صحت
اتحادیه خدمات دوایی هرات: هنوز هم دوا به گونه غیرقانونی وارد کشور میشود
اتحادیه خدمات دوایی در هرات میگوید که هنوز هم بازار قاچاق ادویه گرم است و به گونه غیرقانونی وارد کشور میشود.
به گفته این اتحادیه، شرکت های مختلف دواها را با برند ونشان خاص وارد می کنند، بناءً تفاوت قیمت در بازارها محسوس است.
این در حالی است که شهروندان میگویند که در بعضی از دواخانه ها اضافه ستانی وجود دارد.
احمد فردین جامی، باشنده هرات میگوید: «به جای همکاری با مردم، مشاهده میشود که قیمت دوا در دواخانه ها افزایش پیدا کرده یا هر کمپنی عین دوا را با نام مخصوص خود به بازار عرضه میکند.»
عبدالوحید مفکر، باشنده هرات میگوید: «ریاست صحت عامه باید روی این موضوع یک برنامه ریزی منظم داشته باشد تا دواخانه ها را نظارت کنند.»
اتحادیه خدمات دوایی در زون غرب به این باور است که بازار دوا هنوز هم به گونه صدفیصد کنترول نمی شود، روند قاچاق دوا به داخل کشور ادامه دارد و شرکتهای مختلف دواها را با برند ونشان خاص وارد می کنند، بناءً تفاوت قیمت در بازار دوا محسوس است.
عبدالکریم شیرزاد، رئیس اتحادیه خدمات دوایی زون غرب میگوید: «هنوز قوانین صد فیصد تطبیق نمیشود. امکانات ارگان های مسئول آنقدر وسیع نیست که بتوانند دقیقاً تحت کنترول بگیرند. اتحادیه های دوایی در سراسر افغانستان وجود دارد که همین زنجیره اتحادیه ها یک کمی بازار را تحت کنترول دارند ولی اتحادیه ها ادارات اجرایی نیستند.»
اما اداره صحت عامه تاکید میکند که بارها با کسانی که اضافه ستانی کرده و یا جواز آنها مشکل داشته برخورد جدی صورت گرفته است.
محمد آصف کبیر، معاون صحت عامه هرات میگوید: «اداره صحت عامه همیشه در برنامه های نظارتی خود، اسناد و مدارکی که شرکت دوا را خریداری کرده با آن قیمتی که به فروش میرساند، تطابق داده است ولی ما شاهد مواردی هم بودیم که تخطی های دال بر اضافه ستانی هایی صورت میگرفته است.»
از سوی دیگر برخی فروشنده های دوا به این باور اند که قیمت ها در بازارهای جهانی درحال تغییر است. با این حال دوای مورد نیاز بازار از صدها شرکت خارجی وارد کشور میشود، بناءً متنوع بودن دواها سبب تفاوت در قیمت آنها شده است.
فریدون توخی، وکیل صنف دواخانه داران شهر هرات میگوید: «فعلاً دواهای که در بازار فروخته میشود، دواهای اصلی و با کیفیت و از کمپنی های معتبر بینالمللی است.»
خالد احمد غفوری، وارد کننده دوا میگوید: «دو بحث اینجا وجود دارد، یکی اینکه مردم میگویند دوا گران شده است. یکی اینکه به سطح جهانی اگر ما و شما حساب بکنیم، مواد خام در تمام جهان هر چه که باشد، گران شده است.»
در هرات صدها دواخانه و شرکت واردکننده دوا وجود دارد و همواره مسئله تفاوت قیمتها معضل جدی برای مردم بوده است.
صحت
تیم انتقال ترمپ در حال برنامهریزی برای خروج امریکا از سازمان صحت جهانی است
ترمپ روند خروج یک ساله از سازمان صحت جهانی را در سال ۲۰۲۰ آغاز کرد اما شش ماه بعد جو بایدن، رئیسجمهور امریکا، این تصمیم را تغییر داد.
یک منبع آگاه به رویترز گفته است که تیم انتقال دونالد ترمپ، رئیسجمهور منتخب امریکا، برای خروج عاجل این کشور از سازمان صحت جهانی برنامهریزی میکند. ترمپ چندین منتقد این سازمان را برای مناصب بالا در بخش صحت عمومی امریکا نامزد کرده است.
لارنس گوستین، استاد صحت جهانی در پوهنتون جورج تاون به این خبرگزاری گفت: «من کاملا میدانم که او [ترمپ] قصد دارد در روز اول یا در اولین روزهای حکومتش از سازمان [صحت جهانی] خارج شود.»
این طرح که با انتقاد ترمپ از سازمان صحت جهانی مطابقت دارد، تغییری چشمگیر در سیاست ایالات متحده در حوزه صحت بین المللی به وجود خواهد آورد و واشنگتن از مبارزه کشورها با بیماریهای همهگیر کنار کشیده خواهد شد.
ترمپ چندین منتقد این سازمان را در حوزه صحت در حکومت خود تعیین کرده است. یکی از آنان رابرت اف کندی جونیور، یک منتقد به واکسین است که به عنوان وزیر صحت ایالات متحده نامزد شده است.
ترمپ روند خروج یک ساله از سازمان صحت جهانی را در سال ۲۰۲۰ آغاز کرد اما شش ماه بعد جو بایدن، رئیسجمهور امریکا، این تصمیم را تغییر داد.
ترمپ میگوید سازمان صحت نتوانسته است چین را در مورد شیوع زودهنگام کووید-۱۹ مسئول بداند. او بارها سازمان صحت جهانی را دست نشانده چین خوانده و قول داده است که کمکهای ایالات متحده به این سازمان را صرف برنامههای صحی داخلی کند.
صحت
کمبود امکانات در شفاخانه حوزوی هرات
با آنکه روزانه بیش از یکهزار مریض در شفاخانه حوزوی هرات زیر تداوی قرار میگیرند، اما مسوولان در این شفاخانه میگویند میزان مراجعه مریضان نسبت به امکانات کنونی دو برابر است، بناء مشکلات نبود جای و کمبود امکانات وجود دارد.
درحالیکه این شفاخانه ۶۵۰ بستر دارد، اما روزانه به بیش از یکهزار مریض خدمات رسانی میشود. در بخشهای مختلف این شفاخانه در هر بستر دو تن از مریضان زیر تداوی هستند.
داکتران در این شفاخانه میگویند تنها در بخش مراقبتهای ویژه نیاز است تا ۶۵ بستر وجود داشته باشد، درحالیکه حدود ده بستر وجود دارد، همینگونه در بخش هیمودیالیز نیز از هفده دستگاه حدود هشت دستگاه آن فعال می باشد.
مسوولان این شفاخانه میگویند با آنکه روزانه در تمام بخشها روند خدمات رسانی صحی جریان دارد، اما نسبت به میزان بلند مراجعه کنندگان، امکانات کافی وجود ندارد.
برخی باشندگان هرات میگویند بیشتر بخشها به ویژه هیمودیالیز و بخش اطفال این شفاخانه نیاز به امکانات کافی و جای دارد.
صحت
داکتران بدون مرز: حذف زنان از انستیتوتهای طبی در افغانستان، آینده مراقبتهای صحی در این کشور را تهدید میکند
سازمان داکتران بدون مرز هشدار داده است که تصمیم امارت اسلامی مبنی بر ممنوعیت آموزش زنان در انستیتوتهای طبی در افغانستان عواقب گستردهای برای سلامت زنان در کشور خواهد داشت.
این سازمان در بیانیهای روز جمعه گفت که تعداد کارکنان مراقبتهای صحی زن در افغانستان از قبل ناکافی است و اقدام جدید، دسترسی به مراقبتهای صحی با کیفیت را بیشتر محدود مینماید و خطرات جدی برای ارائه خدمات در آینده ایجاد میکند.
میکائیل لی پیه، نماینده سازمان داکتران بدون مرز در افغانستان گفت: «هیچ سیستم مراقبت صحی بدون کارکنان زن تحصیل کرده وجود ندارد. بیش از ۵۰ درصد کدر طبی ما زن هستند. تصمیم ممنوعیت آموزش زنان در انستیتوتهای طبی، آنان را هم از تحصیل و هم از ارائه بیطرفانه مراقبتهای صحی محروم میکند.»
این سازمان تاکید کرد که نیازهای طبی در افغانستان بسیار زیاد است و کدر طبی زن باید برای رسیدگی به این نیازها آموزش ببینند.
لی پیه گفت: «اگر هیچ دختری نتواند در مکاتب متوسطه درس بخواند و هیچ زنی نتواند در پوهنتونها یا انستیتوتهای طبی تحصیل کند، کارکنان صحی زن در آینده از کجا خواهند آمد و چه کسانی در زمانی که زنان افغان در آسیبپذیرترین شرایط خود هستند، به خدمت آنان خواهند پرداخت؟ برای اینکه خدمات ضروری برای همه جنسیتها در دسترس باشد، باید توسط همه جنسیت ها ارائه شود.»
اخیراً گزارشهایی منتشر شده است که رهبر امارت اسلامی دستور بسته شدن انستیتوتهای طبی به روی زنان را صادر کرده است. امارت اسلامی هنوز به طور رسمی در این مورد اظهار نظر نکرده است.
-
رویداد های اخیر4 روز ago
مکتوب تازه وزارت اقتصاد: فعالیت انجوهای که در آن زنان کار میکنند، تعلیق خواهد شد
-
اخبار ساحوی4 روز ago
رئیس جمهور آذربایجان: علت سقوط طیاره مسافربری شلیک در خاک روسیه بود
-
جهان5 روز ago
سقوط طیاره مسافربری در کوریای جنوبی ۶۲ کشته برجا گذاشت
-
اخبار ساحوی5 روز ago
یک قوماندان پولیس ایران در حمله انتحاری کشته شد
-
جهان3 روز ago
امریکا کمک ۵.۹ میلیارد دالری را برای اوکراین اعلام کرد
-
جهان4 روز ago
جیمی کارتر، رئیسجمهور پیشین امریکا در ۱۰۰ سالگی درگذشت
-
رویداد های اخیر3 روز ago
جام قهرمانی سنوکر آریانا ماه آینده برگزار میشود
-
علم و تکنالوژی3 روز ago
وزارت خزانهداری امریکا: هکرهای چینی اسناد را به سرقت بردند