جهان
سازمان اتمی: حدود ۲.۵ تن یورانیوم در لیبیا مفقود شد
سازمان بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه (۲۴حوت) در گزارشی اعلام کرد مفتشان این سازمان در تحقیقات خود دریافتند که حدود ۲.۵ تن یورانیوم طبیعی از یک منطقه در لیبیا که تحت اداره دولت نیست, مفقود شده است.
به نقل از خبرگزاری رویترز براساس گزارش محرمانه رافائل گروسی, سرمنشی سازمان اتمی به کشورهای عضو این سازمان, این نتیجه تحقیقاتی است که روز سه شنبه انجام شده است. این تحقیقات در ابتدا برای سال گذشته برنامه ریزی شده بود که "به دلایل شرایط امنیتی در منطقه به تعویق افتاد. "
در این گزارش آمده است:«مفتشان سازمان بین المللی انرژی اتمی دریافتند که ۱۰ بشکه حاوی تقریبا ۲.۵ تن یورانیوم طبیعی به شکل (کنسانتره سنگ اورانیوم) که قبلاً توسط دولت لیبیا گزارش شده بودند, در مکان اعلام شده وجود نداشتند.
یراساس این گزارش که سازمان بین المللی اتمی "تحقیقات بیشتری " را برای مشخص شدن نحوه مفقود شدن یورانیوم از این مکان که به نام آن اشاره نشده است، انجام خواهد داد.
معمر قذافی رهبر پیشین لیبیا در سال ۱۹۷۰ نخستین راکتور تحقیقی ۱۰ مگاواتی را برای نیروگاه تاجورا از شوروی خریداری کرد. سه سال بعد تلاش کرد تا از طریق پاکستان نخستین گام را برای ساخت بمب اتمی اسلامی بردارد اقدامی که البته به انجام نرسید.
این شکست قذافی را وا داشت تا دو سال بعد از دانشمندان عرب بخواهد با ترک امریکا و کشورهای غربی به لیبیا مهاجرت کنند و این کشور را در ارتقای توان هستهای یاری دهند؛ عملکردی که سرانجام امریکاییها را برآن داشت تا در سال ۱۹۸۲ لیبیا را در فهرست ۶۳ کشور فعال در عرصه اتمی قرار دهند و همکاریهای علمی پوهنتونهای این کشور با لیبیا را ممنوع کند.
قذافی در مسیر اتمی کردن لیبیا با اتکا به درآمدهای سرشار نفتی موفق شد تا فناوری مورد نیاز خود را از طریق پاکستان، اتحاد جماهیرشوروی، فرانسه و حتی امریکا تامین کند.
اما پس از فشارهای بینالمللی برای جلوگیری از اتمی شدن لیبیا, قذافی معاهده منع اشاعه اتمی یا ان پی تی را امضا کرد. قذافی برای رهایی از فشار همه جانبه سرانجام با مذاکره با غرب موافقت کرد. نتیجه مذاکرات محرمانه ۹ ماهه میان انگلیس، امریکا و لیبیا به توقف کامل فعالیتهای اتمی و کاهش فعالیتهای راکتی این کشور منتهی شد و مفتشان بینالمللی اجازه یافتند تا از مراکز دلخواه بازدید کنند.
جهان
در انفجار تانکر تیل در نایجریا ۷۰ نفر کشته شدند
سازمان مدیریت عاجل نایجریا در بیانیه ای اعلام کرد: «تا این لحظه، بیش از ۷۰ جسد پیدا شده، ۵۶ نفر زخمی شده اند و بیش از ۱۵ مغازه تخریب شده اند.»
به گزارش خبرگزاری رویترز، بیش از ۷۰ نفر بر اثر انفجار یک تانکر تیل روز شنبه (۲۹جدی) در امتداد جاده یک جاده در منطقه دولت محلی سولجا در ایالت نیجر واقع در کشور نایجریا جان خود را از دست دادند.
یکی از مقامات ایالت نیجر در این خصوص گفت: «سوخت تانکر حامل تیل در محل حادثه در جاده ریخت و مردم بدون اطلاع از خطر قریب الوقوع، برای برداشتن بنزین سمت آن رفتند.»
این مقام محلی اضافه کرد: «کسانی که برای جمع آوری تیل رفته بودند در شعلههای آتش سوختند، همانطور کسانی که برای نجات آنها رفتند نیز متاثر شدند. در این حادثه دلخراش ۷۰ نفر جان خود را از دست دادند.»
سازمان مدیریت عاجل نایجریا در بیانیه ای اعلام کرد: «تا این لحظه، بیش از ۷۰ جسد پیدا شده، ۵۶ نفر زخمی شده اند و بیش از ۱۵ مغازه تخریب شده اند.»
زخمیان رویداد برای تداوی به شفاخانهها منتقل شدهاند و تلاشها برای بهبودی زخمیان ادامه دارد.
جهان
کابینه اسرائیل توافق آتشبس در غزه را تایید کرد
یک روز قبل از آغاز برنامه ریزی شده توافق آتشبس و آزادی گروگانها میان اسرائیل و حماس، دفتر بنیامین نتنیاهو، صدر اعظم اسرائیل روز شنبه اعلام کرد که کابینه اش این توافق را تایید نمود.
به گزارش رویترز، اسرائیل در ساعات اولیه روز شنبه پس از نشست بیش از شش ساعته، توافقی را تصویب کرد که میتواند راه را برای پایان دادن به جنگ ۱۵ ماهه در غزه، منطقه تحت کنترول حماس هموار کند.
دفتر نتنیاهو در بیانیه ای کوتاه گفت: «دولت چارچوب بازگشت گروگان ها را تصویب کرده است. چارچوب آزادی گروگان ها از روز یکشنبه اجرایی می شود.»
در خود غزه، طیارههای جنگی اسرائیل از زمان دستیابی به توافق آتشبس به حملات سنگین خود ادامه دادهاند. داکتران در غزه گفتند که حمله هوایی اسرائیل صبح روز شنبه پنج نفر را در خیمهای در منطقه مواصی در خان یونس در جنوب عزه کشت.
از زمان اعلام توافقنامه در روز چهارشنبه، تعداد فلسطینیهایی که از اثر بمباران اسرائیل کشته شدند به ۱۱۹ نفر رسید.
پس از تصویب توافق توسط کابینه اسرائیل، مذاکره کننده ارشد امریکایی برت مک گورک گفت که این طرح در مسیر تعیین شده پیش می رود. قصر سفید انتظار دارد که آتش بس از صبح یکشنبه آغاز شود و سه گروگان زن بعد از ظهر یکشنبه از طریق صلیب سرخ به اسرائیل سپرده شوند.
بر اساس این توافق، آتشبس سه مرحلهای با مرحله اولیه شش هفتهای آغاز میشود که در آن گروگانها نزد حماس با زندانیان بازداشت شده توسط اسرائیل مبادله میشوند.
سی و سه نفر از ۹۸ گروگان باقی مانده اسرائیلی شامل زنان، کودکان و مردان بالای ۵۰ سال قرار است در این مرحله آزاد شوند. اسرائیل تا پایان مرحله اول تمامی زنان و کودکان فلسطینی زیر ۱۹ سال در زندان های اسرائیل را آزاد خواهد کرد.
اسامی ۹۵ زندانی فلسطینی که قرار است روز یکشنبه تحویل داده شوند، روز جمعه توسط وزارت عدلیه اسرائیل اعلام شد.
جهان
دفتر نتنیاهو میگوید کابینه اسرائیل برای تایید توافق آتشبس تشکیل جلسه میدهد
دفتر بنیامین نتنیاهو، صدراعظم اسرائیل روز جمعه اعلام کرد که کابینه اسرائیل برای تایید نهایی توافق با حماس برای آتشبس در نوار غزه و آزادی گروگانها تشکیل جلسه میدهد.
به گزارش رویترز، در غزه، طیارههای جنگی اسرائیل به حملات شدید خود ادامه دادند و مقامات فلسطینی اواخر روز پنجشنبه گفتند که حداقل ۸۶ نفر در یک روز پس از اعلام آتش بس کشته شدند.
با آشکار شدن اختلافات طولانی مدت در میان وزیران، اسرائیل جلساتی را که قرار بود در روز پنجشنبه زمانی که کابینه قرار بود در مورد توافق رای گیری کند، به تعویق انداخت و حماس را مسوول این تاخیر دانست.
اما در ساعات اولیه روز جمعه، دفتر نتنیاهو اعلام کرد که جلسه برای تایید توافق قریب الوقوع است.
دفتر وی در بیانیهای اعلام کرد: «صدراعظم بنیامین نتنیاهو از تیم مذاکرهکننده مطلع شد که توافقهایی درباره توافق برای آزادی گروگانها حاصل شده است.»
در این بیانیه آمده است که کابینه امنیتی اسرائیل روز جمعه قبل از تشکیل جلسه کامل کابینه برای تصویب این توافق تشکیل جلسه خواهد داد.
هنوز مشخص نیست که آیا کابینه عمومی در روز جمعه یا شنبه تشکیل جلسه میدهد یا اینکه آتشبس که قرار است روز یکشنبه آغاز شود، تاخیر خواهد داشت.
جان کربی، سخنگوی قصر سفید گفت واشنگتن معتقد است که توافق در مسیر درستی قرار دارد و انتظار میرود که آتشبس در درگیری ۱۵ ماهه «در اواخر این هفته» آغاز شود.
انتونی بلینکن، وزیر امور خارجه امریکا روز پنجشنبه گفت که مشکل به وجود آمده در پایان مذاکرات باید حل شود.
رویترز به نقل از یک مقام امریکایی که نخواست نامش فاش شود، گزارش داده است که این اختلاف بر سر هویت برخی از زندانیانی است که حماس میخواهد آزاد شوند. این مقام گفت که فرستادگان جو بایدن و دونالد ترمپ در دوحه با میانجی های مصری و قطری در حال تلاش برای حل این مشکل هستند.
عزت الرشق، یکی از مقامات ارشد حماس گفت که این گروه به توافق آتش بس پایبند است.
-
رویداد های اخیر4 روز ago
بایدن وضعیت اضطراری امریکا در رابطه به بحران بشری افغانستان را تمدید کرد
-
رویداد های اخیر3 روز ago
بایدن: تاریخ نشان خواهد داد که خروج از افغانستان کار درستی بود
-
رویداد های اخیر3 روز ago
رهبر جماعت اسلامی پاکستان: نباید با افغانستان بجنگیم
-
اخبار ساحوی4 روز ago
حملات هوایی بر غزه پس از اعلام توافق آتشبس میان اسرائیل و حماس
-
علم و تکنالوژی4 روز ago
تیکتاک در امریکا غیرفعال میشود
-
رویداد های اخیر2 روز ago
هند میگوید که به دنبال تقویت روابط با افغانستان است
-
رویداد های اخیر4 روز ago
سازمان ملل: نیم میلیون کودک افغان در خطر سوء تغذیه در سال ۲۰۲۵ قرار دارند
-
جهان3 روز ago
دفتر نتنیاهو میگوید کابینه اسرائیل برای تایید توافق آتشبس تشکیل جلسه میدهد