند تا با افزایش سطح سرمایه گذاری، وابستگی به واردات خارجی را کاهش داده و زمینه اشتغال را برای شهروندان در داخل فراهم نماید.
او از تاجران و سرمایه گذاران خواست تا برای آبادی و رشد اقتصادی افغانستان در این کشور سرمایه گذاری کنند.
دفتر معاونیت اقتصادی ریاست الوزرا گفته است که در فابریکه کمپل سازی از مواد خام کشور مانند پشم و پنبه استفاده میشود که در کنار تقویت بخش مالداری و زراعت به افزایش فرصت های شغلی نیز کمک خواهد نمود.
در این فابریکه حدود ۹۳۰ میلیون افغانی سرمایه گذاری شده است و در حال حاضر روزانه ظرفیت تولید ۱۰۰۰ کمپل را دارد.
این فابریکه برای حدود ۹۰۰ نفر زمینه کار را فراهم کرده است.
تجارت
وزارت صنعت: میزان تجارت میان افغانستان و ایران به بیش از ۱.۸ میلیارد دالر رسیده است
وزارت صنعت و تجارت میگوید که در جریان هفت ماه سال ۱۴۰۳ میزان مبادلات تجارتی میان افغانستان و ایران به بیش از ۱.۸ میلیارد دالر امریکایی رسیده است.
عبدالسلام جواد آخندازاده، سخنگوی وزارت صنعت وتجارت گفته است که این مبادلات شامل موادهای نفتی و غیرنفتی میشود.
به گفته جواد آخندزاده، تجارت و ترانزیت با ایران در حال گسترش است.
آقای آخندزاده بیان نموده است: «تجارت افغانستان با ایران در جریان هفت ماه سال ۱۴۰۳ به ارزش یک میلیارد و ۸۲۷ میلیون دالر بوده که از این میان، ۳۰ میلیون دالر صادرات و یک میلیارد و ۷۹۷ میلیون دالر واردات میباشد.»
او افزود: «اکثر اقلام عمده صادراتی سنگهای معدنی، کشمش، انواع نوشابهها و دانههای کنجد بوده و اقلام عمده وارداتی هم تیل تیزل، پترول، مواد خام فابریکات، گاز مایع و سمنت میباشد.»
ازسویی دیگر، مقامهای ایرانی نیز گفتهاند که از ابتدای سال جاری تاکنون میزان صادرات کالاهای غیرنفتی به افغانستان به ۱.۳ میلیارد دالر افزایش یافته است.
گفتنی است که روزنامه تهران تایمز به نقل از مقامات گمرک ایران گزارش داده که افغانستان پنجمین واردکننده بزرگ محصولات غیرنفتی ایران در هفت ماه گذشته بوده است.
تجارت
صادرات غیرنفتی ایران به افغانستان ۳۱درصد افزایش یافته است
ارزش واردات ایران از افغانستان نیز به بیش از ۳۳ میلیون دالر رسیده است که رشد ۱۹۲ درصدی داشته و اقلام عمده وارداتی شامل جو، جواری، ممپلی و مرچ بودهاند.
اتشه تجارتی ایران در افغانستان گفته است که صادرات غیرنفتی ایران به افغانستان در شش ماه نخست سال روان هجری خورشیدی با ۲۵۴ میلیون دالر افزایش به بیش از یک میلیارد و ۷۰ میلیون دالر رسیده است.
بر اساس آمارهای ارائه شده از سوی اتشه تجارتی ایران، این میزان صادرات نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۳۱ درصد رشد داشته است.
خبرگزاری ایلنا گزارش داده است که در این مدت، نزدیک به ۵۶۰ هزار تن کالای ایرانی به شمول آهن، فولاد، سمنت، تخم مرغ و کچالو وارد افغانستان شده است.
در همین حال حسین روستائی، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران، در مصاحبهای گفته است که ارزش و وزن صادرات غیرنفتی ایران به افغانستان به ترتیب ۲۵۴ میلیون دالر و ۵۵۹ هزار تن افزایش یافته است و مجموع وزن صادرات به ۲ میلیون و ۵۲۳ هزار تن رسیده که در مقایسه با سال گذشته، رشد ۲۸ درصدی داشته است.
به گفته او همچنین، ارزش واردات ایران از افغانستان نیز به بیش از ۳۳ میلیون دالر رسیده است که رشد ۱۹۲ درصدی داشته و اقلام عمده وارداتی شامل جو، جواری، ممپلی و مرچ بودهاند.
-
رویداد های اخیر4 روز ago
خلیلزاد: رو گردانیدن از افغانستان اشتباه است، توافق دوحه میتواند مبنای تعامل با امارت اسلامی باشد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
برنامه «قرعهکشی خوشبخت» افغان بیسیم؛ یک مشترک از کندهار برنده یک میلیون افغانی شد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
وزارت مخابرات هزینه انترنت و تماسهای تیلفونی را کاهش میدهد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
ترمپ افراد کم تجربه را برای پستهای مهم انتخاب کرده است
-
رویداد های اخیر4 روز ago
عبدالغنی برادر: امارت اسلامی کاهش فقر و ایجاد فرصتهای شغلی را اولویت خود میداند
-
رویداد های اخیر4 روز ago
هزار زندانی افغان از ایران به افغانستان بازگردانده میشوند
-
رویداد های اخیر4 روز ago
مجاهد: امارت اسلامی متعهد به آزادی و فعالیت رسانهها در چارچوب اصول اسلامی است
-
رویداد های اخیر4 روز ago
تیم ترمپ در حال تهیه فهرستی از افسران پنتاگون بهمنظور برکناری آنها است