بی بی سی فارسی
تخریب سینما پارک؛ صحرا کریمی اعتصاب غذا کرد، فرهاد دریا نامه سرگشاده نوشت


در پی تصمیم ریاست جمهوری افغانستان و شهرداری کابل برای تخریب ساختمان سینما پارک، یکی از سینماهای قدیمی کابل، صحرا کریمی، رئیس نهاد “افغان فلم” اعلام کرده که از امروز در داخل این سینما دست به اعتصاب غذا زده و هشدار داده که اگر سینما را ویران میکنید، با وی یکجا ویران کنید.
اداره “افغان فلم” افغانستان، نهاد دولتی سینمای این کشور قبلا در یک اعلامیه گفته بود که ویران کردن یک مکان تاریخی و فرهنگی ادامه ویرانی فرهنگ یک جامعه است و به شدت با تخریب این مکان مخالفت کرده است.
اما حدود یک ساعت پس از آن که خانم کریمی برای اعتراض داخل این سینما رفت، از سوی پلیس از آنجا بیرون کرده شد. او در توییتی نوشته است:”مرا به زور پلیس با فرمان امرالله صالح از داخل سینما بیرون کردند؛ سر من حمله کردند و سینما را ویران کردند.”
https://twitter.com/sahraakarimi/status/1325801514150006785?s=20
دقایقی قبل از آن هم خانم کریمی ویدیوی کوتاهی از جریان اعتراض و همزمان تخریب شدن ساختمان سینما منتشر کرده بود و نوشت که داخل سینما قرار دارد و ویرانی آن هم ادارمه دارد.
https://twitter.com/sahraakarimi/status/1325801510522019840?s=20
در همین حال ویدیویی از رئیس “افغانفلم” منتشر شده که او در حال گریه و شکایت از پلیس در محل نشان میدهد.
از سویی هم در ادامه واکنشها به تخریب ساختمان “سینما پارک” در شهر نو کابل، فرهاد دریا، هنرمند شناخته شده افغانستان نیز با ارسال نامهای به امرالله صالح، معاون اول رئیس جمهوری نوشت: “نفسِ عمل تخریب سینما پارک، تفاوتی با نفس تخریب بتهای بودا ندارد.”

این هنرمند افغانستان این نامه سرگشاده را در صفحه فیسبوکاش نشر کرده و گفته: “بودا در مقیاس بزرگتر و جهانشمولتر آن مطرح است و سینماها در ابعادکوچکتر، و هردو از ارزشهای نگهداشتنی فرهنگی اند.”
- سینما پارک؛ تخریب ساختمان سینمای قدیمی کابل خبرساز شد
- پنج فیلم ناتمام دولتهای چپگرای افغانستان در مستندی از مریم غنی
- سینمای افغانستان در پرتو کودتای هفت ثور
شهرداری کابل میگوید بنا به “هدایت امرالله صالح، معاون اول رئیس جمهوری” تصمیم گرفته که ساختمان سینما پارک شهر کابل را تخریب کند.
https://twitter.com/sahraakarimi/status/1325781057900253184?s=20
این سینما که در اواخر دهه پنجاه خورشیدی ساخته شده بود، در آن بیشتر فیلمهای سینمای بالیوود هند نمایش داده میشد که در میان افغانها محببوبیت ویژه دارد اما در سالهای اخیر غیرقابل استفاده شده است.
فرهاد دریا در این نامه، از آقای صالح خواسته که بهجای تخریب این خانهی فرهنگی دستور بدهد که آن را ترمیم و احیای دوباره کنند.
او گفته وقتی قصر دارالامانِ باشکوه – که به مخروبهی مبدل شده بود، توانست با عظمت دیروز خود دوباره برپای بیایستد، یک سینمای کوچک که حرفی ندارد.
فرهاد دریا در پایان نامهاش به امرالله صالح نوشته که “شما بهتر از آنید که نام تان در تاریخ با تخریب یک مکان فرهنگی ثبت و حک شود.”
اما امرالله صالح، معاون رئیس جمهوری افغانستان در یاداشتی در صفحه رسمی فیسبوکاش به آقای دریا پاسخ داده و گفته:” “نوستالیژیها و دلتنگیهای بعضیها را درک میکنم. مشورت من برای شان این است که به عوض تبصرهنویسی کاری کنند که شهر نفساش تازه شود. و نیاز است که از میان دیوهای مست باید بگذریم.”
‘از میان دیوهای مست باید بگذریم ‘ مطلع یکی از آهنگهای آقای دریاست.
اما امرالله صالح، معاون رئیس جمهوری افغانستان گفته که این ساختمان به محل فروش مواد مخدر تبدیل شده بوده و بیشتر معتادان از آن استفاده میکرده است. او نوشته است: من بنای کدام سینما را نه بلکه یک متروکه معتادین را ویران میکنم.

وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان نیز در واکنش به این موضوع در صفحه فیسبوکش نوشته که “سینما پارک، یکی از میراثهای مهم فرهنگی، هنری و تاریخی کشور ماست. با سینما پارک و دیگر سینماهای افغانستان، شهروندان کشور با فیلم، سریال و نمایشهای هنری آشنا شدند. نزدیک به هفتاد سال از عمر سینما پارک میگذرد، و اکنون جزئی از میراثهای فرهنگی قابل حفظ به حساب میآید.”
در صفحه این وزارت آمده که هرچند در سالهای گذشته به دلیل در حاشیه بودن وزارت اطلاعات و فرهنگ، مدیریت سینماها به شهرداری (شاروالی) سپرده شده و تا هنوز این روال ادامه دارد. شهرداری کابل در این اواخر در یکی از جلسات معاون اول ریاست جمهوری، طرح تخریب سینما پارک را داده است و ظاهراً این خواست مورد تأیید هم قرار گرفته و فیصله شده است.

وزارت اطلاعات و فرهنگ، از شهرداری کابل خواسته که در این مورد قدری درنگ و شکیبایی به خرج دهد و از آقای صالح تقاضا کرده که فیصلهای جلسه مورد نظر را بازنگری کند. چون به گفته این وزارت، سینما پارک، بر فرض اینکه هیچ کاربردی نداشته باشد، یکی از میراثهای مهم فرهنگی قابل حفظ و جزء از خاطرههای هنری هنرمندان کشور است. تخریب آن به هیچ وجه مورد پذیرش افکار عمومی و شهروندان هم نیست.
شاهحسین مرتضوی، مشاور رئیس جمهوری افغانستان نیز در صفحه فیسبوکاش نوشته که به مسئولان پیشنهاد داده تا یک هفته به نهادهای ذیربط فرصت داده شود تا این نهادها در مشورت با فرهنگیان، سینماگران و هنرمندان روی بازسازی، نوسازی یا طرحهای بدیل مشورت کرده، طرح ها و نظریات مکتوب شان را شریک سازند.
- سینما پارک؛ تخریب ساختمان سینمای قدیمی کابل خبرساز شد
- ‘سینما صفر، تاتر هیچ’ در آپارات
- حمله افراد مسلح به صبا سحر، بازیگر سینما و افسر شناختهشده پلیس افغانستان
چند روز قبل شهرداری کابل اعلام کرد که تیم فنی این نهاد پس از بررسی سینما پارک به این نتیجه رسید که ساختمان این سینما امکان ترمیم و بازسازی را ندارد و باید تخریب شود.
سیمرا رسا، سخنگوی شهرداری کابل به بی بی سی گفته که تعمیر این سینما پس از تخریب دوباره با معیارهای جدید به عنوان یک مکان فرهنگی اعمار میشود.
ادامه واکنشها
و اما خبر تخریب سینما پارک واکنشهای زیادی از سوی فرهنگیان و کاربران شبکههای اجتماعی همراه شده است. تعداد زیادی از کاربران افغان شبکههای اجتماعی نیز کمپینی را زیر نام «سینما پارک را ویران نکنید.» به راه انداختهاند.
سید مخدوم رهین، وزیر پیشین اطلاعات و فرهنگ افغانستان، هم در یک یادداشت فیسبوکی خطاب به آقای صالح نوشته: عمارت سینما پارک را ویران نکنید و گر نه نام شما در تاریخ این شهر دردمند در کنار نام جنرال رابرت انگلیسی که پس از اشغال کابل بنای باستانی بالاحصار و سقف تاریخی چار چته کابل را ویران کرد، خواهند نگاشت.
او گفته که عمارت سینما پارک یادگار سالهای خوش آرامی، صلح و فضای زندگی صمیمانه با همی مردم کابل است.
صدیق برمک، از سینماگران افغان در توییترش نوشته که برای ویران ساختن سینما پارک، هیچ دلیلی توجیهپذیر نیست. “اگر ساختمان نیاز به مرمت دارد، لطفاً برای ترمیم اش یاری دهید . سوزاندن فیلم و سینما کار طالبان قرون وسطایی بود که دیدیم…”

رویا سادات، دیگر سینماگر افغانستان نیز در فیسبوکاش نوشته که “سینما پارک خاطره جمعی و میراث مشترک فرهنگی-تاریخی یک شهر است. سینما نماد فرهنگ و فرزانگی مردم است، نباید تخریب شود.”
او از مسئولان خواسته که هر نوع تصمیم مبتنی بر ترمیم یا اعمار مجدد با مشورت فرهنگیان و تیم معمارانی که از بناهای تاریخی مطالعه و شناخت دارند، صورت بگیرد.
مریم وفا، آوازخوان افغان نیز در صفحه رسمی فیسبوکاش نوشته که ویرانی بس است تاریخ مان را ویران نکنید! او گفته که راه حل تخریب نه بلکه تعویض مدیریت و بازسازی مکانهای فرهنگی است.
بی بی سی فارسی
‘آبی به رنگ آسمان’ در آپارات

این هفته در آپارات فیلم ‘آبی به رنگ آسمان’ ساخته امیر رفیعی به نمایش درمیآید. پس از آن آپارات با فرید اسماعیلپور تحلیلگر فیلم و عباس رضوی سرمربی پیشین باشگاه استقلال گفتگو خواهد کرد.این هفته در آپارات فیلم ‘آبی به رنگ آسمان’ ساخته امیر رفیعی به نمایش درمیآید. پس از آن آپارات با فرید اسماعیلپور تحلیلگر فیلم و عباس رضوی سرمربی پیشین باشگاه استقلال گفتگو خواهد کرد.
درباره فیلم
روزی روزگاری باشگاه فوتبالی بود به نام تاج که بنیه مالی و امکانات زیادی در داخل و خارج از ایران داشت. انقلاب که شد همه ورزشگاهها و ساختمانهای ورزشی این باشگاه درست مثل اسمش مصادره شد. بعد یک تیم استقلال درست شد که از تاج فقط رنگ آبیاش را حفظ کرده بود، به اضافه چند بازیکن متعصب و کسانی مثل منصور پورحیدری و ناصرحجازی. این دوهم سالهاست که دیگر نیستند. باشگاه استقلال که حالا یک تیم کاملا دولتی شده، سالهای سال است که معمولا وضع مالی خوبی ندارد و به اصطلاح هشتش گرو نهاش است. باشگاهی محدود به فوتبال که برای همان هم هر هفته دنبال یک زمین تمرین می گردد. پرسپولیس، رقیب اصلی استقلال یا تاج هم که مثل استقلال مدیران سفارشی دولتی را بالای سر خوش میبیند، به لحاظ مالی دست کمی از استقلال ندارد. اما گذشته تاج یا استقلال چگونه بوده است؟ در فیلم ‘آبی به رنگ آسمان’ به این موضوع پرداخته میشود.
ویژگی فیلم
‘ آبی به رنگ آسمان’ ساخته امیر رفیعی درباره تاریخچه تیم فوتبال استقلال است. این فیلم مستندی گزارشی بود درباره تاریخچه یک باشگاه. البته بعد از این قهرمانیهای آخر که دیدیم، تیم ‘استقلال’ فراز و فرودهاي بسیاری را پشت سر گذاشته و افراد بسیاری به این باشگاه به عنوان مربی و بازیکن آمده و رفته اند. اما آنچه بيش از هر چيز ديگرى در این مدت به چشم آمده، تغییر پیاپی مديران این باشگاه و همین طور باشگاه پرسپولیس توسط وزارت ورزش و جوانان است. مديرانی كه معمولا شناختى از مدیریت ورزشی نداشته اند و فقط در رقابت با باشگاه رقیب، بدهیهاى مالی را بيشتر و بيشتر كردهاند .
درباره کارگردان
امیر رفیعی مستندساز متولد ۱۳۵۹ در تهران است. او دانشآموخته مهندسی کشاورزی و کارشناسی ارشد علوم اجتماعی است. او مدتی به عنوان مشاور با باشگاه استقلال تهران همکاری داشته و در سال ۱۳۹۴ مستند ‘ من ناصر حجازی هستم.. ‘را به عنوان پژوهشگرو تهیهکننده به روی پرده برده است. فیلم ‘آبی به رنگ آسمان’ به کارگردانی او در سال ۱۳۹۷ در جشنواره سینما حقیقت در ایران به نمایش درآمده است ..
درباره کارشناسان
عباس رضوی بازیکن و مربی بازنشسته فوتبال و سرمربی پیشین تیم استقلال است. او در سال ۱۳۲۴ در تهران به دنیا آمد و با تیم فوتبال افسر که از تیمهای پایهای تاج سابق بود فوتبالش را شروع کرد. او مربیگری خود را همزمان با بازی برای تیم اقبال به عنوان دستیار در تیم جوانان تهران آغاز کرد و سهم بزرگی در بازیکنسازی فوتبال تهران به عهده گرفت. او در چندین باشگاه ایرانی مانند برق شیراز، ابومسلم و استقلال تهران در دهه پنجاه مربیگری کرد. تیم برق شیراز با مربیگری رضوی در سال ۱۳۵۶ عنوان بهترین تیم شهرستانی جام تخت جمشید را به دست آورد. در دهه شصت، او در سطوح نوجوانان و جوانان با تیم های ملی ایران کار میکرد. او همچنین به عنوان دستیار، با چندین مربی مشهور مانند رودلف ایلووفسکی، کلامان ماذلی، حشمت مهاجرانی کار کرده است. وی از دهه ۹۰ میلادی به عنوان مربی و سرمربی در چند باشگاه فوتبال در سوئد و مجارستان مشغول به کار بوده است.
فرید اسماعیلپور فیلمساز، پژوهشگر و دانشجوی مقطع دکترای سینما در دانشگاه سوربن فرانسه است. فعالیت سینمایی خود را در نوجوانی با تحصیل در دورههای آموزش فیلمسازی انجمن سینمای جوانان ایران و ساخت فیلمهای کوتاه تجربی آغاز کرد. پس از آن او کوشید تا با ساخت سه فیلم مستند درباره موسیقی فولکلور خراسان و یک فیلم درباره شیخ احمد جامی، صوفی و شاعر قرن ششم (مجموعه فرهنگ فولکلوریک خراسان)، سهم خود را در حفظ و انتقال این فرهنگ ایفا کند. وی تاکنون هشت فیلم مستند و چهار فیلم کوتاه داستانی و تجربی در کارنامه خود دارد. بعضی از فیلمهای او عبارتند از: ‘نوایی ‘، ‘ژنده پیل ‘، ‘نیمکت سنگی ‘، ‘آوریل بیرحمترین ماههاست ‘ و ‘نامه ایرانی ‘. اسماعیلپور در کنار فیلمسازی به عنوان نویسنده و مترجم با نشریههای سینمایی همکاری میکند و نیز کتاب ‘پیدایش سینمای مولف ایران، ابراهیم گلستان ‘ از وی به زبان فرانسه در پاریس منتشر شده است ….
گفتگوی آپارات – آبی به رنگ آسمان
گفتگوی آپارات با عباس رضوی سرمربی پیشین استقلال ومربی موفق فوتبال در چند باشگاه فوتبال در سوئد و مجارستان و فرید اسماعیلپور پژوهشگر سینما و مستند ساز درباره فیلم ‘آبی به رنگ آسمان’ساخته امیر رفیعی را اینجا ببینید .
ساعات پخش به وقت ایران
جمعه ۹ شب
شنبه ۱۱ صبح
یکشنبه ۱۲ شب
سهشنبه ۳ بعدازظهر
چهارشنبه ۱۲ شب
تکرار جمعه ۲ بامداد
ساعات پخش به وقت افعانستان
جمعه ۱۰ شب
شنبه ۱۲ ظهر
دوشنبه ۱ بامداد
سهشنبه ۴بعدازظهر
پنجشنبه ۱ بامداد
تکرار جمعه ۳ بامداد
آرشیو برنامه های آپارات
برای دسترسی به صفحات برنامههای گذشته آپارات روی اینجاکلیک کنید.
مشاهده برنامه از طریق وبسایت بیبیسی فارسی
این فیلم در ساعات اعلام شده در جدول فوق از طریق کلیک بر روی اینجا، لینک پخش زنده تلویزیون وبسایت بیبیسی فارسی
و یا اینجا، لینک پخش زنده تلویزیون بیبیسی فارسی در کانال بیبیسی فارسی در یوتیوب نیز قابل مشاهده است.
آدرس پست الکترونیک برنامه آپارات: aparat@bbc.co.uk
آدرس فیس بوک برنامه آپارات: https://www.facebook.com/bbcpersiantv
می توانید از طریق پنجره زیر هم با ما تماس بگیرید:
بی بی سی فارسی
‘الاکلنگهای صورتی’ بین دیوار مرزی آمریکا و مکزیک؛ برنده جایزه طراحی سال ۲۰۲۰


در حالی که معمولا دیوارها برای دور نگهداشتن مردم از هم طراحی میشوند، طراحی و نصب این الاکلنگها توانسته است مردم دو سمت مرز مکزیک و آمریکا را به هم نزدیک کند.
حالا این الاکلنگها که “دیوار تیتر-توتر” (دیوار الاکلنگ) نام دارد، جایزه سال ۲۰۲۰ “طراحی بیزلی” را، که توسط موزه طراحی لندن برگزار میشود، بعنوان طرح سال به خود اختصاص داده است.

این الاکلنگها در بین بخشهایی از دیوار مرزی آمریکا و مکزیک نصب شدهاند و به مردم هر دو کشور امکان میدهند تا با هم الاگلنگ بازی کنند.

این الاکلنگها را رونالد رائل و ویرجینیا فراتلو در منطقه آناپرا در شهر سیوداد خوارس در مکزیک نصب کردند. اگرچه این الاکلنگها فقط به مدت ۲۰ دقیقه آنجا نصب بودند، فیلمهای ویدیویی که نشان میدادند مردم از آنها استفاده میکنند، در فضای مجازی دست به دست میگشتند و به اشتراک گذاشته میشدند.

سازندگان این الاکلنگها، ۱۰ سال را صرف این پروژه کرده و گفتهاند که میخواهند در مورد مسئله مرز “کاملا رک و پوستکنده اما با استفاده از طنز و مزاح” صحبت کنند.

تیم مارلو، مدیر اجرایی و سرپرست موزه طراحی لندن که این جایزه را اهدا کرد، گفت “دیوار تیتر-توتر (دیوار الاکلنگ) راههای جدید ارتباط انسانی را ترویج و تشویق میکند. این یک یادآوری مبتکرانه و تکاندهنده است که چگونه بشر میتواند از نیروهایی که میکوشند ما را از هم جدا کنند، عبور کند”.

بی بی سی فارسی
نقاشی ۵۰۰ ساله که به سرقت رفته بود در کمد آپارتمانی در ناپل پیدا شد


یک نقاشی مسروقه ۵۰۰ ساله در کمدی در یک آپارتمان در ایتالیا پیدا شده و به موزه صاحب اثر برگردانده شده است – جایی که خدمه موزه اصلا از ناپدید شدن آن خبر نداشتند.
این کپی از “سالواتور موندی” روز شنبه در کمد اتاق خوابی در شهر ناپل پیدا شد، اثری که ظاهرا کار یکی از شاگردان لئوناردو داوینچی بوده است.
پلیس گفت صاحب این آپارتمان به ظن دریافت اجناس مسروقه دستگیر شده است.
جیووانی ملیلو دادستان ناپل به خبرگزاری فرانسه گفت: “این نقاشی روز شنبه به لطف عملیات درخشان پلیس کشف شد.”
این اثر بخشی از مجموعه “موزه دُما” در کلیسای سن دامنیکو ماژیور ناپل است.
اما آقای ملیلو گفت که مقام ها از سرقت این اثر آگاه نبودند چون به دلیل همه گیری کرونا “اتاقی که نقاشی در آن نگهداری می شد برای سه ماه بسته بود”.
نسخه اصلی “سالواتور موندی” گرانترین اثر هنری جهان است که تصور می شود داوینچی کشیده باشد و در سال ۲۰۱۷ مرمت شد.
-
اخبار ویژه4 روز پیش
ایران از امریکا خواست به برجام بازگردد
-
اخبار ویژه4 روز پیش
بلینکن: امریکا توافقنامه اش را با طالبان بازنگری میکند
-
اخبار ویژه4 روز پیش
سازمان همکاری اسلامی: کشتار، خشونت و هراسافگنی در تضاد با جوهر اسلام است
-
اخبار ساحوی3 روز پیش
سقوط چند روستا به دست طالبان در بدخشان
-
اخبار ساحوی3 روز پیش
فرودگاه هرات به «خواجه عبدالله انصاری» نامگذاری شد
-
تجارت5 روز پیش
لین دوم سرک کندهار- سپین بولدک در حالی تکمیل شدن است
-
رویداد های اخیر2 روز پیش
غنی: نیاز صلح است تا طالبان روابط خود را با پاکستان قطع کند
-
اخبار ساحوی5 روز پیش
انفجار موترسایکل بم در ارزگان: ۸ تن بمشول یک خبرنگار زخم برداشتند