رویداد های اخیر
بنبست مذاکرات دوحه شکست

پس از اختلافها تند و طولانی سرانجام، هییتهای جمهوری اسلامی افغانستان و طالبان در دوحه روی چهار مورد به عنوان اساس مذاکرات توافق کردهاند. منابع در دوحه میگویند، توافقنامه امریکا و طالبان، اراده مردم، مراجعه به سازمان ملل در صورت نیاز و تصمیمگیری هییتهای مذاکره کننده، همچون اساس مذاکرات خواهند بود. با این حساب، کارشیوه مذاکرات نهایی میشود و طرفهای مذاکره کننده به رایزنی روی اجندا و مذاکره روی مسایل کلیدی میپردازند.
سید سعادت منصور نادری، وزیر دولت در امور صلح میگوید که:” ما این چالشها را دست کم نمی گیریم که چقدر میتواند سخت باشد. اما دلیلهای برای ناامید نشدن داریم. با وجود تمام تفاوتهای ما، جمهوری اسلامی افغانستان متعهد به یک رویکرد مثبت برای صلح است.”
هییتهای مذاکرات دوحه میگویند، قرار است توافق بدست آمده در یک اعلامیه مشترک هییت جمهوری و طالبان به گونه رسمی اعلام شود. رییس هییت مذاکره کننده جمهوری اسلامی افغانستان هم تاکید میورزد که گفتوگوها نیازمند زمان بیشتر اند و تا اینجای پر فراز و نشیب بوده است.
معصوم ستانکزی، رییس هییت مذاکره کننده جمهوری اسلامی افغانستان میگوید:” متاسفانه کوتاه فکری طالبان این راه دشوار ساخته است. تداوم گفتگوهای معناداری برای دستیابی به یک دیدگاه مشترک، کوتاه ترین راه برای صلح است. این واقعیت نیاز به صبر، احتیاط و اجماع همگانی دارد.”
رییس هییت مذاکره کننده جمهوری اسلامی افغانستان برای مشوره با رهبری حکومت چند روزی میشود که در کابل به سر میبرد تا تایید نهایی را روی توافق هییت مذاکره کننده جمهوری اسلامی با طالبان بگیرد.
هییت جمهوری خوشبین است که پیشرفت در گفتوگوهای دوحه زودتر راه را برای برقراری آتش بس باز کند.
فوزیه کوفی، عضو هییت مذاکره کننده جمهوری اسلامی افغانستان میگوید :” پایان دادن به خشونتها در جریان مذاکرات نخستین پیشنهادی است که بخاطر تامین اعتماد مردم سفارش شده بود. در جریان اخیر، زمانی که گفتگوها آغاز شد، مردم افغانستان گواه افزایش چشمگیر خشونتها بودند.”
تاکنون روشن نیست که پس از نهایی شدن کارشیوه مذاکرات، هییت ها روی آتش بس به مذاکره میپردازند یا هم نوعیت نظام آینده سیاسی، اما پافشاری طالبان بر گفتوگو روی ساختار آینده سیاسی است.
رویداد های اخیر
اتمر از طالبان خواست به تعهدات شان عمل و آتشبس کنند

حنیف اتمر وزیر امور خارجه کشور میگوید که اگر طالبان میخواهد مسوولیت حملات پسین در افغانستان به دوش این گروه نیافتد، باید روی یک آتشبس موافقت کند.
آقای اتمر در گفتگویی با روزنامه الشرق الاوسط گفته است که طالبان باید به تعهدات خود که در جریان امضای توافق با امریکا کرده اند، عمل کند.
وزیر امور خارجه کشور گفته است که حکومت افغانستان به تعهدات خود براساس خواست طالبان، عمل کرده و بیش از شش هزار زندانی این گروه را از بند رها کرده است.
آقای اتمر تاکید کرده است که جالا نوبت طالبان است که حسننیت خود را برای آوردن صلح در افغانستان نشان دهد.
وی گفته است: “حالا طالبان به مردم افغانستان و جامعه جهانی ثابت کند که آنان به وعده ها و تعهدات که امضا کرده اند، عمل میکنند.”
آقای اتمر افزوده است: “دولت افغانستان توافق روی آتشبس را بهترین گواه برای عدم خشونت طلبی طالبان میداند و این اینکه آنها مسوول سطح فعلی خشونت در کشور نیستند.”
تجارت
امضای تفاهمنامه برای حمایت از تولیدات داخلی کشور

در سال آینده تمامی اداره های حکومت از تولیدات داخلی استفاده خواهند کرد.
به همین منظور اداره تدارکات ملی و اتاق صنایع و معادن برای خرید تولیدات داخلی تفاهم نامهای امضا کردند.
این تفاهم نامه اداره های دولتی را مجبور میکند تا از آغاز سال ۱۴۰۰ به بعد از تولیدات داخلی استفاده کنند.
تدارکات ملی از صنعت کاران نیز می خواهد که برای عملی شدن این تصمیم تولیدات شان را معیاری بسازند.
محمد عمر الهام هوتکی رییس اداره تدارکات ملی میگوید: “ما می خواهیم از تمام راه ها استفاده برای تقویت تولید داخلی استفاده کنیم. تمام اداره های دولتی مکلف اند که در سال ۱۴۰۰ از تولیدات داغلی استفاده کنند.”
در همین حال مسوولان اتاق صنعت و معادن کشور نیز می گویند که اگر حکومت استفاده از تولیدات داخلی را افزایش بدهد، آنان نیز آماده سرمایه گزاری های بیشتر در کشور استند.
شیر باز کمین زاده رییس اتاق صنعت و تجارت میگوید: “اگر از تولیدات داخلی در قراردادهای دولتی استفاده شود؛ ما می توانیم تعادل تجاری را حفظ کنیم. ما در کنار تولیدات در قسمت های دیگر نیز آماده سرمایه گذاری استیم در صورت که حکومت از ما حمایت کند.”
از سوی هم آگاهان اقتصادی باور دارند که اگر مصرف تولیدات داخلی در اداره های حکومتی بیشتر شود، جلو مارکیت قاچاق گرفته شود، کشور از حالت بحران اقتصادی بیرون خواهد شد.
رویداد های اخیر
وزارت صحت: طالبان مانع تطبیق واکسین پولیو به ۳.۵ میلیون کودک شده اند

بیش از سهونیم میلیون کودک به دلیل مخالفت طالبان در چندین ولایت کشور از واکسین پولیو بازمانده اند.
وزارت صحت میگوید که طالبان مانع روند کارزار واکسین خانه به خانه در ساحه تحت کنترول شان شده است و در سه سال گذشته این مخالفت از سه درصد به بیش از ده درصد افزایش یافته است.
میرجان راسخ مسوول برنامه محو پولیو در این وزارت میگوید که هرچند طالبان در پی تطبیق این واکسین وعده همکاری داده بودند. اما بر حلاف انتظار مانع تطبیق این روند شده اند.
آقای راسخ میگوید: ” کودکان در ولایتهای پکتیا و میدان وردک نیز به دلیل مخالفت طالبان واکسین پولیو را دریافت نکردهاند.”
هفته پیش کارزار سراسری واکسین فلج کودکان در افغانستان آغاز شد ولی گروه طالبان نه تنها که زمینه را برای تطبیق آن فراهم نکردند؛ برعکس با روند این کارزار در ولایت های میدان وردک، غزنی، هلمند، کندهار، کندز، تخار، پکتیکا و پکتیا مخالفت کردند.
سید جمال آصفخیل فعال مدنی پکتیا میگوید:” طالبان در مناطق تحت کنترول شان مانع این کارزار شده اند و خواست ما این است که اجازه واکسین کودکان را بدهند.”
از سوی هم در این کارزار یک هفتهای وزارت صحت، واکسین پولیو در ولایت های بامیان، دایکند و غور به دلیل سردی هوا تطبیق نشده است.
پیشتر سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر نیز در توییترش نوشته بود که طالبان در تطبیق این واکسین همکاری میکنند و زمینه را برای دریافت این واکسین برای کودکان مساعد میکنند، اما بعدا این گروه گفتهاست که آنها به دلیل سو استفادهها مانع تطبیق کارزار واکسین فلج کودکان شده اند.
-
اخبار ویژه4 روز پیش
ایران از امریکا خواست به برجام بازگردد
-
اخبار ویژه4 روز پیش
بلینکن: امریکا توافقنامه اش را با طالبان بازنگری میکند
-
اخبار ویژه4 روز پیش
سازمان همکاری اسلامی: کشتار، خشونت و هراسافگنی در تضاد با جوهر اسلام است
-
اخبار ساحوی3 روز پیش
سقوط چند روستا به دست طالبان در بدخشان
-
اخبار ساحوی3 روز پیش
فرودگاه هرات به «خواجه عبدالله انصاری» نامگذاری شد
-
تجارت5 روز پیش
لین دوم سرک کندهار- سپین بولدک در حالی تکمیل شدن است
-
رویداد های اخیر2 روز پیش
غنی: نیاز صلح است تا طالبان روابط خود را با پاکستان قطع کند
-
اخبار ساحوی5 روز پیش
انفجار موترسایکل بم در ارزگان: ۸ تن بمشول یک خبرنگار زخم برداشتند