تجارت
بانک جهانی: کووید-۱۹ معیشت مردم افغانستان را با خطر مواجه کرده است
بانک جهانی در گزارشی میگوید که رشد اقتصادی افغانستان درسال ۲۰۲۰ میلادی بنابرشیوع ویروس کووید-۱۹ بین ۵.۵ الی ۷.۴ درصد کاهش می یابد و این وضعیت منجر به افزایش دامنهی فقر و تنگدستی و کاهش شدید میزان عواید دولت خواهد شد.
این گزارش که زیر عنوان «ایستادگی در برابر طوفان» روز گذشته به نشر رسید، اثرات شیوع ویروس کوید-۱۹ بر انکشاف اقتصادی افغانستان با توجه به پیچیدگی اوضاع امنیتی، ابهام در تداوم میزان کمک های مالی جامعه جهانی و پیامد های احتمالی توافق سیاسی با گروه طالبان را به بررسی گرفته است.
این گزارش هشدار میدهد که بنابر کاهش سطح درآمد و افزایش قیمت مواد غذایی و سایر نیازمندی های اولیه خانواده ها، ممکن میزان افغان های که تحت خط فقر زندگی می کنند از ۵۵ درصد در سال ۲۰۱۷ به ۷۲ درصد در سال ۲۰۲۰ میلادی افزایش یابد.
هینری کرالی، رییس دفتر بانک جهانی در افغانستان میگوید:"بحران ناشی از شیوع ویروس کووید-۱۹ تاثیرات فوق العاده منفی را روی شرایط زندگی مردم افغانستان برجا گذاشته است. از سوی دیگر کاهش میزان عواید حکومت سبب شده است تا ادارات ذیربط نتوانند منابع مالی را به منظور حفظ سلامتی مردم، راه اندازی برنامه های امرار معیشت برای نفوس فقیر جامعه و در نهایت تسریع رشد اقتصادی کشور روی دست گیرند."
یافته های این گزارش هم چنان نشان میدهد که میزان فعالیت های اقتصادی در شش ماه نخست سال ۲۰۲۰ میلادی به دلیل قرنطین شهر ها و اتخاذ تدابیر وقایوی به منظور جلوگیری از شیوع بیشتر ویروس کووید-۱۹ به شدت کاهش یافته است و این امر اثرات فوق العاده منفی را روی فعالیت سکتور صنایع و خدمات بر جا گذاشته است.
این نهاد میگوید که علیرغم افزایش قابل ملاحظهی در میزان کشت و تولید محصولات زراعتی پس از رفع خشکسالی سال ۲۰۱۸، کاهش تولیدات صنعتی و کاهش تقاضا برای خدمات از یک سو و از جانب دیگر کاهش عواید بنابر کسر تجارت و تقلیل وضع مالیات، فشار بالای نظام مالی افغانستان را به شدت افزایش داده است.
بانک جهانی میگوید که به منظور رفع اثرات بحران بوجود آمد این گزارش بانک جهانی بر اولویت بندی محتاطانه در انجام مصارف دولت به هدف حمایت از آسیب پذیرترین بخش ها و محدود ساختن خسارات اقتصادی در دراز مدت تاکید می کند.
این گزارش همچنان بر لزوم حمایت پایدار مالی از سوی جامعه جهانی برای افغانستان تاکید نموده است تا از طریق فراهم سازی کمک های بین المللی کاهش بوجود آمده در عواید داخلی این کشور جبران شود و وجوه مالی کافی به هدف تامین مصارف مورد نیاز برای بهبود اوضاع اجتماعی و اقتصادی قابل دسترس باشد.
هینری کرالی در این زمینه تصریح میکند: "به هدف حمایت از خانواده های آسیب دیده در اوضاع بحرانی فعلی نیاز است تا اقدمات سریع و کوتاه مدت عملی گردند. از جانب دیگر ایجاد تسهیلات در تنظیم قوانین و مقررات تجارتی و حمایت از تداوم و پایداری خدمات عامه میتواند در درازمدت در بهبود اوضاع نقش کلیدی ایفا نماید. حمایت دوام دار جامعه جهانی و شرکای انکشافی سبب تأمین و گسترش فعالیت های ادارات حکومت افغانستان گردیده و در نتیجه میتواند سبب احیای اعتماد سکتور خصوصی گردد. بانک جهانی در راستای تطبیق برنامه های کوتاه مدت و بستر سازی برای بهبود اوضاع اجتماعی و اقتصادی در دراز مدت با دولت افغانستان همکاری نزدیک خواهد داشت."
تجارت
طی مراحل گمرکی در تورخم از ۵۰۰ لاری در روز به ۱۰ لاری کاهش یافته است
اتاق تجارت و صنعت سرحد پاکستان اعلام کرده که طی مراحل گمرکی در گذرگاه تورخم از ۴۰۰ الی ۵۰۰ لاری در روز به ۵ الی ۱۰ لاری کاهش یافته است.
فضل مقیم خان، رئیس اتاق تجارت و صنعت سرحد پاکستان این مطلب را در مراسم امضای یک تفاهمنامه با اتاق مشترک تجارت و صنعت پاکستان و افغانستان به منظور توسعه تجارت و همکاریهای دوجانبه بیان کرد.
او گفت که حجم تجارت بین پاکستان و افغانستان از سه میلیارد دالر در سال به ۱ میلیارد دالر کاهش یافته است.
به گفته وی، وضع تعرفه دو درصدی بر موترهای باربری از سوی حکومت ایالت خیبرپختونخوا به هدف توسعه زیربناها، بر تجارت و ترانزیت تاثیر گذاشته است.
تجارت
بانک مرکزی پاکستان از افزایش صادرات این کشور به افغانستان خبر داد
بانک مرکزی پاکستان گزارش داده که صادرات این کشور به افغانستان در چهار ماه بین جولای و اکتوبر امسال به بیش از ۲۹۱ میلیون دالر افزایش یافته است.
به گزارش این نهاد، ارزش صادرات پاکستان به افغانستان در همین مدت در سال گذشته حدود ۱۸۲ میلیون دالر بود.
بانک مرکزی پاکستان گفته است که صادرات این کشور به هفت کشور منطقه مشمول افغانستان حدود ۴ درصد افزایش یافته است. کشورهای دیگر عبارتند از: چین، بنگلهدیش، سریلانکا، هند، نیپال و مالدیف.
این در حالیست که اخیراْ اتاق مشترک تجارت و صنایع پاکستان و افغانستان در مورد کاهش شدید سطح تجارت میان پاکستان و افغانستان ابراز نگرانی کرده است.
ضیاءالحق سرحدی، معاون ارشد اتاق مشترک تجارت و صنایع پاکستان و افغانستان خاطرنشان کرد که حجم تجارت بین این دو کشور در گذشته نزدیک به ۲.۵ میلیارد دالر بود، اما اکنون به ۷۰۰ میلیون دالر کاهش یافته است.
تجارت
نگرانی اتاق مشترک تجارت پاکستان و افغانستان از کاهش میزان تجارت میان این دو کشور
ضیاءالحق سرحدی، معاون ارشد اتاق مشترک تجارت و صنایع پاکستان و افغانستان، در مورد کاهش شدید سطح تجارت میان پاکستان و افغانستان ابراز نگرانی کرده است.
بر اساس گزارش رسانههای پاکستان، آقای سرحدی در یک بیانیه مطبوعاتی روز چهارشنبه اجرای مالیات دو درصدی توسعه زیربناها توسط حکومت ایالتی خیبرپختونخوا برای محمولههای صادراتی را یکی از دلایل کاهش سطح تجارت با افغانستان و کشورهای آسیای مرکزی عنوان کرد.
او خاطرنشان کرد که حجم تجارت دوجانبه پاکستان و افغانستان در گذشته نزدیک به ۲.۵ میلیارد دالر بود، اما اکنون به ۷۰۰ میلیون دالر کاهش یافته است.
آقای سرحدی همچنان بسته شدن مکرر گذرگاه تورخم، اجرای طرح صدور سند موقت برای رفت و آمد موترهای باربری، و محدودیتها در بندر کراچی را از دلایل دیگر کاهش سطح تجارت میان پاکستان و افغانستان عنوان کرد.
-
رویداد های اخیر4 روز ago
در دو حادثه ترافیکی در مسیر شاهراه کابل-کندهار بیش از ۱۰۰ تن کشته و زخمی شدند
-
رویداد های اخیر5 روز ago
تلویزیون آریانا حق نشر مسابقه نهایی کریکت تست قهرمانی جهان را بهدست آورد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
حاکم سوریه: تفاوتهای زیادی بین ما و امارت اسلامی وجود دارد
-
رویداد های اخیر3 روز ago
فعالیت دو شرکت ترانسپورتی به دلیل حوادث ترافیکی تعلیق شد
-
اخبار ساحوی3 روز ago
یک مقام ارشد امریکا میگوید برنامه راکتی پاکستان «تهدیدی در حال ظهور» است
-
جهان4 روز ago
دستکم ۱۰۰ سرباز کوریای شمالی طی درگیریها در اوکراین کشته شدهاند
-
رویداد های اخیر4 روز ago
وزیر خارجه امریکا با اشاره به حاکمان کنونی سوریه گفته است که آنان از افغانستان درس بگیرند
-
اخبار ساحوی4 روز ago
در حملات اسرائيل بر غزه ۲۰ تن جان باختند